Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του αρμενικού λαού πριν από 101 χρόνια από τους Νεότουρκους, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με ομιλίες και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Του Αγνώστου Στρατιώτη.
Η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή (ΕΑΕ) και η Περιφέρεια Αττικής, φέτος ήταν αφιερωμένη στην 20η επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1996. Στο πλαίσιο αυτό, παρέστησαν και τιμήθηκαν με το μεταλλείο Ανώτατης Τιμής από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και την ΕΑΕ, ο τ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο τ. πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο τ. υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς το 1996 εισηγήθηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης και ψηφίστηκε με τον Απ. Κακλαμάνη στην προεδρία της Βουλής.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο από τον πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκακίκ Γκαλαζιάν όσο και από τον πρόεδρο της ΕΑΕ Σέρκο Κουγιουμτζιάν, έγιναν αναφορές στη διαχρονικά ιστορική φιλία και συνεργασία των δύο λαών, Ελλήνων και Αρμενίων. Καταδικάστηκε, επίσης, η επιθετικότητα των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάγ και έγινε ιδιαίτερη μνεία στην «ανοιχτή αγκαλιά» της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό που υπέστη ανηλεή σφαγιασμό και εκτοπισμό.
Από την έρημο Deir ez-Zor στη Συρία, όπου βρήκαν φιλόξενη στέγη το 1915 οι Αρμένιοι, «εκδιώκονται σήμερα με απάνθρωπες συνθήκες από τους φανατικούς ισλαμιστές οι Σύροι, τους οποίους οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να περιθάλψουμε όλοι μαζί», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Δουζίνας.
Στον αγώνα των Αρμενίων για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και ιδίως από την πλευρά της Τουρκίας εστίασε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης, σημειώνοντας ότι συνιστά μία τραγωδία που στιγματίζει τη σύγχρονη ιστορία. «Ήταν ένα καλά οργανωμένο έγκλημα που είχε τις ρίζες του στη σφοδρή έξαρση του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, ένα σχέδιο εξόντωσης και γενοκτονίας» σημείωσε και προσέθεσε πως η αναγνώριση του μαρτυρίου των Αρμενίων προχωρά μεν αργά, αλλά σταδιακά σε διεθνές επίπεδο. Δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται, υπογράμμισε.
Περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις οποίες συγκαταλέγονται Ελλάδα και Κύπρος, όπως επίσης 43 από τις 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τμήματα της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας. Στη λίστα προστίθενται και διεθνείς οργανισμοί, ενώ πέρυσι αναφορά στη Γενοκτονία έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Στην εκδήλωση, μεταξύ των εκατοντάδων Αρμενίων, παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Χορέν Ντογραματζιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.