Σαράντα εννιά χρόνια μετά τα θύματα, οι πρόσφυγες της εισβολής του “Αττίλα” στην Κύπρο συνεχίζουν να ζητούν δικαίωση. Τα γεγονότα του Ιουλίου του 1974 θυμήθηκαν παλιοί πολεμιστές, οι τοπικές αρχές και αρκετός κόσμος το απόγευμα της Κυριακής στο μνημείων των ηρώων της Κυπριακής τραγωγίας, ενώ ακολούθησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο.
Στο χώρο του Ηρώου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στη συνέχεια την επίσημη ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Γιάννης Νταντινάκης πρόεδρος του “Παγκρήτιου Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974”.
«Ακόμη υπάρχουν αγνοούμενοι, οικογένειες που δεν έθαψαν τα οστά των συγγενών τους με τιμές όπως τους αξίζει γιατί δεν μπορούν κάποιοι να φέρουν εις πέρα το έργο της εκταφής των οστών των Ηρώων, όπως του διοικητή μου Εμ. Χατζηδάκη και Ευαγ. Κατσάνου ανθυπασιστή στην 173 Μοίρα Πυροβολικού» είπε ο κ. Νταντινάκης στην ομιλία του.
Στη συνέχεια τόνισε πως «ήταν τιμή για μας που μας έστειλε η πατρίδα στην Κύπρο να υπηρετήσουμε τη θητεία μας. Εμείς κάναμε το χρέος μας, πολλοί συμπολεμιστές δεν γύρισαν , άλλοι πέρασαν και περνούν πολλά ψυχολογικά και προβλήματα υγείας. Καιρός είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να ασχοληθούν έμπρακτα με τα προβλήματα αυτά». Αναφερόμενος στα γεγονότα επισήμανε πως οι πολεμιστές με απαρχαιωμένο οπλισμό αντιστάθηκαν απέναντι σε ένα πλήρες εξοπλισμένο εχθρό «με τα πιο σύγχρονα όπλα και δυστυχώς με την υποστήριξη των Άγγλων, των Αμερικάνων και των Ηνωμένων Εθνών».
Αρχικά την εκδήλωση χαιρέτισε ο μορφωτικός ακόλουθος της Κύπρου κ. , ενώ για την περιφέρεια ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γ. Μανούσακας τόνισε πως «49 χρόνια μετά εξακολουθεί να υφίσταται η κατοχή στο 37% των εδαφών της Κύπρου και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ η περιφερειακή σύμβουλος κ. Σ. Μαλανδράκη- Κρασουδάκη με την ευκαιρία της παρουσίας του Κύπριου ποιητή κ. Κ. Χαραλαμπίδη δήλωσε τη στήριξη της Περιφέρειας στην υποψηφιότητα του για το βραβείο Νόμπελ.
Την εμπειρία του από την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο από τον τύμβο της Μακεδονίτισσας μετέφερε στο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Γιαννακάκης, ενώ για το Σύλλογο Κυπρίων Ν. Χανίων ο κ. Γ. Γιάννης Χατζηϊωάννου σημείωσε πως «συμπληρώνονται 49 χρόνια από την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής και η Κύπρος θρηνεί και τιμά τους νεκρούς της. Η Τουρκία επιτέθηκε και εισέβαλε στην Κύπρο με αφορμή το χουντικό πραξικόπημα που είχε προηγηθεί βάζοντας σε εφαρμογή τα άνομα σχέδια της. Οι πραγματικοί λόγοι της εισβολής ήταν οι βλέψεις που είχε για την Κύπρο λόγω των πολιτικών, οικονομικών και γεωστρατηγικών της συμφερόντων».
Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν επίσης ο βουλευτής κ. Αλ. Μαρκογιαννάκης, ο περιφ. Σύμβουλος κ. Γ. Κονταξάκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.