Tης Ζαχαρούλας Χ. Παπαδάκη, από την Παγκρήτια Ένωση
Στη Λεωφόρο Πανεπιστημίου, λίγο πριν τον Άγνωστο Στρατιώτη και την Πλατεία Συντάγματος, στο κατάκεντρο της Αθήνας, βρίσκεται το “Ιλίου Μέλαθρον”, που θα πει της Τροίας το Ανάκτορο. “Ίλιον” είναι η Τροία και “Μέλαθρον” είναι το Μέγαρο-Ανάκτορο.
Θα πρέπει εκείνα τα παλιά χρόνια να έβαλε όλη του την τέχνη και τη μαστοριά ο Ερνέστος Τσίλερ για να σχεδιάσει και να επιβλέψει την κατασκευή του. Όταν το παρέδωσε τελειωμένο το 1881 στον Ερρίκο Σλήμαν, θεωρήθηκε το πιο όμορφο κτίριο της Αθήνας. Ο Σλήμαν ως γνωστόν ήταν λάτρης του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Μέχρι κάποια εποχή ήταν πλούσιος – μεγαλέμπορος. Διέθεσε μυθώδη ποσά για να ανασκάψει και να ανακαλύψει την Τροία. Παντρεύτηκε μια όμορφη Ελληνίδα, τη Σοφία, και έζησε εδώ, σε αυτό το μέγαρο, αρκετά χρόνια.
Για την εσωτερική διακόσμηση έφερε καλλιτέχνες από το Μόναχο και την Ιταλία και υποθέτω πως δικές του θα ήταν οι ιδέες για τα ψηφιδωτά και τις τεράστιες τοιχογραφίες του εσωτερικού χώρου. Κάποια εποχή πουλήθηκε από τη Σοφία Σλήμαν στο Ελληνικό Δημόσιο (Ο Σλήμαν είχε πεθάνει) και χρησιμοποιήθηκε σαν δικαστήριο του Αρείου Πάγου. Από το 1984 που αποκαταστάθηκε, το «Μέγαρο Σλήμαν» στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο. Συνολικά η συλλογή του αποτελείται από περισσότερα από 500.000 . Νομίσματα, μολυβδόβουλλα, μετάλλια, σφραγιδόλιθους και αρχαία σταθμά από τον 14ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα.
Εδώ λοιπόν στον περιβάλλοντα κήπο του «Μεγάρου Σλήμαν» έγινε το απόγευμα προς το βράδυ της Κυριακής 17 Οκτωβρίου η εκδήλωση της παρουσίασης από την Παγκρήτια Ένωση του βιβλίου – θεατρικού έργου. «Το Πεντοζάλι της Λευτεριάς» της Ζαχαρούλας Χ. Παπαδάκη από την Μονεμβασιά, και όπως μου είπε στην έναρξη της εκδήλωσης, με πολύ παλιές ρίζες από την Κρήτη.
Το θέμα του βιβλίου είναι σε μορφή θεατρική και αντλεί από την νεότερη Κρητική Ιστορία. Όπως μου είπε στην συνέχεια, «Διάλεξα δύο κομβικά θέματα, την επανάσταση του Δασκαλογιάννη, τη ζωή και τους αγώνες του, και από τη Μεγάλη Επανάσταση του 1866, την ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου».
Προσκλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ηθοποιοί όπως η Μαρία Αλιφέρη, ο Νίκος Βερλέκης και ο Λευτέρης Ελευθεριάδης που θα απαγγείλαν. Τον συντονισμό έκανε ο Παναγιώτης Μακρίδης. Την εκδήλωση ξεκίνησε με μια μικρή εισαγωγή ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γιώργης Μαριδάκης:
«Θεωρούμε πρωταρχικό στόχο την προβολή του πολιτιστικού έργου Κρητών και όχι μόνο. Δημιουργών, συγγραφέων, επιστημόνων, καλλιτεχνών. Παρουσιάζεται σήμερα ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό βιβλίο. Ένα θεατρικό έργο της συγγραφέως κας Ζαχαρούλας Παπαδάκη, με τίτλο «Το Πεντοζάλι της Λευτεριάς».
