Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Εκδήλωση µνήµης στις Καλάθενες

Εκδήλωση µνήµης και τιµής για τους πεσόντες του χωριού του ∆ήµου Κισσάµου Καλάθενες την περίοδο της κατοχής από τους Γερµανούς πραγµατοποιήθηκε χθες το απόγευµα.

Η  εκδήλωση άρχισε µε επιµνηµόσυνη δέηση για να συνεχιστεί µε προσκλητήριο πεσόντων, χαιρετισµούς από τον δήµαρχο Κισσάµου Γεώργιο Μυλωνάκη και την περιφερειακή σύµβουλο Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, καταθέσεις στεφάνων από τοπικές Αρχές, εκπροσώπους κοµµάτων, φορέων και µικρά παιδιά του χωριού.

Στον χαιρετισµό του ο δήµαρχος Κισσάµου Γεώργιος Μυλωνάκης επεσήµανε ότι «πέρασαν 80 χρόνια από τότε που τα ηρωικά χωριά της Κισάµου έζησαν την ανείπωτη φρίκη και τραγωδία από την κτηνωδία και θηριωδία των Γερµανικών στρατευµάτων κατοχής. Αποτίουµε φόρο τιµής στους αθώους που εκτελέστηκαν για την ελευθερία, τη δηµοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Από µεριάς της η περιφερειακή σύµβουλος Σοφία Μαλανδράκη τόνισε: «θυµόµαστε και τιµούµε αυτούς που χάρισαν σε µας  µέρες ειρήνης. Μα χρέος µας είναι  να τη µάθουν οι νέοι και να   µεταφέρουµε την αλήθεια του παρελθόντος».

Οµιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η συνταξιούχος εκπαιδευτικός πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης, Ιωάννα Φιλιππάκη η οποία ανέπτυξε τα ιστορικά ντοκουµέντα της κατοχής, όπου, µεταξύ άλλων, υπογράµµισε  ότι «µετά την εισβολή των γερµανικών στρατευµάτων στην Κρήτη, τον Μάη του 1941 και την ανεπανάληπτη αντίσταση του κρητικού λαού, οι Γερµανοί προέβησαν σε σκληρά αντίποινα εναντίον του άµαχου πληθυσµού, µε εκτελέσεις, βασανιστήρια, λεηλασίες και καταστροφές χωριών. … Οι Καλάθενες µε την ορεινή τους θέση προσέφεραν ένα ασφαλές καταφύγιο στους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Η περιοχή ήταν δύσβατη και είχε περιορισµένους δρόµους πρόσβασης, γεγονός που ενίσχυε την άµυνα και την αποτελεσµατικότητα των αντάρτικων οµάδων. Το σχολείο στις Καλάθενες χρησιµοποιήθηκε ως στρατηγείο των ανταρτών και συγκεκριµένα ως έδρα του του 3ου τάγµατος του ΕΛΑΣ. Αυτό το κτήριο αποτελούσε σηµαντικό κέντρο αντίστασης στην περιοχή, όπου οι αντάρτες σχεδίαζαν και συντόνιζαν αντιστασιακές δράσεις, οργάνωναν σαµποτάζ και επιθέσεις…. Ύστερα από αυτή την δραστηριότητα των ανταρτών η Γερµανική διοίκηση µε οργανωµένο πολύ καλά σχέδιο, άρχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις…. Στις 29 Αυγούστου, από τη νύχτα κιόλας, είχε ολοκληρωθεί η κύκλωση του χωριού από όλα τα υψώµατα. Ήταν η µέρα του Αγίου Ιωάννη του ριγολόγου – στο Γκιώνα. Ο παπά ∆ηµήτρης Σγουροµάλλης σήµανε την πρωινή καµπάνα. Τότε άρχισαν οι πρώτοι πυροβολισµοί και αµέσως µετά άρχισε να βάλλει το πυροβολικό. Οι οβίδες έσκαγαν µε φοβερό κρότο στα φαράγγια του Σηρικαρίου… Η αντίσταση δεν ήταν ένα απλό χρέος, αλλά στην περίπτωση του κρητικού λαού και κάθε λαού που σέβεται την ιστορία του και εµφορείται από δηµοκρατικά ιδεώδη και ανθρώπινες αξίες, ήταν η µοναδική επιλογή».

Ακολούθησε ριζίτικο τραγούδι από παρέα ριζιτών “Η Κίσσαµος”, απαγγέλθηκαν ποιήµατα από παιδιά του χωριού, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ψάλθηκε από όλους ο εθνικός µας ύµνος, για να κλείσει η εκδήλωση την οποία συντόνιζε ο Ιωάννης Γιακουµάκης µε χαιρετισµό από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαθένων Μαρία Παπαντωνάκη.

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… uboxing την επικαιρότητα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα