Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Εκδήλωση για την υγεία στις Αρχάνες

Εκδήλωση για την υγεία πραγματοποίησε η Ομάδα Γυναικών Αρχανών – μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας- το περασμένο Σάββατο 17/12 στις Αρχάνες.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικότερα το ΕΣΥ μετά και την ψήφιση του τελευταίου νόμου που εμπορευματοποιεί παραπέρα τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και καταδικάζει το λαό συνολικότερα και της περιοχής σε υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες υπηρεσίες υγείας, αναντίστοιχες με τις επιστημονικές δυνατότητες της εποχής μας».

Σημειώνεται πως «το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από την Γενετζάκη Μαίρη, Πρόεδρο της Ομάδας Γυναικών που καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και αναφέρθηκε στις θέσεις της ΟΓΕ για το δικαίωμα του λαού σε αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Στη συνέχεια η Μπέτση Γρηγορία, Επιμελήτρια Α’ Ενδοκρινολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Γραμματέας Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου, Μέλος Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετώπισε ο λαός μας με την πανδημία και τις πιέσεις που δέχτηκε το σύστημα Υγείας και οι Υγειονομικοί. Αναφέρθηκε στον περιορισμό τακτικών ιατρείων, χειρουργείων και εξετάσεων κατά την πανδημία:
• επισκέψεις στα τακτικά ιατρεία: 36.439 λιγότερες στο Βενιζέλειο, 29.515 λιγότερες στο ΠΑΓΝΗ το 2020 (σε σχέση με το 2019)
• 1462 λιγότερες κολονοσκοπήσεις στο Βενιζέλειο το 2020 (σε σχέση με το 2019)
• 47.888 λιγότερες απεικονιστικές εξετάσεις στο Βενιζέλειο το 2020 (42.599 λιγότερες το 2021) σε σχέση με το 2019
• 330.999 λιγότερες βιοπαθολογικές εξετάσεις στο Βενιζέλειο το 2020 (538.281 λιγότερες το 2021) σε σχέση με το 2019
• μείωση τακτικών χειρουργείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας: στο Βενιζέλειο 1781 λιγότερα το 2020 και 2.278 λιγότερα το 2021 (σε σχέση με το 2019).
Όπως τόνισε περισσότερα από 12.000 χειρουργεία εκκρεμούν σε ολόκληρη την Κρήτη και παρέθεσε τα στοιχεία συγκεκριμένα:

Αριθμός εκκρεμών χειρουργείων 25/11/22
ΠΑΓΝΗ 6419
Βενιζέλειο Νοσοκομείο 2337
ΓΝ Χανίων 1923
ΓΝ Ρεθύμνου 1565
ΓΝ Αγ.Νικολάου 380
ΓΝ Ιεράπετρας 159
ΓΝ Σητείας 138
Σύνολο 12921»

Όπως αναφέρθηκε «προκειμένου να δημιουργηθούν μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού, είχαμε συρρίκνωση (π.χ. Νεφρολογικής ΠΑΓΝΗ) και συγχώνευση κλινικών (π.χ. συγχώνευση παιδιατρικής-παιδοχειρουργικής ΠΑΓΝΗ: συν-νοσηλεία χειρουργημένων παιδιών με παιδιά με λοιμώξεις).
Η θνησιμότητα το (πρώτο 8μηνο του) 2021 στην Κρήτη αυξημένη κατά 8% σε σχέση με το 2020. Επιπλέον είχαμε αναστολές περίπου 400 ανεμβολίαστων υγειονομικών 7ης ΥΠΕ το Σεπτέμβρη 2021.
Παρά αυτήν την πίεση ο αρχικός προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2022 είναι μειωμένος κατά 13,34% σε σχέση με τον τελικό προϋπολογισμό του 2021. Επίσης αναπτύχθηκαν 15 νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΠαΓΝΗ και 4 στο Βενιζέλειο κατά την πανδημία με χρηματοδότηση από το ίδρυμα Νιάρχος (όχι κρατική), χωρίς να στελεχωθούν με νέες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Ακόμη και με τις νέες αυτές κλίνες, ο αριθμός των ΜΕΘ δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού της Κρήτης (π.χ. Αύγ ‘21, Φεβ ‘22: πληρότητα ΜΕΘ >90%)
Κλίνες ΜΕΘ
ΠΑΓΝΗ 27
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ 15
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 7
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 8
ΧΑΝΙΩΝ 13
ΣΥΝΟΛΟ 70

