«Το μήνυμα της νίκης της ανθρωπιάς απέναντι στην απανθρωπιά, του πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα και της ανεκτικότητας στο διαφορετικό απέναντι στον φανατισμό του σκοταδισμού παραμένει επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας».
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Βίκτορ Ελιέζερ μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο για τα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ναζί και σκοτώθηκαν, μαζί με Ελληνες και Ιταλούς αντιστασιακούς και Κρητικούς κρατούμενους, όταν το πλοίο “Ταναΐς” βυθίστηκε καθώς ταξίδευε με προορισμό τον Πειραιά.
Ο κ. Ελιέζερ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στο “Ταναΐς” είχαν επιβιβαστεί 350 Εβραίοι συλληφθέντες από τους Ναζί, μαζί με 250 Κρητικούς κρατούμενους και 192 Ελληνες και Ιταλούς αντιστασιακούς. Ωστόσο, στις 9 Ιουνίου 1944 το πλοίο θα βυθιστεί και μαζί του θα χαθεί ολόκληρη η Εβραϊκή κοινότητα της Κρήτης. «Οφείλουμε να γνωρίζουμε το παρελθόν μας, να διδασκόμαστε από αυτό για να μπορούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον με όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σεβασμού και κατανόησης προς το διαφορετικό και κυρίως με όρους ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Ελιέζερ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της μνήμης: «Το περιστατικό του “Ταναΐς” δεν πρέπει να το ξεχνάμε… Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ιδιαίτερα εμείς στα Χανιά που κάθε βδομάδα και σε ένα χωριό έχουμε εκδηλώσεις μνήμης με θύματα που εκτελέστηκαν από την τρέλα της εποχής εκείνης», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Εκ μέρους του Δήμου Χανίων ο αντιδήμαρχος Γιώργος Πουλιδάκης ευχήθηκε «η θυσία τόσων ανθρώπων, αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας να συντελέσει στην ενίσχυση της δημοκρατικής μας συνείδησης στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε», ενώ η επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Ισραήλ Τάμι Μπεν-Χαΐμ εξέφρασε την ικανοποίηση και τη συγκίνησή της που δεν ξεχάστηκαν τα θύματα του “Ταναΐς” και πρόσθεσε τη σημασία που έχει να μνημονεύονται στις μέρες μας.
Αναφορά στα γεγονότα της εποχής έκανε η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βασιλική Γιακουμάκη επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι στο “Ταναΐς” συμβολικά αλλά και ουσιαστικά βρέθηκε «το ανακάτεμα των “επικινδύνων υποκειμένων της ιστορίας”: Εβραίοι, αριστεροί, αντιστασιακοί κι άλλες ανομοιογενείς κατηγορίες, ρίσκο για την τότε τάξη πραγμάτων». Στο πλαίσιο της τελετής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από την Ισραηλιτική Κοινότητα στην Ελλάδα.
Bravo Kai Yia tin ekdilosi Kai Yia to arthro stin efimerida sas,m.kones,Israel