Η συµµετοχή του λαϊκού παράγοντα στη Μάχη της Κρήτης, µέσα από τις µάχες στα Μεσαύλια, στην Αγριµοκεφάλια, στα Φλώρια και στο φαράγγι της Καντάνου αναδείχθηκε στη χθεσινή επετειακή εκδήλωση στα Φλώρια Σελίνου.
Στην εκδήλωση στο Ηρώο του χωριού έγινε αναφορά στα γεγονότα και κατάθεση στεφάνων.
Στην οµιλία του ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πατρών κ. Ευτύχης Παπαδοπετράκης στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία οπλισµού τόσο για τους πολίτες όσο και για τον Ελληνικό στρατό, στο ενιαίο της µάχης κατά του φασισµού από τα Κουλουκουθιανά µέχρι το φαράγγι της Καντάνου και στη ναζιστική προπαγάνδα περί ωµοτήτων που δήθεν διέπραξαν οι ντόπιοι. Χρησιµοποιώντας πρωτογενείς πηγές αλλά και υλικό από τα βιβλία των Σκαλιδάκη, Παίζη, Αλιβιζάτου, Βερεµή, Beevor έκανε µια πλήρη ιστορική ανάλυση.
Τόνισε πως «οι Βρετανοί δεν τήρησαν τη συµφωνία µε την Ελληνική κυβέρνηση για τον εξοπλισµό-οχύρωση της Κρήτης. Επιπλέον η δικτατορική κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την µη επιστροφή της 5ης Μεραρχίας Κρητών». Επισήµανε πως τα 8 Ελληνικά συντάγµατα διέθεταν µόλις 15 φυσίγγια ανά όπλο, ενώ ένα σύνταγµα δεν είχε καθόλου όπλα και στάλθηκε για αυτό στο Λασίθι. «Τα αίτια της άρνησης δηµιουργίας πολιτοφυλακής ήταν βαθύτατα πολιτικά» σηµείωσε ο οµιλητής προσθέτοντας πως αν εξοπλίζονταν οι Κρητικοί θα εξεγείρονταν εναντίων της δικτατορικής Ελληνικής κυβέρνησης και για αυτό δεν το ήθελαν ούτε οι Βρετανοί, ούτε οι Μεταξικοί, ενώ στάθηκε στη ύπαρξη όπλων (ιταλικά λάφυρα από τον πόλεµο στην Αλβανία) που βρίσκονταν στο ατµόπλοιο “Θαµώνι” στον κόλπο της Σούδας και σε αποθήκη στο Καστέλι Κισσάµου αλλά δεν δόθηκαν ποτέ.
Παρόλα αυτά υπογράµµισε πως η αντίσταση του λαού της περιοχής ήταν «αυθόρµητη και παλαϊκή. Η πρώτη οµάδα από το Σέλινο έφυγε από την Κάντανο στις 22 Μαίου όπου έδωσε µάχη µε τους Γερµανούς στα Κουλουκουθιανά. Η τακτική των αµυνόµενων πατριωτών διαµορφώνεται επί του πεδίου σε ενέδρα- οπισθοχώρηση- ανασύνταξη και πάλι ενέδρα, ενώ συνεχώς καταφτάνουν λαϊκοί αγωνιστές από παντού. Η οµάδα στα Κουλουκουθιανά ενισχύθηκε µε αγωνιστές από τα Παλαιά Ρούµατα και οµάδες Κισαµιτών. Οι µάχες στην Αγριµοκεφάλα και στα Μεσαύλια έγιναν ταυτόχρονα µε αυτή των Φλωρίων και είχαν ως αποτέλεσµα την εξόντωση µεγάλης Γερµανικής δύναµης».
Αναφορικά µε τα γραπτά του καθηγητή Ρίχτερ για ωµότητες των Κρητικών σε βάρος των αλεξιπτωτιστών ο κ. Παπαδοπετράκης επισήµανε πως «είναι ανάξια αναιρέσεως. Σε ό,τι αφορά τη Μάχη των Φλωρίων έχει επιβεβαιωθεί και από τα Γερµανικά αρχεία ένα µεγάλο µέρος των οποίων είναι ψηφιακά προσβάσιµο στη Βικελαία Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο. Από τα αρχεία αυτά, από την έκθεση του Υπολοχαγού Ρ. Βόιτφελντ µαθαίνουµε ότι εξέτασαν µαζί µε το γιατρό του λόχου δόκτορα Βόλφ τα εξής: “ 1. Χρησιµοποιήθηκαν κυνηγετικά όπλα (από τους ντόπιους) και δίκανα, 2. Ο αντίπαλος είχε καλό σηµάδι, όλοι οι νεκροί µας είχαν σηµάδι στο κεφάλι, 3. Κάποια σηµάδια που άφηναν να διαφανεί κακοποίηση των ανδρών αυτών δεν µπορέσαµε να τα διαπιστώσουµε…” που σηµαίνει ότι έψαξαν να βρουν και δεν βρήκαν σηµάδια κακοποίησης γιατί δεν υπήρχαν. Αυτό αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτούς που έπεσαν θύµατα ναζιστικής προπαγάνδας ή αναπαράγουν κακόβουλα όπως ο Ρίχτερ από το επιτελείο του Σόιµπλε».