Με βάση τα στοιχεία διοίκησης 7ης ΥΠΕ (Οκτ 2020) στο δήμο Ηρακλείου υπηρετούν γενικοί ιατροί 42 λιγότεροι και υπηρετούντες παιδίατροι 11 λιγότεροι σε σχέση με τις ανάγκες για πλήρη κάλυψη του πληθυσμού. Ενώ στον 5ο Τομέα ΠΦΥ Ηρακλείου (>20.000 πληθυσμό) μέχρι τον Οκτώβρη του 2021 δεν υπήρχε παιδίατρος (τον Οκτ ’21 διορίστηκε ένας μόνιμος παιδίατρος στο ΚΥ Αρκαλοχωρίου, ο οποίος αποσπάστηκε στη Χερσόνησο). Οι κενές θέσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι για το ΠΑΓΝΗ περισσότερες από 600 (>300 νοσηλευτές, >40 γιατρών) και στο Βενιζέλειο >120 νοσηλ, >30 γιατρών. Λόγω αυτής της πίεσης είχαμε περισσότερες από 10 παραιτήσεις γιατρών στο Βενιζέλειο τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσλειτουργία τμημάτων και κλινικών, και συγκεκριμένα:
• του τμήματος πήξης (τμήμα μοναδικό-αναφοράς σε όλη την Κρήτη)
• στο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο (η μοναδική πρωτοβάθμια δομή ψυχικής υγείας παιδιών στην ανατολική Κρήτη): τώρα δουλεύει μόνο μια ιδιώτης με σύμβαση ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης (άλλη μια μόνιμη γιατρός είναι σε αναστολή, θα επιστρέψει πιθανότατα 1.1.23)
• και στην Παιδοψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ (έχουν μείνει μόνο 2 ειδικευμένοι γιατροί, οι οποίοι κάνουν 15 εφημερίες το μήνα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα τακτικά ιατρεία).
Η κ. Μπέτση κάλεσε κλείνοντας τους κατοίκους των Αρχανών να παλέψουν για να έχουν δημόσιες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις κατακτήσεις που έχει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ μέσα από τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που αναπτύσσει».

Ακολούθως σημειώνεται πως το λόγο πήρε η Χαλκιαδάκη Κατερίνα, Ειδικεύομενη Ψυχιατρικής Κλινιικής ΠΑΓΝΗ, μέλος Δ.Σ Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου της Ο.Γ.Ε. η οποία αναφέρθηκε σε «τσουνάμι ψυχικών νοσημάτων λόγω της ολοένα και επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης και των συνεπειών της πανδημίας στην ψυχική υγεία του λαού. Αντί λοιπόν να ενισχυθούν οι Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας με προσωπικό, ιδιαίτερα τα σχολεία, οι χώροι δουλειάς, τα χωριά και να εκπαιδευτούν οι ειδικοί στις νέες συνθήκες αλλά και να μειωθεί ο όγκος εργασιών για την αποφυγή burn out, έχουμε μια ψυχολογική, συναισθηματική και σωματική εξουθένωση που έχει φθάσει στα ύψη. Έτσι είχαμε το κλείσιμο των σχολείων, με τους γονείς να καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους, τις γενικές απαγορεύσεις στη ψυχαγωγία και διασκέδαση των παιδιών, που δημιουργούσαν ασφυκτικές συνθήκες στις λαϊκές οικογένειες, ενώ την ίδια στιγμή δεν έγινε καμία ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας πέρα από κάποιες δράσεις ως επί των πλείστον με εθελοντές και συμβασιούχους».

