Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Εκαναν ορατά τα ραδιοκύματα!

Όταν ακούμε ένα ραδιοφωνικό σταθμό η λήψη του στη συχνότητα του ραδιοφώνου μας γίνεται μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που μεταδίδονται από την κεραία εκπομπής προς τον δέκτη μας.

Ο εκπαιδευτικός Εμμανουήλ Μαρκουλάκης
Ο εκπαιδευτικός Εμμανουήλ Μαρκουλάκης

Aυτά τα κύματα, τα ραδιοκύματα, κατάφεραν να κάνουν ορατά, ερευνητές στο παράρτημα Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης με επικεφαλής τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής (ΠΕ19) από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων Μανώλη Μαρκουλάκη, μέσα από σύγχρονη νανό-τεχνολογία και ειδικό πρότυπο μικροσκόπιο, που αναπτύχθηκε στο παράρτημα Χανίων του ΤΕΙ, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος! Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κ. Μαρκουλάκης, ο οποίος πέτυχε την πρώτη οπτικοποίηση ραδιοκύματος, είχε αποσπαστεί στο ΤΕΙ το 2016 – 2017.
Το συγκεκριμένο επίτευγμα πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε ένα από τα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, το Journal of Magnetism and Magnetic Materials. Στην έρευνα και στην δημοσίευση του επιστημονικού άρθρου συνεργάστηκαν με τον κ. Μαρκουλάκη, ο επιστημονικός και εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Κρήτης, Ηρακλής Ρηγάκης, οι αναπληρωτές καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης, Δρ. Ιωάννης Χατζάκης και Δρ. Αντώνιος Κωνσταντάρας και ο καθηγητής και κοσμήτορας του ΤΕΙ στα Χανιά Δρ. Εμμανουήλ Αντωνιδάκης.
Μιλώντας στα «Χανιώτικα νέα» ο κ. Μαρκουλάκης σημείωσε ότι στην προσπάθεια του να ερευνήσει σε βάθος τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα προέκυψε η ιδέα δημιουργίας μίας πρότυπης συσκευής που, στο φάσμα που βλέπει το ανθρώπινο μάτι και σε πραγματικό χρόνο, θα κάνει θεατό τον αθέατο κόσμο των ραδιοκυμάτων. Η συσκευή σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και τεκμηριώθηκε επιστημονικά, θεωρητικά και πειραματικά, στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ.
Πρόκειται, όπως εξηγεί ο κ. Μαρκουλάκης, «για ένα μικροσκόπιο υπερπαραμαγνητικού φακού (SPIONs Superparapagnrtic Ferrolens Microscope, SSFM), υγρού λεπτού στρώματος φιλμ διαλύματος μαγνητίτη (magnetite Fe3O4). Το μικροσκόπιο αυτό και η συγκεκριμένη μέθοδος παρατήρησης  αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και επιστημονική ανακάλυψη κάνοντας χρήση των νανομαγνητικών ιδιοτήτων των νανοσωματιδίων μόλις 10 δισεκατομμυριοστά του μέτρου σε μέγεθος, 10 νανόμετρα  (nm). Tα σωματίδια αυτά έχουν την ικανότητα να στρίβουν και να χρωματίζονται ανάλογα με την ένταση και μορφή του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου υπό παρατήρηση, επιτρέποντας υψηλής πιστότητας τρισδιάστατη οπτικοποίηση ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο και εικόνα δίχως την ανάγκη μεσολάβησης επεξεργασίας από ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Η επιστημονική αυτή μέθοδος που προτείνεται δεν αναπαριστά ή εξομοιώνει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα αλλά τα δείχνει ζωντανά  όπως αυτά είναι στην πραγματικότητα και τα κάνει ορατά στο ανθρώπινο μάτι».
Ο κ. Μαρκουλάκης διευκρινίζει ότι «για την ώρα ή προτεινόμενη εφεύρεση δεν διαθέτει την απαραίτητη ευαισθησία για να οπτικοποιήσει ασθενή ραδιοκύματα στον αέρα αλλά μόνο ισχυρά πάνω σε κεραία εκπομπής».
Σημειώνεται ότι τα ραδιοκύματα χωρίζονται σε αυτά της διαμόρφωσης FM και στα ΑΜ. Όπως μας λέει ο κ. Μαρκουλάκης, «στην ραδιοφωνία η μπάντα των ΑΜ εκπομπών και σταθμών είναι στην περιοχή των εκατοντάδων ΚΗz (535-1605 KHz) ενώ η μπάντα των FM σε πολλή υψηλότερη περιοχή συχνοτήτων στην περιοχή των δεκάδων ΜΗz (88-108 ΜΗz) σε συχνότητα. Η ανακάλυψη μας μπορεί να απεικονίσει μέχρι στιγμής σε αυτή την φάση, πιστά και σε πραγματικό χρόνο (δίχως χρονική καθυστέρηση) ραδιοκύματα με διαμόρφωση ΑΜ ή FM κεντρικής συχνότητας έως 5 ΜΗz».
Ο κ. Μαρκουλάκης επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο επίτευγμα αλλά και η δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, σημαίνει «πολλά» για τον ίδιο ως «προσωπική αναγνώριση των κόπων, προσπαθειών και σπουδών μου όλα αυτά τα χρόνια» και θέλει να το μοιραστεί με τους συναδέλφους του και τους μαθητές στο 6ο Γυμνάσιο Χανίων που έχει την οργανική μου θέση.
Για το αν θα συνεχίσει την έρευνα στο συγκεκριμένο αντικείμενο σημειώνει:
«Δυστυχώς για φέτος δεν μπορώ να συνεχίσω την έρευνα όπως θα το ήθελα διότι δεν εγκρίθηκε ή ανανέωση της απόσπασης μου για δεύτερο έτος στο ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στα Χανιά, από το Υπουργείο Παιδείας παρόλες τις εξηγήσεις που έδωσα (προ δημοσίευσης) των προσπαθειών και κόπων μου στο ΤΕΙ. Άπειρα ξενύχτια και Σαββατοκύριακα στο εργαστήριο μου καθώς και τις παρεκκλίσεις τους τμήματος και του Κοσμήτορα της Σχολής του ΤΕΙ εδώ στα Χανιά κ.κ. Αντωνιδάκη Εμμανουήλ προς το υπουργείο για την έγκριση της αποσπάσεως μου.  Θα ήθελα έστω και τώρα από το βήμα  αυτό που μου δίνεται να παρακαλέσω το υπουργείο και το κύριο αξιότιμο Υπουργό Παιδείας να μου εγκρίνει την απόσπαση μου έστω και καθυστερημένα».
Η επίσημη δημοσίευση του άρθρου έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 2017 online και σε έντυπη μορφή θα κυκλοφορήσει την 1η Απριλίου 2018.

 

Πληροφορίες
1. Στο διαδίκτυο έχει ανέβει πραγματική βιντεοσκόπηση του ραδιοκύματος: https://www.youtube.com/watch?v=fGcvh4Rb0G4
2. Η online έκδοση του άρθρου βρίσκεται και εδώ https://authors.elsevier.com/a/1WCNU15Kgb2JeQ
3. Πληροφορίες: https://ferrocellmicroscope.blogspot.gr/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα