Μυσταγωγία το βράδυ της Δευτέρας 17/2 στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Το κοινό της πόλης είχε κληθεί σε συνάντηση με τον εκ Νίππους Χανίων καταγόμενο, ποιητή Βαγγέλη Κακατσάκη, που είναι συνταξιούχος δάσκαλος και μεταξύ των άλλων αρθρογράφος στα “Χανιώτικα Νέα”. Το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο, ήταν αφιερωμένο μόνο στην ποίησή του… Στην γνωριμία με τις τέσσερις ποιητικές του συλλογές: “Τα άλογα του χρόνου”, “Κάζοβαρ” , “Οταν γίνεις ποίημα” και “Όπως το ψωμί”
Το κοινό καλωσόρισε ο δάσκαλος – ριμαδόρος Κωστής Λαγουδιανάκης, που ήταν και ο συντονιστής. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους διοργανωτές που ήταν η τοπική Ένωση Φιλολόγων, οι τρεις Διδασκαλικοί Σύλλογοι του Νομού Ηρακλείου και οι εκδόσεις “Πυξίδα της Πόλης”. Η εκδήλωση διανθίζονταν με απαγγελίες από τη δασκάλα – ποιήτρια Ελένη Νέστορα και προβολές με μελοποιημένα από τον Χρίστο Κοτσαύτη ποιήματα του Β. Κακατσάκη.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης μίλησε για την ποίηση του Βαγγέλη Κακατσάκη και αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στο ξάφνιασμα και τη συγκίνηση που ένοιωσε όταν ο Ποιητής έκανε ποίημα τον αριθμό ενός τηλεφώνου. Τον αριθμό του τηλεφώνου της μητέρας του που δεν βρίσκεται πια στη ζωή… Καταλήγοντας ο Νίκος Ψιλάκης, ανέφερε ότι «είναι ευτυχισμένοι οι τόποι που γεννούν ποιητές. Μέσα από τη μουσική των λέξεων διασώζουν τη δική τους ιδιοσυστασία, διασώζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία διαμόρφωσαν εν τέλει την οπτική του πνευματικού δημιουργού, δηλαδή την ουσία του ίδιου του πολιτισμού τους. Και ο Κακατσάκης ξέρει να διαλέγεται με τον τόπο, ακόμη και όταν δεν είναι ορατό με μια πρώτη ματιά, ο τόπος είναι παρών σ’ έναν αέναο διάλογο με φωνές που μπορεί και να μην εκφράζονται με φθόγγους. Είναι τα πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν αλλιώς παρά μόνο με ποίηση».
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων που συνοδεύονταν κι από εικόνες. Την ευθύνη της οπτικοποίησης είχε η συγγραφέας – θεατρολόγος Αγγέλα Μάλμου, ενώ την τεχνική υποστήριξη ο πρώην διευθυντής Π.Ε. Ηρακλείου Άρης Βαλατίδης. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν όταν ο Σταμάτης Κραουνάκης εμφανίστηκε στην οθόνη να υποστηρίζει μουσικά την ποίηση του Βαγγέλη Κακατσάκη. Ήταν στο πλαίσιο μιας ανάλογης μυσταγωγικής βραδιάς που είχε λάβει χώρα παλαιότερα στα Χανιά και το έργο της απαγγελίας είχε αναλάβει ο Μιχάλης Αεράκης.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο ποιητής – κριτικός λογοτεχνίας Ζαχαρίας Κατσακός, ο οποίος μίλησε για την τελευταία ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Κακατσάκη, με τίτλο: “Όπως το ψωμί”. Όπως είπε ο κ. Κατσακός: «η ποίηση του Κακατσάκη είναι ποίηση ενός καθαρού ρεαλισμού» και συμπλήρωσε πως «παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που, αίφνης, στους στίχους του υποκρύπτεται, ένα πηγαίο αίσθημα ενός ιδιαίτερου λυρισμού που όμως δεν εκτοπίζει τη ρεαλιστική ποιητική του δυναμική.» Η εκδήλωση έκλεισε με αντιφώνηση από τον Ποιητή.
Ο Βαγγέλης Κακατσάκης, μεταξύ των άλλων, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και όλο τον κόσμο που γέμισε τον χώρο του Πολύκεντρου ενώ δήλωσε πως ένοιωθε πολύ οικεία κατά τη διάρκεια της βραδιάς, τόσο οικεία, όσο νοιώθει στο χωριό του στο Νίππος Αποκορώνου.