Εκδήλωση-συζήτηση, με τις με την Άρια Αθανασάκη και Κωνσταντίνα Χαριτάκη και με θέμα: Γυναικοκτονίες – Ενδοοικογενειακή βία – Σεξισμός. Η απάντηση της λογοτεχνίας, θα πραγματοποιηθεί όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 20:00 στον Πολυχώρο Ραδάμανθυς.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «εκρηκτική άνοδο τα τελευταία χρόνια, δείχνουν όλες οι επίσημες στατιστικές για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα πολύ αυξημένα καταγράφονται τα περιστατικά ενδοοικογενιακής βίας. Ταυτόχρονα, ο σεξισμός αποτελεί κυρίαρχο λόγο και καθημερινή πρακτική σε αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε εργασιακούς χώρους και σε πολλές εκδηλώσεις του δημόσιου βίου. Τα θύματα, τρομοκρατημένα, συνήθως βιάζονται ξανά και ξανά, ενώ η κοινωνία μοιάζει να κουκουλώνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Με αφορμή και την πρόσφατη γυναικοκτονία στη Χαλκιδική, ανοίγουμε τη συζήτηση, καλώντας τους λογοτέχνες να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν. Συγγραφείς που ήδη, εδώ και χρόνια, έχουν γράψει και έχουν μιλήσει για τέτοια ζητήματα μέσα από τα λογοτεχνικά τους έργα.
Η φιλόλογος και συγγραφέας Άρια Αθανασάκη και η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Κωνσταντίνα Χαριτάκη συναντήθηκαν λογοτεχνικά στο έργο «Γυναίκα – Με αφετηρία τη μουσική και προορισμό το θέατρο», συλλογικό έργο του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας των Εκδόσεων Ραδάμανθυς. Από τότε, η Κωνσταντίνα Χαριτάκη έχει γράψει τα μυθιστορήματα «Σημείο μηδέν», «Ίσαλος γραμμή» και «Vendico», ενώ η Άρια Αθανασάκη τις νουβέλες «Το τίμημα» & «Δικαίωσις».
Με αφετηρία τα λογοτεχνικά τους έργα, θα συζητήσουμε με τους φίλους του βιβλίου, αντλώντας υλικό και συμπεράσματα από το δραματουργικό τους εργαστήρι, που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν, δείχνοντας παράλληλα ότι η λογοτεχνία μπορεί να παίρνει θέση στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας και να προβάλλει πρότυπα – θετικές φιγούρες, τα οποία αφυπνίζουν και ενεργοποιούν τους ανθρώπους.
Οι ηρωίδες-πρωταγωνίστριες των έργων της Άριας Αθανασάκη και της Κωνσταντίνας Χαριτάκη δεν είναι ψεύτικες ή φανταστικές κατασκευές. Είναι προσωπικότητες που γέννησε η μυθοπλασία, γερά ριζωμένες όμως στα θεμέλια της πραγματικότητας που ζει η γυναίκα της Κρήτης, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές της Ελλάδας. Δυστυχώς, το έργο τους είναι πολύ επίκαιρο»