Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασιατική καταστροφή

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με ταυτόχρονη παρουσίαση ενός σπάνιου βιβλίου αφιερωμένο στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο Ενοριακό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Χαλέπας, από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και τον σύλλογο για την Ελληνική Γλώσσα.


Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και ο πρόεδρος του συλλόγου για την ελληνική γλώσσα Μανώλης Αλιφιεράκης, ενώ  ομιλητές ήταν ο κ. Παρασκευάς Συριανόγλου (πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Μικρασιατών Ρεθύμνου και συγγραφέας) και η αντιπρόεδρος του συλλόγου για την ελληνική γλώσσα Βίκυ Κόλλια (φιλόλογος- δημοσιογράφος)  η οποία άνοιξε με χαιρετισμό καλωσόρισμα την εκδήλωση.
Η ίδια επεσήμανε ότι «στη Μακεδονία ο νέος μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος  θα αντιμετωπίσει την συνδυασμένη επίθεση των βουλγαρικών κομιτάτων, την καχυποψία και την κατασκοπεία του οθωμανικού καθεστώτος με το σύνθημα υπέρ πατρίδος και πίστεως οργάνωσε την εθνική δράση του….. Η παρουσία του Χρυσοστόμου, τα θερμά του κηρύγματα, η οργάνωση του έργου της αντίστασης εμψύχωνε τους χριστιανούς, έγινε το στήριγμα τους, ο πατέρας τους».
Από μεριάς του ο κ. Συριανόγλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στις 25 Αυγούστου 1922 στην πρωτεύουσα της Ιωνίας επικρατεί πλήρης αναρχία. Αναχωρούν οι ελληνικές Αρχές και όλοι συνιστούν στον Χρυσόστομο να αποχωρήσει και αυτός. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Γάλλος πρόξενος, ο επίσκοπος των Καθολικών του προσφέρουν καταφύγιο. Σε όλους απαντά αρνητικά. Παράδοση του ελληνικού κλήρου αλλά και καθήκον του καλού ποιμένος είναι να παραμείνει με το ποίμνιό του. Οι ευρωπαίοι αποβιβάζουν αγήματα για να προστατέψουν τους υπηκόους τους και είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν από τα καταστρώματα των καραβιών τους το μεγαλύτερο δράμα της ρωμιοσύνης.. Στις 26 Αυγούστου όλη η παραλία της Σμύρνης είχε κατακλυστεί από πρόσφυγες φορτωμένους με απόγνωση. Ο Στεργιάδης επιχειρεί να δραπετεύσει, όμως το πλήθος απειλή να τον λιντσάρει. Η επέμβαση των άγγλων τον έσωσε αφού τον μεταφέρουν σε δικό τους πλοίο. Έφυγε για την Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν γύρισε ποτέ, ήταν όμως φορτωμένος πάντα με το ανάθεμα όλου του Μικρασιατικού λαού».
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Ρόζα Μοτάκη Κονταδάκη, ενώ συμμετείχαν οι μουσικοί: Γιάννης Χαλκιαδάκης (βιολί- τραγούδι) και Γιάννης Σίνης (λαούτο- τραγούδι).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα