Τη διάσωση και ανάδειξή τους περιμένουν εδώ και 123 χρόνια οι βράχοι του Ακρωτηρίου στους οποίους έχουν αναγραφεί τα ονόματα των νεκρών ηρώων στα σημεία που έπεσαν, κατά τον βομβαρδισμό του επαναστατικού στρατοπέδου το Φεβρουάριο του 1897.
Στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης επισημάνθηκε ότι παρότι από το 2005 ξεκίνησαν προσπάθειες για τη διάσωσή τους, το ζήτημα έχει “παγώσει” από 6ετίας στο Υπουργείο Πολιτισμού.
«Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε όλους αυτούς τους χώρους που διαδραματίστηκαν οι μάχες. Αυτούς τους χώρους της πραγματικής ιστορίας, της επανάστασης και των αγώνων της ελευθερίας… Eχουν περάσει 123 χρόνια και ακόμα περιμένουμε να κηρυχθούν διατηρητέα μνημεία οι βράχοι που είναι γραμμένα τα ονόματα των ηρώων. Οι διαδικασίες έχουν παγώσει εδώ και 6 χρόνια στο Υπουργείο πολιτισμού και ζητούμε από την πολιτεία να προστατευθούν οι βράχοι μνημεία -όσοι έχουν απομείνει- γιατί στο τέλος δεν θα μείνει κανείς!» επισήμανε ο κ. Γιώργος Βασιλάκης εκπρόσωπος των πολιτιστικών συλλόγων του Ακρωτηρίου.
Στην περιοχή, με απόφαση της Επαναστατικής Επιτροπής χαράχτηκαν σε ισάριθμους βράχους τα ονόματα των 19 ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες του 1897 και σήμερα έχουν εντοπιστεί μόνο 11 που δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο φιλόλογος κ. Κώστας Φουρναράκης, που πέρα από τα ιστορικά γεγονότα που παρέθεσε στάθηκε στο ρόλο του Ελ. Βενιζέλου «που με το χάρισμα του λόγου, τη γλωσσομάθεια και τους επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς του γίνεται ο καθοδηγητής της επανάστασης».
Τα γεγονότα με τον Καγιαλέ, η “παράτολμη πράξη των επαναστατών να στραφούν απέναντι το Σουλτάνο αλλά και στις μεγάλες δυνάμεις” τονίσθηκαν από τον ομιλητή που τόνισε πως το βασικό τους κίνητρο ήταν «η αγάπη για τον τόπο των πατέρων τους, η βαθιά βιωμένη σχέση με τον τόπο τους που ήθελα να ξεφεύγει από την ανατολίτικη μιζέρια, την σκλαβιά, την υπανάπτυξη, την αδικία».
«Οι Κρητικοί δεν περίμεναν να έλθουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την πραγματοποίηση του σκοπού τους. Τις δημιουργούσαν, γιατί γνώριζαν ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν είναι δώρα που χαρίζονται αλλά κατάκτηση με υψηλό κόστος» τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.
Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής σημείωσε ότι «το σημείο αυτό στον Αγ. Χριστόφορο, είναι το σημείο αυτοθυσίας των αγωνιστών της ελευθερίας», ενώ ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε λόγο «για μια από τις πιο λαμπρές ιστορίες της νεότερης ιστορίας του τόπου μας».
«Έχουν ένα εξαιρετικό συμβολισμό και μια εξαιρετική σημασία αυτά τα ιστορικά γεγονότα. Πρέπει να μας εντυπωσιάζει η στάση της Κρητικής ηγεσίας. Αποδέχθηκε την αυτονομία, η Ένωση δεν μπορούσε να ευδοκιμήσει υπό τις διεθνείς συγκυρίες της εποχής κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με το Κυπριακό. Οι Κρήτες με προεξάρχοντα τον Ελ. Βενιζέλο αντιλήφθηκαν ότι οι δυνατότητες για άμεση ένωση δεν υπήρχαν » υπογράμμισε ο γεν. Διευθυντής του ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης, που έδωσε συγχαρητήρια στους πολίτες για τη μαζική συμμετοχή τους.
Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Αντώνης Παπαδεράκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.
Η αξιωματικός απόγονος του Καγιαλέ
Ξεχωριστή η παρουσία της οικογένειας Καγιαλέ στους εορτασμούς, με το στεφάνι εκ μέρους τους να καταθέτει η Καλλιόπη Καγιαλέ (φωτ.) που σπουδάζει στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη.
Η αυριανή αξιωματικός χειροκροτήθηκε θερμά από τους παριστάμενους.