Εκδήλωση στη μνήμη ενός μεγάλου πατριώτη, του Κωνσταντίνου Μάνου, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας. Mεταξύ των ομιλητών και ο Κωνσταντίνος Αλεξ. Μάνος, εγγονός του αείμνηστου τιμώμενου Κωνσταντίνου Μάνου, ο οποίος μιλώντας στα “Χ.Ν.” αναφέρθηκε στην συμβολή όλης της οικογένειας των Μάνων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι «η οικογένεια των Μάνων είναι μια οικογένεια της ελληνικής διασποράς με πολύ σημαντική παρουσία στις παραδουνάβιες περιοχές» ενώ αναφερόμενος στον παππού του Κωνσταντίνο Μάνο, τόνισε ότι «είχε μία πολύ δυνατή προσωπικότητα και ήταν δύσκολος στις συνεννοήσεις του και στις διαπραγματεύσεις γιατί είχε απόψεις οι οποίες βασίζονταν σε ιδεολογίες και δεν ήθελε απόκλιση στις ιδέες του.
Ητανε εξαιρετικά ταλαντούχος σε οτιδήποτε, στο γράψιμο, στη ζωγραφική, στα πάντα αλλά όλα ήταν βασισμένα σε μια βαθιά ιδεολογία και αυτή ήταν η πατρίδα». Με δήλωσή του επίσης, ο φιλόλογος και εισηγητής Κώστας Μουτζούρης υπογράμμισε: «Το διήμερο συνέδριο αφορά την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Μάνου ενός ανθρώπου των γραμμάτων, του αγωνιστή, του οραματιστή εκείνου που είχε μέσα του την Ελλάδα και τα γράμματα. Ο Μάνος ήρθε στην Κρήτη, έφερε την περιουσία του και μετά πήγε στον Μακεδονικό αγώνα συμμετείχε στους βαλκανικούς πολέμους και επέστρεψε ξανά στην Κρήτη στο Θέρισο και έπεσε με το αεροπλάνο ως νέος Ικαρος το 1913 εθελοντής για να κατασκοπεύσει τις θέσεις των Βουλγάρων στον Λαγκαδά.
Τα έδωσε όλα. Ο Μάνος υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας υπέροχος άνθρωπος, μεγάλος ποιητής, μεγάλος Ελληνας, μεγάλος πατριώτης. Ηταν από τους κύριους συντελεστές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα του 1896 και μάλιστα ήταν και χρηματοδότης τους συνεισφέροντας με δέκα χιλιάδες δραχμές στο σύνολο των τριακοσίων χιλιάδων δραχμών που στοίχισαν. Ο Μάνος εδώ στην Κρήτη που ήρθε έφτιαξε Τάγμα Κρητών Πολεμιστών από τους Λάκκους τους οποίους και μίσθωνε και όταν ακόμα αυτός πολεμούσε στη Μακεδονία τους Τούρκους, έστελνε τρόφιμα και χρήματα στις οικογένειες των Λακκιωτών. Στο Θέρισο μαζί με τον Βενιζέλο και τον Φούμη ήταν ένας από την τριανδρία και ήταν ο γραμματέας της επανάστασης του Θερίσου». Αναπληρώνοντας τον δήμαρχο Χανίων που απουσίαζε εκτός Κρήτης η αντιδήμαρχος Χανίων κα Βαρβάρα Περάκη, υπογράμμισε ότι: «ο Κ. Μάνος ήταν ένα πολύπτυχο πλάσμα, μια πολυπρισματική προσωπικότητα που τήρησε και υπηρέτησε σταθερά το δίπτυχο θεωρία και πράξη.
Με άριστες σπουδές, συγγραφέας, οπλαρχηγός, αγωνιστής, δάσκαλος, πολιτικός, εθνικός ευεργέτης με τον τρόπο του, χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, δήμαρχος Χανίων, βουλευτής, ένας άνθρωπος εμπνευσμένος σταθερά. Ενας ιδιαίτερος κοσμοπολίτης που αφουγκράστηκε και πραγματοποίησε τις αναζητήσεις της Ελλάδας. Από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία. Πανταχού παρών δηλαδή. Οι εισηγητές αυτού του Συνεδρίου ανιχνεύουν αυτή τη σύνθετη ιστορική φυσιογνωμία, το μέγεθος και το αποτύπωμα της πολύτροπης δράσης και προσφοράς του».
Καλησπέρα σας από την Κάτω Ζάκρο, στο άλλο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης μας.
Θα ήθελα να ρωτήσω από που θα πληροφορηθώ τα αποτελέσματα του λογοτεχνικού διαγωνισμού που θα γινόταν μαζί με την τιμητική εκδήλωση. Γιατί η επιτροπή δεν έχει δώσει κανένα τηλέφωνο για πληροφορίες αλλά ούτε και εσείς στον ηλεκτρονικό τύπο αναφέρετε κάτι για τα αποτελέσματα του λογοτεχνικού διαγωνισμού.
Όπως και να έχει όμως εγώ σας στέλνω τα δέκα τετράστιχα με τα οποία συμμετείχα. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.
Γίωργος Πλατανάκης , Κάτω Ζάκρος. Τηλ 28430 2****
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ Θ. ΜΑΝΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ.
1. Απού φελά παντού φελά 6. Τσοι πρώτους Ολυμπιακούς
και όϊ μόνο σ’ ένα: οργάνωσε αγώνες,
Aγωνιστής, πολιτικός που την Ελλάδα θα τιμά
και δάσκαλος στην πέννα. ο κόσμος στσοι αιώνες.
2. Άνθρωπος πολυδιάστατος 7. Τσι βάσεις στη δημοτική
με πνεύμα και ανδρεία, αυτός τσι ’χε νε βάλει
μπροστάρης επολέμησε και ήκαμε τη γλώσσα μας
για την ελευθερία. πλούσια και μεγάλη.
3. Με τσοι τρακόσους κρητικούς, 8. Ήγραψε και ποιήματα,
τον Ιερό το Λόχο, ήκαμε μεταφράσεις,
λευτέρωσαν την Πρέβεζα το νου σου συνεπαίρνουνε
που το ’χαν βάλει στόχο. α νε θα τα διαβάσεις.
4. Βενιζέλος, Φούμης και αυτός, 9. Πρώτος επρωτοπέταξε
του Θέρισου ομάδα, με το Αεροπλάνο,
ηγήθηκαν να ενωθεί όμως μια πτήση έλαχε
η Κρήτη στην Ελλάδα. μοιραία για το Μάνο.
5. Δήμαρχο μα και βουλευτή 10. Απ’ τη ζωή το διάβα του
τον βγάλαν οι Χανιώτες, έμελε λίγο να ’ναι,
γιατί γατέουν να τιμούν τα μετερίζια του πολλά
αυτοί τσοι πατριώτες. τη μνήμη του ξυπνάνε.
Ψευδώνυμο.
΄΄ Ακρήτης ΄΄