Την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα και μέχρι τις μέρες μας έχει καθορίσει το αρχιτεκτονικό κίνημα του Μπάουχάους (BAUHAUS) στο οποίο είναι αφιερωμένη η δέσμη εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν από τις 13 έως τις 16 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Tο κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη σχολή του Μπαουχάους που ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους (ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το κτήριο της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα), αλλά και να δει την έκθεση φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης που σχεδιάζουν το αμάξωμα αυτοκινήτου.
Η δέσμη εκδηλώσεων με τίτλο «Γιατί το BAUHAUS σήμερα;» γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση του Μπάουχάους και αποτελεί συνδιοργάνωση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Κέντρου Γκαίτε Χανίων με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε Χανίων και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, με επιστημονική και οργανωτική επιμέλεια της αναπληρώτριας καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αμαλίας Κωτσάκη.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου η κα Κωτσάκη σημείωσε ότι «η σύγχρονη δραστικότητα του περιεχομένου των ιδεών του Bauhaus παραμένει επίκαιρη. Είναι η τέχνη στην καθημερινή ζωή ευρύτερα. Εσφαλμένα έχει ταυτιστεί μόνο με την αρχιτεκτονική. Αφορά όλες τις τέχνες ανεξαιρέτως και τη γενικότερη θεώρηση ότι η τέχνη μπαίνει στην καθημερινή ζωή και η καθημερινή ζωή αντιμετωπίζεται ως τέχνη. Έτσι, οι ιδέες του “Μπάουχάους” αποκτούν κοινωνικό και πολιτικό νόημα. Στην προσπάθεια αυτή αρωγός είναι το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων».
Ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρος Βαζάκας, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της δέσμης εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί έκθεση στο πλαίσιο ενός μαθήματος (παραμετρικός σχεδιασμός) το οποίο γίνεται στη Σχολή. Το μάθημα αυτό είναι άμεσα επηρεασμένο από τις ιδέες και τη φιλοσοφία της σχολής Bauhaus και διερευνά τη σχέση με την οποία οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να υπεισέλθουν μέσα σε πρόγραμμα αρχιτεκτονικής σχολής και να μεταλλάξουν ουσιαστικά τις ιδέες του Bauhaus στην σημερινή πραγματικότητα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές κατασκευάζουν πράγματα, συνήθως αντικείμενα χρηστικά βιομηχανικού σχεδιασμού. Φέτος, περάσαμε μέσα σε μια κλίμακα μεγαλύτερη. Οι φοιτητές ασχολούνται με μια πραγματική ανάθεση. Συνεργαζόμαστε με τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και σχεδιάζουμε το αμάξωμα για ένα οικολογικό αυτοκίνητο πόλης. Αυτή η προσπάθεια θα παρουσιαστεί στη φάση που βρίσκεται στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου».
Η διευθύντρια του Κέντρου Γκαίτε Χανίων και πρόξενος της Γερμανίας, Αργυρώ Γαναδάκη, υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα σημαντικό μέρος των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Bauhaus έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Γκαίτε με προβολές, εκθέσεις, ομιλίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2018 και θα διαρκέσουν μέχρι και τον Ιούνιο του 2019. Με αφορμή λοιπόν αυτή την τόσο σημαντική επέτειο για τις τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη διδακτική των τεχνών στον 20ο αιώναμ, διοργανώνουμε ένα τριήμερο… γιορτής για το BAUHAUS, αντάξιο πιστεύουμε της σημασίας της διεθνούς επετείου. Η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων στα Χανιά οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην επιστημονική και οργανωτική επιμέλεια της Αμαλίας Κωτσάκη».
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 13 Μαίου στις 5 μ.μ. με εργαστήριο για παιδιά, την Τρίτη 14 του μηνός θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση με θέμα: “Γιατί το Bauhaus σήμερα; Τέχνη και καθημερινότητα”. Την Τετάρτη 15 Μαίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή ταινίας στις 6 μ.μ. και στις 8 μ.μ. παρουσίαση ερευνών ενώ την Πέμπτη 16 Μαίου στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. εσπερίδα με κεντρική ομιλία από τη Dr Regina Bittner, Διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος της Σχολής του Bauhaus στο Dessau και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Bauhaus – Dessau. Επίσης στις 7.20 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.