Η κ. Χαλκιαδάκη σημείωσε ότι «σήμερα οι δομές ψυχικής υγείας είναι αποψιλωμένες από προσωπικό, ο όγκος των ασθενών αυξάνεται ενώ η ΠΦΥ είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η πλειοψηφία των ασθενών αναγκάζεται να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου που λειτουργεί με 1 συμβασιούχο γιατρό, ή η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ με 2 γιατορύς που κάνουν 15 εφημερίες ο καθένας το μήνα, ή ακόμη και η Ψυχιατρική Κλινική που λειτουργεί με 3 ψυχίατρους για κάλυψη εφημεριών, εξωτερικών ιατρείων, κλινικών και όλου του νοσοκομείου.
Τόνισε ότι με το νέο νόμο οι part time γιατροί θα δημιουργούν part time θεραπευτική σχέση και θα κάνουν part time ψυχοθεραπεία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Όλα αυτά τόνισε γίνονται γιατί η υγεία αντιμετωπίζεται σαν κόστος και όχι ως ανάγκη. Η παρέμβαση από την σκοπιά των κυβερνήσεων και των επίσημων οργανισμών γίνεται με κριτήριο τις χαμένες εργατοώρες για κάποιον εργαζόμενο που πάσχει από ψυχική νόσο σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις και το κόστος νοσηλείας σε ότι αφορά το σύστημα υγείας. Έτσι χρηματοδοτούν ΜΚΟ για να καλύπτουν τρύπες με ημερομηνία λήξης αντί να χρηματοδοτήσουν αντίστοιχες δημόσιες δομές όπως για παράδειγμα την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ, που επισκέπτεται και τις Αρχάνες και κάθε χρόνο αναζητά πόρους και τρόπους για να συνεχίσει να λειτουργεί, κι αυτό παρά την αποδεδειγμένη προσφορά της. Σε αυτό το αρνητικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο γεννιέται και η ψυχική νόσος.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις γυναίκες που χτυπιούνται πολλαπλάσια από την φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την ανασφάλεια αλλά και τις ανισότιμες διαπροσωπικές σχέσεις και την πολύμορφη βία που δέχονται, καθώς και με την επιφόρτιση τους με πολλαπλούς ρόλους -που μάλιστα προβάλλονται σαν “ατομική ευθύνη”- για να τους φέρουν σε πέρας, βγάζοντας εξ αρχής την κρατική ευθύνη από το κάδρο, όλα αυτά έχουν φοβερή επίδραση και στην ψυχική τους υγεία όπως φαίνεται και από μελέτες. Έτσι οι γυναίκες έχουν 2πλάσια πιθανότητα να πάθουν κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Επίσης υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συναισθηματικών διαταραχών σε γυναίκες με χαμηλότερα εισοδήματα. Επίσης, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων έχουν μικρότερες δυνατότητες πρόσβασης στην ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις κοινωνικές σχέσεις και δράσεις, που λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά, ενώ καλλιεργείται ταυτόχρονα ο ατομικός δρόμος, η λογική “κοίτα τον εαυτό σου”, το “σπίτι σου”. Πόσο πιο εύκολο είναι μια γυναίκα κοινωνικά απομονωμένη να πέσει θύμα βίας ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής… Γι’ αυτό καλούμε όλες τις γυναίκες να παλέψουν συλλογικά, να δώσουν και να δεχτούν αλληλεγγύη, να πάρουν μέρος στον αγώνα για την ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών τους, για υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι ομάδες και οι σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ, μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας των γυναικών».

