Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Εκδήλωση τιμής για τη Μάχη της Κρήτης στον Αλικιανό (φωτ.)

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού στο παρεκκλήσι με το Μνημείο, πλησίον του αιματοβαμμένου ποταμού Κερίτη παρουσία, στρατιωτικών και αυτοδιοικητικών Αρχών, εκπροσώπων κομμάτων, ξένων αντιπροσωπειών, συλλόγων, φορέων, μαθητών καθώς επίσης και αρκετού κόσμου.

Ακολούθησε προσκλητήριο Πεσόντων, Καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικοί Ύμνοι, χαιρετισμός από τον δήμαρχο Πλατανιά και ομιλία για τα γεγονότα από τον ιστορικό Δρ. Γιώργο Λιμαντζάκη.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης επεσήμανε ότι “φέτος συμπληρώθηκαν 82 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, τη μάχη ορόσημο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά αντιστάθηκαν σε μια άριστα οργανωμένη επιχείρηση, χρησιμοποιώντας απαρχαιωμένα και παραδοσιακά όπλα, ακόμη και γεωργικά εργαλεία. Αψήφησαν τον θάνατο, νίκησαν τον φόβο, περιφρόνησαν τον ισχυρό αντίπαλο με γενναιότητα και αξιοπρέπεια, έκαναν την υπεράσπιση της Κρήτης προσωπικό τους ζήτημα. Με αυταπάρνηση και κίνδυνο της ζωής τους έκρυψαν και φυγάδευσαν τους συμμάχους που πολέμησαν στο πλευρό τους, Άγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που βρέθηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις χώρες τους για να μας βοηθήσουν…”.

Από μεριάς του ο ομιλητής ανέπτυξε λεπτομερώς τα ιστορικά ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Η αντίσταση των Κρητικών αιφνιδίασε και εξέπληξε τους Γερμανούς” τόνισε ο κ. Λαρεντζάκης για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας ότι “το πιο εντυπωσιακό για αυτούς ήταν ότι δεν προήλθε από στρατευμένους ή έστω έφεδρους, αλλά από πολίτες κάθε ηλικίας, γέρους, παιδιά και γυναίκες. Οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι αυτή η μαζική συμμετοχή στη Μάχη της Κρήτης και αργότερα στην Αντίσταση – ήταν παράνομη, καθώς οι μαχόμενοι Κρητικοί δεν φορούσαν στολές ή κάποιο διακριτικό που να δείχνει ότι ανήκαν σε κάποια οργανωμένη ένοπλη δύναμη, κατά συνέπεια – σύμφωνα με τους Γερμανούς – δεν έπρεπε να εμπλακούν και να συμμετάσχουν στη μάχη, αλλά να περιμένουν άπρακτοι την έκβασή της. Αυτό φυσικά δεν ήταν μια πραγματική πιθανότητα για έναν λαό που βρισκόταν στα όπλα για πάνω από έναν αιώνα, αλλά οι Γερμανοί θέλησαν να τιμωρήσουν αυστηρά την “αυθάδεια” των Κρητικών να αντισταθούν και να τους πολεμήσουν”.

Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Γιώργος Καμπουράκης με την Κατερίνα Καραπατάκη από το Τμήμα Κοινωνικής προστασίας παιδείας και πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά που μας είπαν: “Με δύο επίσημες ετήσιες εκδηλώσεις των εκτελεσθέντων αθώων κατοίκων του Αλικιανού και των γύρω χωριών από τους ναζί την κατοχή τιμάται η μνήμη τους στο Μνημείο του Κερίτη με την πρώτη προς στο τέλος Μαΐου, όπως σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης και τη δεύτερη την αποφράδα ημέρα της 1ης Αυγούστου που πραγματοποιήθηκε η εκτέλεση των 118 αμάχων”.

Η εκδήλωση τελείωσε με κέρασμα που παρέθεσε Δήμος Πλατανιά και κόλλυβα που δόθηκαν στη μνήμη των αθώων θυμάτων από τους ναζί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα