Ένα από τα πλέον σημαντικά παλιά ορεινά χωριά της Κρήτης και του Νομού μας είναι το Ροδοβάνι στο ανατολικό Σέλινο για το οποίο ο Πολιτιστικός Σύλλογος της τέως Κοινότητας Ροδοβανίου η “ Αρχαία Έλυρος” πραγματοποίησε εκδηλώσεις αρχίζοντας το πρωί του Σαββάτου με προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στο αγροτικό ιατρείο του χωριού.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην αίθουσα του Συλλόγου που αφορούσε την ανάπτυξη ιατρικών θεμάτων με ομιλητές τους ιατρούς, Στυλιανό Βιτωράκη, πνευμονολόγο καταγόμενο από το Ροδοβάνι και τον Γεώργιο Θεοδωράκη, καρδιολόγο από τα Χανιά με καταγωγή τη Μάζα ανατολικού Σελίνου σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προηγήθηκαν.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Για τον φιλοπρόοδο Σύλλογο Ελύρου ο οποίος ιδρύθηκε το 1906 με έδρα το Ροδοβάνι, χωριό που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, για να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη περιοχή που μόλις είχε απελευθερωθεί από τη μακρόχρονη σκλαβιά επτά αιώνων με δύο εξίσου σκληρούς κατακτητές, κυρίαρχους της Κρήτης, τους Βενετούς (1211-1669) και τους Τούρκους (1669-1898) αφιερώσαμε ολοσέλιδο αφιέρωμα στις 9 Ιανουαρίου 2007 σελίδα 19 στα «Χανιώτικα νέα» έχοντας τίτλο: ΣΤΟ ΡΟΔΟΒΑΝΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ – Αιωνόβιος ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ελύρου «1906-2006».
Για την ιστορία του παραπάνω ιστορικού συλλόγου ο οποίος είχε συμπληρώσει ένα αιώνα δράσης με πολυποίκιλη κοινωνική προσφορά, μας μίλησε τότε ο πρόεδρος του κ. Μανώλης Πετράκης λέγοντας μας μεταξύ άλλων τα εξής: «Βαδίζω στον ένατο χρόνο ως πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου και δεν βρίσκονται νέοι άνθρωποι να συνεχίσουν. Ο Φιλοπρόοδος αυτός Σύλλογος υπήρξε για την περιοχή πηγή προόδου. Οργάνωνε μια διαφορετική κοινωνική ζωή με ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητές του άνοιξαν τους ορίζοντες των περισσότερων κατοίκων αυτής της απομακρυσμένης ορεινής επαρχίας… Στην ακμή του το Ροδοβάνι είχε 55 με 60 οικογένειες και όλες πολύτεκνες. Μέχρι το 1990 καλά κρατιόταν το χωριό, αλλά τα καλύτερα χρόνια του ήταν στις δεκαετίες 1960-1970. Και πριν τη Γερμανική Κατοχή ήταν μεγάλο το χωριό και έδρα Κοινότητας, η οποία περιελάμβανε τα χωριά: Καμάρια, Αγριλές, Λιβάδα, Μάζα, Ζυμπρού, και Μερτές. Το Ροδοβάνι εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ όμορφο. Είχε σύγχρονο ελαιουργείο, μόνιμο γιατρό, τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Βιτωράκη, τις Αρχές… και άκμαζε από εμπόριο.
Σήμερα στο Ροδοβάνι, ναι μεν λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο, αλλά είναι παιδιά από όλο το Ανατολικό Σέλινο…».
Το απογευματινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής και την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των χωριών.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στα “Χ.ν.” της Δευτέρας