Ακολούθως, το λόγο πήρε η Μαία του Π.Π. Ιατρείου Αρχανών Γιαλιτάκη Φιλία που είναι και υπεύθυνη συντονίστρια του δικτύου Μαιών Κρήτης της 7ης ΥΠΕ και αναφέρθηκε στο ρόλο της μαίας σήμερα με στόχο την στήριξη των νέων μητέρων, την Πρωτογενή και Δευτερογενή πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του μαστού. «Η εργασία των μαιών έχει παίξει ρόλο στην μείωση της επιλόχειας κατάθλιψης, στην μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων- εκτρώσεων, στη μείωση του αριθμού της εφηβικής εγκυμοσύνης καθώς και στην αύξηση των καλών πρακτικών στον φυσιολογικό τοκετό. Τα στοιχεία των Κέντρων Υγείας της Κρήτης δείχνουν, όπως ανέφερε, ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2021 (7.270) τα τεστ ΠΑΠ σε σχέση με το 2020 (4.346), τα επείγοντα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν (4.617 το 2021 από 2.041 το ‘20), ενώ μειώθηκαν τα μαιευτικά περιστατικά (από 854 το 2020 σε 654 το 2021). Όμως παραμένει ακόμη πρόκληση η καταγραφή των αναγκών του γυναικείου πληθυσμού και η οργανωμένη λειτουργία των τμημάτων οικογενειακού προγραμματισμού. Είναι επιτακτική η ανάγκη να στελεχωθούν άμεσα οι δημόσιες δομές καθώς οι κενές θέσεις Μαιών ξεπερνούν τις 106 σε ολόκληρη την Κρήτη» σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, μίλησαν ο γιατρός και η παιδίατρος του Ιατρείου Αρχανών ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το ακόλουθο ψήφισμα:

«”Εμείς που πήραμε μέρος το Σάββατο στις 17 Δεκέμβρη 2022 στην παλιά Ηλεκτρική Αρχανών στην εκδήλωση-συζήτηση, με πρωτοβουλία της Ομάδας Γυναικών Αρχανών της ΟΓΕ, για την Υγεία, εξαιτίας και του τελευταίου νόμου που βάζει ταφόπλακα στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, ψηφίζουμε και απαιτούμε:
1. Την άμεση και πλήρη, με βάση το οργανόγραμμα, στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αρχανών με 2 γενικούς γιατρούς και παιδίατρο, που μέχρι τώρα η 7η ΥΠΕ καλύπτει μόνο για δύο μέρες τη βδομάδα, σε συνθήκες έντονης κινητικότητας και εντατικοποίησης της δουλειάς της, για την οποία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η μετάκίνηση – μετάθεση της στις Αρχάνες για καθημερινή, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σύμφωνα με το νόμο περί αγόνων. Επίσης, τη στελέχωση με έναν διοικητικό υπάλληλο και έναν ακόμη νοσηλευτή, ενώ είναι αναγκαίο να μεταταχθεί οριστικά η Μαία στο Ιατρείο μας από το ΚΥ Αγίας Βαρβάρας.
2. Να γίνει πραγματικά Πολυδύναμο το Ιατρείο μας με τη δημιουργία 2 ακόμη θέσεων γενικών ιατρών, ορθοπεδικού, καρδιολόγου και ψυχίατρου με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο Π. Π. Ιατρείο Αρχανών.
3. Διεκδικούμε να δημιουργηθεί μικροβιολογικό εργαστήριο για δωρεάν εξετάσεις και έως τότε να γίνονται καθημερινά αιμοληψίες σε συνεργασία με το Βενιζέλειο.
4. Να εξοπλιστεί άμεσα το Ιατρείο με όλη την αναγκαία για τα παραπάνω υλικοτεχνική υποδομή.
5. Να δημιουργηθεί Μονάδα Οικογενειακού Προγραμματισμού ανά νομό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες.
6. Να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις των μαιών (106 στον αριθμό) σε όλη την Κρήτη.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να ικανοποιηθούν τα παραπάνω.
Διαμηνύουμε ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό.
Απαιτούμε αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.
Αποφασίζουμε να μαζευτούν υπογραφές κάτω από το παρόν ψήφισμα και να επιδοθεί το παρόν στην 7η ΥΠΕ, στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και στην Περιφέρεια Κρήτης”.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα