Διπλή επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 150 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης του 1866 και τα 100 χρόνια από τον θάνατο του γενικού αρχηγού Χατζημιχάλη Γιάνναρη πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στην Τοπική Κοινότητα του ιστορικού ορεινού χωριού Λάκκοι του Δήμου Πλατανιά.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου για τη μνήμη των αγωνιστών της Κρητικής Επανάστασης και του Αρχηγού Χατζημιχάλη Γιάνναρη. «Είναι μεγάλο πράγμα να μην λησμονούμε, να θυμούμαστε και να τιμούμε τους ανθρώπους οι οποίοι για εμάς και για τον τόπο μας αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν…» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στο κήρυγμά του ο αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος.
Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης στην είσοδο του χωριού μ’ επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αγωνιστών της επανάστασης. Τον ανδριάντα του Χατζημιχάλη Γιάνναρη φιλοτέχνησε ο καταξιωμένος Χανιώτης γλύπτης, Γιάννης Μαρκαντωνάκης και τ’ αποκαλυπτήριά του έγιναν από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και τον ταξίαρχο, διοικητή της 5ης Μεραρχίας Κρητών κ. Αλεξίου.
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, απόδοση ριζίτικου από ριζίτες των Λάκκων, καλωσόρισμα από τον αντιδήμαρχο Πλατανιά Εμμανουήλ Σολιδάκη, χαιρετισμοί, και ομιλίες από τον Νικόλαο Ε. Παπαδογιαννάκη ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Στέφανο Α. Ανδριάνη αντιστράτηγο Ε.Α. – πολιτικό μηχανικό.
Στο καλωσόρισμα του κόσμου ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατανιά κ. Σολιδάκης καταγόμενος από το χωριό σημείωσε: «Ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης μαζί με τους άλλους αρχηγούς των Κρητικών Επαναστάσεων σαν σήμερα στις 21 Αυγούστου 1866 σφράγιζε την κήρυξη της Επαναστάσεως κατά του κατακτητή».
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων υπογράμμισε: «Η Κρητική Επανάσταση του 1866 υπήρξε η σημαντικότερη στιγμή του αγώνα των προγόνων μας για την απελευθέρωση από την οθωμανική κατοχή και την Ενωση με τη μητέρα Ελλάδα. Και η κορυφαία μορφή αυτής της στιγμής ήταν αναμφίβολα ο Γενικός Αρχηγός της Χατζημιχάλης Γιάνναρης.
Εκατόν πενήντα χρόνια μετά από την κήρυξη της επανάστασης και εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του αρχηγού της, βρισκόμαστε όλοι εδώ στη γενέτειρά του απόγονοι και επίγονοι αποτίνοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνον και τους ηρωικούς συναγωνιστές του…»
Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης επεσήμανε ότι «είμαι σίγουρος πως όλοι μας νιώθουμε περισσή συγκίνηση τώρα, ατενίζοντας τη μορφή του, που θα στέκει επιβλητική στους Λάκκους Κυδωνίας από σήμερα έως την αιωνιότητα, σύμβολο Ελευθερίας και Ανδρείας, σημείο αναφοράς για τη συλλογική μνήμη, “ διδάσκοντας” στις μελλοντικές γενιές τις αξίες της φυλής».
Χαιρετισμοί επίσης απηύθυναν ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Σαπουνάκης εκ μέρους του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού κ.ά.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Νικόλαος Παπαδογιαννάκης ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «ο Χατζημιχάλης δεν είναι μόνο χαρισματικός ηγέτης, ο πολέμαρχος που τον λένε οι Τούρκοι, ο Καράν Σειτάν όπως τον αποκαλούσαν. Είναι και ο άνθρωπος με τη δημιουργική πένα και πρώτα απ’ όλα πρέπει να τονισθεί ότι ο Χατζημιχάλης είχε έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα. Γιος ιερέα του ξακουστού Γιαννατόπαπα έμαθε τα πρώτα του γράμματα τα κολυβογράμματα από τον πατέρα του διαβάζοντας τα εκκλησιαστικά βιβλία και ψάλλοντας στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Εφηβος στο 1648 θα συνοδεύσει τον πατέρα του με τον αδερφό του Παναγιώτη στους Αγίους Τόπους όπου και θα παραμείνουν επί ένα οκτάμηνο. Από τότε πήρε και την προσωνυμία Χατζής την οποία διατήρησε διά βίου..»
Από τον δεύτερο ομιλητή κ. Στέφανο Ανδριάνη Αντ/γο εα Πολ. Μηχανικού καταγράφουμε απόσπασμα του λόγου του στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα.
«Η ηρωική μορφή του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, του επαναστάτη από τους Λάκκους (1831-1916) ξεπήδησε μέσα από τη γεμάτη αίμα ιστορία της Κρήτης.
Κυριάρχησε στρατιωτικά σ’ όλες τις επαναστάσεις από το 1866 μέχρι και την απελευθέρωση το 1913 και διαδραμάτισε σοβαρό πολιτικό ρόλο στα χρόνια της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας. Για τους αγώνες του συνελήφθη και αποφυλακίστηκε με αμνηστία τουλάχιστον τρεις φορές στο πλαίσιο αμνηστιών που επέβαλαν οι Μεγάλες δυνάμεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κρατώντας “ισσοροπίες” που εξυπηρετούσαν τα δικά τους σχέδια. Η πατριωτική επαναστατική δράση του Χατζημιχάλη Γιάνναρη κορυφώθηκε στη μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869 στην οποία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Χ.Μ. υπήρξε από τους πρώτους προκρίτους της δυτικής Κρήτης, που συμμετείχαν σε όλες τις ένοπλες συγκεντρώσεις, που προετοίμασαν, το μεγάλο κρητικό ξεσηκωμό του ’66 και εκείνον εξέλεξε η “Γενική Συνέλευση των Κρητών”, ως γενικό αρχηγό της επαρχίας Κυδωνίας».
Η εκδήλωση τελείωσε με πλούσιο κέρασμα και κρητική μουσική από το συγκρότημα του Σταύρου Ψαρουδάκη. Συμμετείχαν χορευτές από τον Παραδοσιακό Χορευτικό Σύλλογο “Βιγλάτορες”, τον Παραδοσιακό Σύλλογο Νομού Χανίων “Τα Σφακιά” και τον Παραδοσιακό Σύλλογο “Σταυραετοί” που χόρεψαν μπροστά από τον ανδριάντα του ήρωα Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη.
Το “παρών” έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Μαράκης, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Συλλόγων, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, Στρατιωτικές Αρχές με άγημα του Στρατού κ.ά.