Από τον τίτλο βγαίνει το συμπέρασμα πως το περιεχόμενο θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Κρητικούς επειδή αναφέρεται σε δύο γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους. Την επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770, και το άλλο από την Επανάσταση 1866-69, το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στις 8 Νοεμβρίου 1866 και τον πυρπολητή Κωνσταντίνο Γιαμπουδάκη».
Ο κος Μακρίδης αφού έκανε μια πλήρη ανάλυση του σημαντικού έργου του εκδοτικού οίκου «Βεργίνα», εκδότης του σχετικού βιβλίου, και αφού ευχαρίστησε την διεύθυνση του Νομισματικού Μουσείου καθώς και τους διάφορους συντελεστές για την συμμετοχή τους, έδωσε τον λόγο στην κα Μαρία Θωμαδάκη, τέως κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να μιλήσει για το βιβλίο.
Βέβαια η κα Θωμαδάκη επεκτάθηκε αρκετά και με κάθε λεπτομέρεια ανέπτυξε τις υπάρχουσες συνθήκες εκείνης της εποχής για το κάθε θέμα ξεχωριστά και μας έκανε τέλειους γνώστες των συνθηκών και της υπάρχουσας κατάστασης των γεγονότων της εποχής.
Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί μας, κα Μαρία Αλιφέρη, Νίκος Βερλέκης και Λευτέρης Ελευθεριάδης είχαν σειρά τώρα. Με την αισθαντι-
κή και στεντόρεια φωνή τους, έδωσαν ζωή στα κομμάτια του έργου που επέλεξαν να απαγγείλουν. Πρώτη ακούστηκε η κα Αλιφέρη να απαγγέλλει μετά από ένα κομμάτι από την υπέροχη μουσική επένδυση του «Τραγουδιού του Δασκαλογιάννη».
«Το χρονικό δύο ηρώων, του Ιωάννη Βλάχου Δασκαλογιάννη που πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1770, και του Κωνσταντίνου Γιαμπουδάκη, πυρπολητή της Μονής Αρκαδίου το 1866».
Ακολούθησε ο Νίκος Βερλέκης και ο Λευτέρης Ελευθεριάδης:
«Χορέψτε γίγαντες να ταρακουνηθούν τα χαρακια του Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη!»
Και τώρα… πολύ απότομα, όπως ανάβεις τον διακόπτη και πλημμυρίζει φως το δωμάτιο, έτσι πλημμύρισε από ηχο ο χώρος και τ’ αυτιά μας από το Πεντοζάλι του Δασκαλογιάννη από τους εκλεκτούς καλλιτέχνες. Τον Γιάννη Φώσκολο στη λύρα και στα λαγούτα, τους Γιάννη Χουστουλάκη και Κώστα Κονταξάκη.
Ευχάριστη έκπληξη ήταν τα λεβεντοκόπελα από το χορευτικό συγκρότημα «Κρήτες» του Γιώργη Πετράκη που ίσως να «κατέβασαν κάνα δυο πόντους το δάπεδο» χορεύοντας πεντοζάλι και ξεσηκώνοντας τους πολυάριθμους καλεσμένους της εκδήλωσης, και εισπράττοντας δυνατά χειροκροτήματα!
Υ.Γ.1
Εμβόλιμα κάποια στιγμή μπόρεσα και συνάντησα τον Πρόεδρο της Παγκρητίου κ. Μαριδάκη για να μου επιβεβαιώσει σχετικά για τα τρόφιμα και είδη καθαριότητας και άλλα είδη που έχει μαζέψει από πατριώτες μας και όχι μόνο, και τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν στους σεισμόπληκτους.
Υ.Γ. 2
Αναμάζωξα ούλες τσι νέες ιστορίες από τα γραφτά μου στα Χανιώτικα Νέα και τα έκανα ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Ροζοναρίσματα». Είναι το πέμπτο της σειράς «Ασηγωνιώτικη Ρίζα», και θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία: Στα Χανιά Σκανδάλης Γιώργος, πλατεία Κολοκοτρώνη – Ελένη Τενεκετζή, οδός Μπουνιαλή- και στο Ρέθυμνο στον Κλαψινάκη.
*Σήφης Ιωαν. Πετράκης, sifipetraki@hotmail.com
Ασηγωνιώτης Λαογράφος