Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Εκδήλωση στην Αργυρούπολη Αττικής

Η Αργυρούπολη είναι ένα από τα πιο όμορφα προάστια της Αθήνας. Eχει σωστή ρυμoτομία και αρκετό πράσινο.
Φαίνεται πως την προτιμούν οι Κρητικοί, και άκουσα κάπου, πως από τους κατοίκους της, το 30% είναι Κρήτες. Έχουν ένα ρωμαλέο σύλλογο και έναν δραστήριο πρόεδρο, τον κ. Λουσίδη.
Στη μέση σχεδόν της οδού Κύπρου υπάρχει ένα υπέροχο συγκρότημα κτιρίων. Ανάμεσα τους το Δημαρχείο και το Πολιτιστικό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” που πρόσφατα ανακαινίστηκε όπως μας είπε ο φιλοκρητικός δήμαρχος, από τους Κρητικούς!..
Εδώ το απόγευμα του Σαββάτου 31 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο κομψό και άνετο Συνεδριακό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” από τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, του παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος, και του Συλλόγου Κρητών Αργυρουπόλεως.
Με μεγάλη παρουσία επισήμων και την αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη με κόσμό, κατά πλειοψηφία Κρητικούς, ξεκίνησε η εκδήλωση. Ανάμεσα στους επισήμους διέκρινα τον πρώην υπουργό κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, τον πρ. βουλευτή κ. Γιώργη Πρασιανάκη, τον πρώην γ.γ. Υπουργείου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών κ. Γιάννη Ιωαννίδη, δημάρχους, προέδρους Κρητικών Σωματείων, εκπροσώπους τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και οργανώσεων.
Με τον χαιρετισμό και το εγκάρδιο καλωσόρισμα του δημάρχου κ. Κωνσταντάτου έγινε η έναρξη της εκδήλωσης.
«Σαν άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά, γοητεύομαι με την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Κοιτώντας έξω τις φωτογραφίες, ίσως η πιο συγκλονιστική και αυτή που δείχνει το ανάθεμα, τις πέτρες! Όσο πιο μεγάλος είσαι στην Ελλάδα, τόσο πιο πολύ θα σε λιθοβολήσουν… Σε κάθε περίπτωση ο Μεγάλος Βενιζέλος της Εξωτερικής πολιτικής, των τομών που έγιναν, είναι ένας Βενιζέλος που λείπει σήμερα περισσότερο από ποτέ».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε  με χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου Κρητών Αργυρούπολης κ. Λουσίδη. «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας η συνεργασία με τον Δήμο και το Ιδρυμα Βενιζέλου στα Χανιά. Ενα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον κ.  Παπαδάκη και μια μαντινάδα.

Τιμήσατε την πρόσκληση
και σας ευχαριστούμε
ό,τι ο ένας δεν μπορεί
όλοι μαζί μπορούμε.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος, παραρτήματος Αττικής κ. Γεωργ. Πρασιανάκης, έδωσε συνέχεια με έναν χαιρετισμό.
«Πριν να στείλει ο Βενιζέλος στον Κουντουρώτη Μετ’ ακαταδέκτου ορμής τους είχε πει πως η πατρις δεν σας ζητά να πεθάνετε, σας ζητά να νικήσετε! Αυτό ζητάμε και σήμερα. Ο χαρακτήρας της αποψινής βραδιάς είναι διπλός. Αφενός μεν συμπίπτει με την συμπλήρωση 82 χρόνων από τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου και αφετέρου με την έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου “Βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης”, του Νίκου Παπαδάκη… Θα κλείσω με την παρατήρηση του Γεωργίου Παπανδρέου: «Η Ελλάς είχε δυο δεκαετίες στην νεότερη ιστορία της. Από 1821 – 1830 και 1910 – 1920 του Βενιζέλου».
Ανάμεσα στον χαιρετισμό του κ. Πρασιανάκη και την κουβέντα – συνέντευξη των κυρίων Παπαδάκη – Συρίγου προβλήθηκετο νέο κινηματογραφικό υλικό των αρχείων του Ιδρύματος που αφορούσε την εξωτερική πολιτική του Βενιζέλου.
