Ο Δήμος Πλατανιά και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς, διοργάνωσαν στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου στο Μνημείο του Κερίτη, στον Αλικιανό, εκδήλωση τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων την κατοχή από τους ναζί τιμώντας την 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
H εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση για να ακολουθήσει προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Πλατανιά Ιωάννη Μαλανδράκη, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειο Διγαλάκη εκ μέρους του προέδρου της βουλής των Ελλήνων και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αντώνιο Παπαδεράκη, ενώ για τα γεγονότα της εποχής στην περιοχή αναφέρθηκε λεπτομερώς η κα Αικατερίνη Κολοκυθά, επισκέπτρια υγείας, μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών. Την εκδήλωση τίμησαν ακόμα με την παρουσία τους αρκετοί αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπαίδευσης, φορέων, συλλόγων, το γυμνάσιο – λύκειο και δημοτικό Αλικιανού. Επίσης εκ μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο ακόλουθος άμυνας, πλοίαρχος Βασιλικού Ναυτικού κ. Άλεξ Μπους, και της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής κ. Ντάνιελ Γουέι-Πόι.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, επεσήμανε ότι «η μάχη της Κρήτης κατέδειξε σε όλο τον κόσμο τη δύναμη της αυταπάρνησης, της αυτοθυσίας, του αδούλωτου φρονήματος. Μιας παράδοξης μάχης που απέδειξε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα του έθνους μας, τη δίψα για ελευθερία και την αγάπη για την πατρίδα…»”.
Από εριάς του ο βουλευτής Χανίων κ. Διγαλάκης επεσήμανε: «η μάχη της Κρήτης είναι ένας ύμνος στην ελευθερία από τους προγόνους μας οι οποίοι αρνήθηκαν να πορευθούν τη μοίρα τους χρησιμοποιώντας ότι είχαν στη διάθεση τους, πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό την ελευθερία και πραγματικά τα χωριά του κάμπου εδώ πλήρωσαν ένα βαρύ φόρο αίματος…»”.
Στον χαιρετισμό του επίσης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδεράκης σημείωσε ότι «είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας και πραγματικά είναι τιμή για εμάς που τιμούμε τους προγόνους μας και την ηρωική μάχη της Κρήτης…”.
Η ΟΜΙΛΙΑ
Αναφερόμενη στα ιστορικά ντοκουμέντα της περιόδου εκείνης η κα Κολοκυθά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή για όλους εμάς αλλά και ιερό χρέος να συμμετέχουμε σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε τούτο τον ιστορικό χώρο και μας δίνει την ευκαιρία να φέρουμε ξανά στην μνήμη μας ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν με τρόπο μάλιστα ιδιαίτερα οδυνηρό, όχι μόνο τον πολύπαθο και μαρτυρικό τούτο τόπο αλλά και την ανθρωπότητα στο σύνολό της… Ο μικρός αυτός, αλλά ηρωικός λαός, κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Με την πολύτιμη συμβολή των συμμάχων μας Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Βρετανών, έδωσε καίριο πλήγμα στον επίδοξο κατακτητή, τραυματίζοντας βαριά την πανίσχυρη και αήττητη έως τότε αεροπορική του δύναμη, με τεράστιες απώλειες επίλεκτων αλεξιπτωτιστών, γεγονός που τον ανάγκασε να καθυστερήσει την προέλαση του στη Μέση Ανατολή και αποτέλεσε την αρχή του τέλους στα μοχθηρά του σχέδια. Δίκαια, λοιπόν, η μάχη της Κρήτης συνολικά καταγράφηκε στην Ιστορία ως μία από τις σπουδαιότερες εκείνης της περιόδου ακριβώς γιατί έκρινε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του πολέμου»
Συνεχίζοντας η κα Κολοκυθά, επεσήμανε: «Το τίμημα που πλήρωσε σε τούτο το νησί βαρύ. Αλλά και το τίμημα που πλήρωσε η Κρήτη γι αυτή του την αντίσταση, ακόμα βαρύτερη. Οι μαζικές εκτελέσεις διαδέχονται η μία την άλλη σε ολόκληρη την Κρήτη χωρίς διακρίσεις. Τα Χανιά ήταν ο πρώτος νομός που δέχτηκε την Ναζιστική θηριωδία. Στις 24 Μαΐου η πρώτη εκτέλεση. Στις 2 Ιουνίου εκτελέσεις στο Κοντομαρί, Αλικιανό, Κυρτωμάδω, Πατελάρι και Αγυιά. Βαρύ το τίμημα και στην Κάντανο και στον Σκηνέ που πυρπολήθηκαν και ισοπεδώθηκαν. Οι εκτελέσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και φτάνουμε στην 1η Αυγούστου ημέρα της εκτέλεσης 118 ανθρώ πων ξανά στον Αλικιανό, όλοι τους από χωριά της γύρω περιοχής. Από Αλικιανό 13, από Σκινέ 33, από Κουφό 5, από Βατόλακκο 16, από Πρασσέ 11, από Νέα Ρούματα 5, από Ορθούνι 9, από Καράνου 2, από Μεσκλά 1 και από Φουρνέ 43.
Είναι λοιπόν, χρέος όλων μας να δικαιώσουμε με τις πράξεις τους αγώνες των ηρώων μας και να κρατήσουμε ψηλά τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν, ώστε να μη βιώσουμε ξανά ακόμη χειρότερους εφιάλτες…».