Με µια µαντινάδα ξεκίνησε το χαιρετισµό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φλωρίων κ. Γιώργος Γεωργιλάκης. «Στα Φλώρια πέφτουν µπαλοθιές, στην Αγριµοκεφάλα και είναι πιασµένοι οι Γερµανοί µαζί µε τους δικούς µας. Τρέµει και σιέτε το βουνό και σταµατά ο ήλιος…»
Τόνισε πως η µάχη στα Φλώρια- Αγριµοκεφάλα ήταν από τις σηµαντικότερες στην ενδοχώρα και πως τα λάφυρα υπήρξαν πολύτιµη “µαγιά” για τις µετέπειτα αντιστασιακές οργανώσεις.« Σήµερα που οι πόλεµοι γύρω µας συνεχίζονται και ο απόγονοι των ναζί είναι παρόντες, η κούρσα των εξοπλισµών έχει φτάσει στο ζενίθ (2,1 τρισ. δολάρια) ποσό που αν δίνονταν για τη βελτίωση της ζωής των λαών θα έλυνε πολλά προβλήµατα φτώχειας-µετανάστευσης. Οι ανησυχίες µας για τις εστίες πολέµου γύρω µας και το χρέος µας απέναντι στους προγόνους µας καλούν να δυναµώσουµε τον αγώνα για την Ειρηνική συµβίωση των λαών, τη δηµιουργική συνεργασία και τον αλληλοσεβασµό κρατών, εθνών µειονοτήτων» κατέληξε ο κ. Γεωργιλάκης.
Το παρών ‘‘έδωσαν’’ οι βουλευτές Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και Παύλος Πολάκης, ο δήµαρχος Καντάνου- Σελίνου Αντώνης Περάκης, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας- περ. Σύµβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, ο περιφερειακός σύµβουλος και εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αλέκος Μαρινάκης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Στεφάνια κατέθεσαν η πολιτευτής της “Ελληνικής Λύσης” Κυριακή ∆ρακάκη, ο διοικητής της 1ης ΜΑΛ αντισυνταγµατάρχης Αθανάσιος Πατρίδας, η δηµοτική σύµβουλος Αριστέα Σηµανδηράκη από το συνδυασµό “Μαζί για το ∆ήµο Καντάνου-Σελίνου”, ο δηµ. Σύµβουλος Παντελής Κωστάκης, ο ∆ηµήτρης Αναγνωστόπουλος από το Σύνδεσµο Εφέδρων Αξιωµατικών, ο κ. Σπύρος ∆αράκης για τα “Μαρτυρικά Χωριά” και την κοινότητα Μαλαθύρου, ο Ευτύχης Κουκουτσάκης για τον πολιτιστικό σύλλογο “Αζωγυρέ” κ.ά.
∆ήλωση Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη
Τον Πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στη χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μνηµείο Πεσόντων στα Φλώρια. Ο Βουλευτής Χανίων κατέθεσε στο µνηµείο στεφάνι εκ µέρους του Προέδρου της Βουλής και στη δήλωση του αναφέρθηκε στη σηµασία της κρητικής αντίστασης στη ναζιστική εισβολή.
«Από την πρώτη στιγµή που οι Ναζί κατακτητές εµφανίστηκαν στον ουρανό της Κρήτης βρέθηκαν αντιµέτωποι µε την απόφαση των Κρητικών
να υπερασπιστούν την ελευθερία τους µε κάθε κόστος. Η Βέρµαχτ, η οποία είχε σαρώσει την Ευρώπη, βρέθηκε αντιµέτωπη µε τους Κρητικούς που δεν δίστασαν να σηκώσουν τα όπλα απέναντι στον πανίσχυρο κατακτητή» σηµείωσε µεταξύ άλλων ο κ. Μαρκογιαννάκης, ενώ καταλήγοντας επεσήµανε ότι «η απόδοση τιµής στο παρελθόν αποκτά νόηµα όταν µας δίνει παράδειγµα για το σήµερα και η αντίσταση των Κρητικών απέναντι στους Ναζί αποτελεί παντοτινό παράδειγµα αντίστασης των λαών για την υπεράσπιση της ελευθερίας τους».
ΣΕ ΣΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΙΣΣΑΜΟ
Εκδηλώσεις για τη Μάχη
της Κρήτης
Στα Σφακιά το πρωί και στην Κίσσαµο το απόγευµα, συνεχίζονται σήµερα στον Νοµό Χανίων οι εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης.
Ειδικότερα, το σηµερινό πρόγραµµα έχει ως εξής:
•11:30 – ∆ήµος Σφακίων – Μνηµείο “Μάχης της Κρήτης” Χώρας Σφακίων:
Επιµνηµόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων – ενός λεπτού σιγή – εθνικός ύµνος – χαιρετισµός από τον δήµαρχο Σφακίων Γιάννη Ζερβό – οµιλία για τα ιστορικά γεγονότα από τη διευθύντρια του ∆ηµοτικού Σχολείου Ασκύφου Εύη Πινακούδη – χορός από τον µουσικοχορευτικό σύλλογο “Τα Σφακιά” – παραδοσιακό κέρασµα από τον ∆ήµο Σφακίων.
∆ιοργάνωση: ∆ήµος Σφακίων.
•19:30 – ∆ήµος Κισσάµου – Μνηµείο Πεσόντων – Κόµβος Καλλεργιανών:
Επιµνηµόσυνη δέηση – προσκλητήριο πεσόντων – κατάθεση στεφάνων – ενός λεπτού σιγή – εθνικός ύµνος από τη Φιλαρµονική του ∆ήµου Κισσάµου “Ειρηναίος Γαλανάκης” – χαιρετισµός από τον δήµαρχο Κισσάµου Γιώργο Μυλωνάκη – οµιλία για τα ιστορικά γεγονότα από τον εκπαιδευτικό Γιώργο Χαχλάκη – ριζίτικο τραγούδι από τον Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσσαµος”.
∆ιοργάνωση: ∆ήµος Κισσάµου.