Μια ευχάριστη έκπληξη  περίμενε το ακροατήριο στη συνέχεια. Ηταν η κουβέντα ή κάτι σαν συνέντευξη μεταξύ του Νίκου Παπαδάκη Γεν. Δ/ντου του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος και του καθηγητή της Παντείου Αγγελου Συρίγου. Ηταν μια όντως λίαν ενδιαφέρουσα κουβέντα που αφορούσε βέβαια το βιβλίο του κ. Παπαδάκη.
Φαίνεται πως ο καθηγητής Συρίγος είχε επιλέξει τις εύστοχες ερωτήσεις και σκοπός του ήταν – όπως μας είπε, «να τσιγκλίσει τον κ. Παπαδάκη».
Όμως οι απαντήσεις του τελευταίου ήταν αποστομωτικές και πλήρεις.
Λόγω χώρου δεν μπορώ να μεταφέρω την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή του κ. Παπαδάκη, πήραν τις θέσεις τους οι δυο. Πριν να αρχίσουν ο καθηγητής κ. Συρίγος είπε δύο λόγια.
«Εχουμε μπροστά μας ένα έργο αναφοράς. Μέχρι τώρα είχαμε καλές βιβλιογραφίες που ήσαν για μικρές περιόδους, όπως: “Ο Βενιζέλος επαναστάτης”, “Ο Βενιζέλος στην Λωζάνη” κ.λπ. Ο κ. Παπαδάκης  ευτύχησε να ολοκληρώσει αυτό το κολοσιαίο έργο.
Η κουβέντα μας θα πιάσει μόνο ένα μικρό τμήμα του, δηλαδή το θέμα της εξωτερικής πολιτικής».
Την επόμενη ημέρα 1η Απριλίου έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο μπροστά στον ανδριάντα του Εθνάρχη στην Λεωφόρο  Βασ. Σοφίας, για τα 82 χρόνια από τον θάνατό του.
Αρκετοί Κρήτες του Λεκανοπεδίου προσήλθαν. Αφού εψάλη το μνημόσυνο, κατατέθηκαν στέφανα από Συλλόγους και Οργανώσεις.
Εγιναν μικροί χαιρετισμοί και πήρε τον λόγο ο κεντρικός ομιλητής κ. Γιάννης Ιωαννίδης, δικηγόρος, πρ. γ.γ. Υπουργείου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, μέλος της Διοικούσης Επιτροπής παραρτήματος Αττικής, Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”. «Πρέπει όμως εισαγωγικά εφόσον έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον συγγραφέα την πρώτης ολοκληρωμένης βιογραφίας  του Ελευθέριου Βενιζέλου, κ. Νίκο Παπαδάκη, να αναφερθώ στο μνημειώδες έργο, αναφοράς όπως εύστοχα ειπώθηκε… Είναι δε πανθομολογούμενο ότι θα παραμείνει έργο αναφοράς για πολλά χρόνια!
Ο Βενιζέλος διαμόρφωσε την Ελλάδα όπως την ξέρουμε σήμερα. Οχι μόνο όσον αφορά την επικράτειά της μα όλοι σχεδόν οι θεμελιώδεις θεσμοί φέρουν τη σφραγίδα του όπως το Συμβούλιο Επικρατείας… Ετσι που κράτος δικαίου  και Συμβούλιο Επικρατείας σημαίνει να μην είναι οι Ελληνες έρμαια κάθε πολιτικού πάτρωνα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι μοναδικός και σαν προσωπικότητα… Από μια άποψη Αριστοτελικός, γιατί συνδύαζε με απαράμιλο τρόπο τη θεωρία με την πράξη, την πολιτική με τη γνώση, την τέχνη με την επιστήμη…
Ηταν πρωθυπουργός αλλά μετέφραζε και τον Θουκιδίδη. Κορυφαίος διπλωμάτης αλλά και μεγάλος επαναστάτης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα