Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Εκδήλωση μνήμης στη Μαλάθυρο (φωτ.)

Η µνήµη των 61 εκτελεσθέντων από τους ναζί, τον Αύγουστο του 1944, τιµήθηκε χθες στη Μαλάθυρο.

Το καθιερωµένο ετήσιο µνηµόσυνο στο µαρτυρικό χωριό τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ακολούθησε στο µνηµείο των εκτελεσθέντων επιµνηµόσυνη δέηση, χαιρετισµός από το δήµαρχο Κισσάµου Γεώργιο Μυλωνάκη, κεντρική οµιλία για τα ιστορικά ντοκουµέντα από τη Φιλόλογο Ανδρονίκη Κοκοτσάκη – Τσιχλάκη µε θέµα: “Ογδόντα χρόνια από τα γεγονότα της Μαρτυρικής Μαλαθύρου παρελθόν, παρόν και µέλλον”.

Αµέσως µετά έγινε απαγγελία ποιήµατος µε τίτλο: “Αποφράδα ηµέρα του κακού”, που αναφέρεται στο χρονικό του ολοκαυτώµατος, ακολούθησε ριζίτικο τραγούδι από το Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσσαµος”, και απονεµήθηκε τιµητική πλακέτα στον Μιχάλη Ι. Ψωµατάκη πτυχιούχο του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών για την εργασία του µε θέµα: “ Ολοκαύτωµα του χωριού Μαλαθύρου κατά τη Γερµανική Κατοχή και ο επετειακός εορτασµό του στο µάθηµα εισαγωγή στη Λαογραφία”.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε µε απαγγελία ποιηµάτων στη µνήµη των 61 µαρτύρων της Μαλαθύρου, προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, καταθέσεις στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύµνου από τη Φιλαρµονική του ∆ήµου Κισσάµου “Ειρηναίος Γαλανάκης” και όλους τους παρευρισκόµενους.

Στον χαιρετισµό του ο δήµαρχος Κισσάµου τόνισε ότι «σε τούτον εδώ τον µαρτυρικό τόπο, ανακαλούµε στη σκέψη µας τον χαµό των συµπατριωτών µας, τη βάναυση προσβολή κάθε αρχής δικαίου και στοιχειώδους ανθρωπιάς. Νιώθουµε σεβασµό για τη θυσία τους».

ΟΜΙΛΙΑ 

Με λεπτοµερή προσέγγιση στα θλιβερά ιστορικά γεγονότα αναφέρθηκε η οµιλήτρια Ανδρονίκη Κοκοτσάκη  υπογραµµίζοντας µεταξύ άλλων τα εξής: «Το ολοκαύτωµα της Μαλαθύρου µε 61 νεκρούς από 13 ετών και άνω θεωρείται ένα από τα µεγαλύτερα στην Κρήτη σε σχέση µε τον πληθυσµό της κοινότητας, που µόνο ως γενοκτονία µπορεί να χαρακτηριστεί . Ήταν χαράµατα ∆ευτέρας 28 Αυγούστου 1944 κι ενώ το τέλος του Γ’ Ράιχ πλησιάζει, γερµανικά στρατεύµατα περικυκλώνουν το χωριό, συλλαµβάνοντας τους άνδρες και τα γυναικόπαιδα  και τους συγκεντρώνουν στο Πάνω Χωριό, στα Μπαχαδιανά και στο Σχολείο τους είπαν ότι είχαν πληροφορίες ότι στο χωριό υπήρχαν Άγγλοι, ασύρµατος και αποθήκες πυροµαχικών και πως εντός δύο ωρών θα πρέπει να τους τα παραδώσουν όλα, διαφορετικά θα τους εκτελέσουν. Όλοι οι άνδρες του χωριού τα γνώριζαν όλα αυτά αλλά απαντούν ότι δεν υπάρχει τίποτα. Τότε οι Γερµανοί εξοργισµένοι βασανίζουνε, χτυπούν ανελέητα τους συλληφθέντες. Το χωριό λεηλατήθηκε από τους Γερµανούς που µπαίνουν σε σπίτια, αποθήκες, αρπάζουν πολύτιµα αντικείµενα, τρόφιµα, βαπτιστικούς Σταυρούς και άλλα. Μετά τη λεηλασία του χωριού κατά την 6η ώρα περίπου οι Γερµανοί οδηγούν τους 63 συλληφθέντες στον τόπο εκτέλεσης, στο φαράγγι, όπου οι κατακτητές είχαν τοποθετήσει πολυβόλα. Οι εκτελεστές δίνουν την χαριστική βολή και οι Μαλαθυριανοί σωριάζονται στο χώµα. Από την εκτέλεση γλυτώνουν δύο Μαλαθυριανοί, ο Σηµαντηράκης ∆ηµήτριος του Στυλιανού, που τότε ήταν ιερέας του χωριού, που την ώρα της εκτέλεσης τον γλίτωσε ο Γερµανός αξιωµατικός ιερέας και οδηγήθηκε στις φυλακές της Αγυιάς  και ο Ιωάννης Καρτσωνάκης βαριά τραυµατισµένος επιζεί καθώς τα αίµατα στο πρόσωπό του ξεγελούν τους Γερµανούς θεωρώντας τον νεκρό και παραλείπουν την χαριστική βολή».

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και Σέβη Βολουδάκη, εκπρόσωποι στρατιωτικών, πολιτικών και αυτοδιοικητικών Αρχών, δηµοτικοί και περιφερειακοί σύµβουλοι, οι ριζίτες της Κισσάµου κ.α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα