Στο πλαίσιο του 14 ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Παλαιοχώρας μεταφεστιβαλική εκδήλωση με τίτλο «Για μία θάλασσα ειρήνης».
Η εκδήλωση γίνεται προς ενημέρωση για την κατάσταση στην κεντρική Μεσόγειο, ως κίνηση συμπαράστασης προς πρόσφυγες και αλληλέγγυους ανά την Ευρώπη σε μία περίοδο ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και ως εκδήλωση μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την θάλασσα. Ως τόπος διεξαγωγής επιλέχτηκε η Παλαιοχώρα, καθώς αποτέλεσε τις τελευταίες δεκαετίες μία από τις πρώτες πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και είναι ένα από τα νοτιότερα άκρα τις γηραιάς ηπείρου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών.
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος, διασώστης στο σκάφος Mare Jonio που επιχειρεί στην κεντρική Μεσόγειο, ο Μανώλης Φραγκάκης, Παθολόγος και Πρόεδρος στο Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων και ο Χαλίλ Καραπασάογλου Τουρκοκύπριος ποιητής και αντιρρησίας συνείδησης.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κατερίνα Φουράκη.
Στον προαύλιο χώρο του σχολείου θα υπάρχουν επίσης οι εξής εκθέσεις:
-Έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητριών/μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Καντάνου-Σελίνου με θέμα την ειρήνη και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Το συντονισμό έχει αναλάβει η ζωγράφος Μαρία Σπανομαρκίδου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μία δημιουργία πάνω σε καμβά με τη συμμετοχή των μαθητριών/μαθητών και σχεδιάζεται να αποσταλεί στη Νότια Ιταλία ως ένδειξη αλληλεγγύης.
– Εκθέσεις φωτογραφίας των Marouf Mahmoudi και Sayed Ahmadzia Ebrahimi.
Πρόκειται για δύο φωτογράφους από το Αφγανιστάν που μετά την άφιξη τους στην Ελλάδα σε δύο διαφορετικά νησιά (Κρήτη και Λέσβος), ακολούθησαν διαφορετικές πορείες, βάση των ευκαιριών που τους δόθηκαν και τους τόπους στους οποίους ζουν. Στην πρώτη περίπτωση δόθηκε πολιτικό άσυλο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, στη δεύτερη περίπτωση κατατέθηκε αίτημα ασύλου εδώ και ένα χρόνο και η συνέντευξη ασύλου έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η μία έκθεση αποτυπώνει την επίπονη καθημερινότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες στις σκηνές στο hotspot της Μόριας στη Λέσβου στο οποίο έζησε ο ένας φωτογράφος και η άλλη στιγμιότυπα από την φύση, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της Κρήτης, όπως τα βιώνει ο δεύτερος φωτογράφος.
-Συλλογή ποιημάτων από το βιβλίο «Ρακοσυλλέκτης χρόνος» της Κωνσταντίνας Γεωργαντά
Κέρασμα θα προσφέρει ο Πολυπολιτισμικός Σύλλογος Γυναικών Σελίνου