Η κλιµατική αλλαγή έφερε νέα είδη κουνουπιών στην Ευρώπη, τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης η οποία συµµετείχε σε επιστηµονική εργασία για την πολιτική διαχείριση λοιµωδών νοσηµάτων, που πραγµατοποιήθηκε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Η συνάντηση εργασίας έγινε στο πλαίσιο του έργου IDAlert.
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης και ο ∆ιευθυντής ∆ηµόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών ∆ηµόσιας Υγείας ∆ρ. Αντώνιος Παπαδάκης.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα φυτά και τα ζώα που εισέρχονται σε νέους βιότοπους µπορούν να αλλοιώσουν τη φυσική χλωρίδα ή πανίδα και να βλάψουν το περιβάλλον ακόµη και τον άνθρωπο. Οι εν λόγω οργανισµοί είναι γνωστοί ως «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species). Ειδικότερα για τα κουνούπια, αρκετά είναι τα είδη τα οποία είναι χωροκατακτητικά (invasive mosquito speciesIMS). Λόγω της κλιµατικής αλλαγής τα συγκεκριµένα είδη κουνουπιών, έχοντας «εισαχθεί» στην Ευρωπαϊκή επικράτεια βρήκαν ιδανικές περιβαλλοντικές και κλιµατολογικές συνθήκες. «Έκπρόσωπος» της οµάδας αυτής είναι και το Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) που ενδηµεί στη χώρα µας από το 2004. Ένας άλλο είδος χωροκατακτητικού κουνουπιού είναι το Aedes aegypti (γνωστό και ως κουνούπι του κίτρινου πυρετού) που το 2022 καταγράφτηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο.
∆εδοµένου ότι στην Ελλάδα καταγράφουµε την παρουσία του κουνουπιού Aedes albopictus σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας µας είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εισαγωγής του νέου είδους Aedes aegypti. Το γεγονός αυτό απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και επιτάσσει τη λήψη µέτρων έναντι των συγκεκριµένων ειδών κουνουπιών, που αποτελούν διαβιβαστές των ιών ∆άγκειου πυρετού, Zika και Chikungunya.