Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Εκδήλωση μνήμης για τους πρώτους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην πανοραμική τοποθεσία  “Πολύ νερό” και το εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη στην τελετή της ετήσιας επιμνημόσυνης δέησης για τη μνήμη των πρώτων κατοίκων του χωριού που ήρθαν το 1923 ξεριζωμένοι από τις χαμένες πατρίδες για να εγκατασταθούν στα Μετόχια Τσικαλαριών.
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσικαλαριών, σε συνεργασία με την Ενορία και την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Αγιος Πολύκαρπος”, ενώ αντιπροσωπία του Χορευτικού Συλλόγου “Αροδαμός”, με παραδοσιακές στολές, πλαισίωνε την τελετή.
Τον Δήμο Χανίων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Μιχαήλ Κοτζαμιχάλης απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών κα Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις μνήμης μετά από τόσες δεκαετίες τιμώντας εκείνες τις σκοτεινές ημέρες της Ιστορίας μας, όλοι εμείς οι Μικρασιάτες, παντού σε όλη τη χώρα με την αρωγή των τοπικών Φορέων και της Εκκλησίας μας», για να επισημάνει ότι «με αυτόν τον τρόπο αντιστεκόμαστε στη λήθη και σμιλεύουμε την ταυτότητα του έθνους στις νέες γενιές γνωρίζοντας καλά πως μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί η πατρίδα να έχει συνέχεια μέσα στον χρόνο».
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η φιλόλογος κα Μαρία Μαράκη, η οποία, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν και με μαρτυρίες που διασώθηκαν, αναφέρθηκε στους πρώτους κατοίκους αυτής της περιοχής που ήρθαν από τη Μικρά Ασία ξεριζωμένοι με μόνο τους όπλο την αξιοσύνη που είχαν ξανακτίζοντας νέα νοικοκυριά μετατρέποντας σε καλλιεργήσιμες πολλές άγονες εκτάσεις στην περιοχή και άλλοι έχοντας την εμπειρία της αλιείας ασχολήθηκαν με το επάγγελμα αυτό. «Ο Ναός που βρισκόμαστε σήμερα» τόνισε η κα Μαράκη «κτίσθηκε κατά την περίοδο της ύστερης Ενετοκρατίας και συγκεκριμένα το 1602 και ήταν αρχικά αφιερωμένος στον Χριστό. Στην πορεία του χρόνου, σύμφωνα με την παράδοση, ο μπέης που κατοικούσε στο μετόχι Μπεντεβή διέταξε να μετονομασθεί και να αφιερωθεί στον Άγιο Ιωάννη. Αργότερα όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, θεώρησαν καθήκον τους και υποχρέωση να αναστηλώσουν την ερειπωμένη εκκλησία που αποτέλεσε το καταφύγιό τους στη νέα πατρίδα. Τόσο μάλιστα δέθηκαν με τον Άγιο που με τον καιρό φώλιασε και κέρδισε τις καρδιές τους ως Άγιος Ιωάννης ο πρόσφυγας».
Η ίδια συνέχισε τονίζοντας: «Τα ξυπόλυτα προσφυγόπουλα μυήθηκαν από νωρίς στη θρησκευτική παράδοση και βρήκαν ένα ζεστό καταφύγιο στην ανοιχτή αγκαλιά του Αγίου. Καθοριστικός εκείνα τα πρώτα πέτρινα χρόνια της εγκατάστασης ο λόγος παραμυθίας του ιερέως Θεοφάνη Παπαδάκη που λειτουργούσε στην Ενορία Τσικαλαριών. Αγαπούσε πολύ τους πρόσφυγες και κέρδισε από την αρχή τις καρδιές τους. Ηταν δίπλα τους σε κάθε βήμα ενισχύοντας την προσπάθειά τους να ριζώσουν στη νέα πατρίδα. Σημαντικός επίσης ήταν και ο ρόλος του Δημοτικού Σχολείου Τσικαλαριών στην αλληλοαφομοίωση και συνεύρεση του μικρασιατικού και του κρητικού πληθυσμού με πρωταγωνιστές τους αείμνηστους δασκάλους της περιοχής».
Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου Εβελίνα Κουκιανάκη διάβασε ένα επτάστιχο από το βιβλίο “Η προσφυγοπούλα μάνα” της συγγραφέως Τσινού – Ταγκάλογλου με τίτλο “Ο ξεριζωμός από τη Σμύρνη” χαρισμένο στη γιαγιά της Ελένη Τσολάκη. Ενδεικτικά καταγράφουμε έναν στίχο:

«Η προσφυγιά είναι πικρή
όταν είσαι μόνη κι ορφανή,
ευτυχώς μας μεγάλωσε η θειά μας
κι έσβησε τον πόνο από την καρδιά μας».

Συγκινητική επίσης ήταν και η δήλωση που μας έκανε ο Εμμανουήλ Μαυρομάτης του Ευαγγέλου υπογραμμίζοντας ότι «ο προπάππους μου ήταν από την Κάινα και έφυγε για την Αρχαία Έφεσο της Μικράς Ασίας. Εκεί γεννήθηκε ο πατέρας μου Ευάγγελος το 1892, ο οποίος με την ανταλλαγή αιχμαλώτων το 1923 ήρθε εδώ».

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ
Επετειακή εκδήλωση εθνικής τιμής και μνήμης για τα 93 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το τουρκικό κράτος πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας επί της οδού Κισάμου. Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση  χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Στη συνέχεια ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, κατάθεση στεφάνων και η τελετή ολοκληρώθηκε με ανάκρουση του Εθνικού μας Υμνου.
Στο περιθώριο της τελετής η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων “Ο Αγιος Πολύκαρπος” Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, τόνισε ότι «εμείς οι Μικρασιάτες δεν ξεχνάμε τη ρίζα μας και την εθνική μας ταυτότητα. Η γνώση της καταγωγής, των παραδόσεων και του ιστορικού παρελθόντος είναι το πιο γερό θεμέλιο για να χτιστεί το μέλλον ενός λαού. 93 χρόνια μετά, οι μνήμες παραμένουν όσο ποτέ ζωντανές και τιμούμε τους προγόνους μας, διοργανώνοντας, εμείς οι Μικρασιάτες της Ελλάδας, εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Οι μνήμες φυλάνε πατρίδες και τις πατρίδες τις κουβαλάμε μέσα μας, όπου κι αν πάμε, όπου κι αν είμαστε». Η κα Γκοζάνη σημείωσε ακόμα ότι «ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές όλων τους κι αυτών που σφαγιάστηκαν από τους άγριους Τούρκους στα ματωμένα, αγιασμένα χώματα της ξακουστής και λατρεμένης Ιωνίας, αλλά και αυτών που βίαια ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και πήραν τον σκληροτράχηλο  και επίπονο δρόμο της προσφυγιάς. Ηρθαν εδώ στη μητέρα Ελλάδα και μεγαλούργησαν βοηθώντας στην ανάπτυξη της πατρίδας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα