Αρχίζουν σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις εθνικής τιμής και μνήμης που διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «για τα 95 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή» (1922) και «τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το τουρκικό κράτος».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθούν:
•Σήμερα Παρασκευή στις 9 μ.μ. στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου συναυλία με Σμυρνέικα Τραγούδια, με τους: Ηλία Παλιουδάκη, Αρετούσα, Γιάννη Μελαμπιανάκη, Μανώλη Κανακάκη, Μαρίτζια Κατσούνα (είσοδος με εισιτήριο).
•Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 9 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας, «μνημόσυνο για τους νεκρούς της Μικρασιατικής Καταστροφής και τους νεκρούς αδελφούς μας, που στάθηκαν με τιμή στην προσφυγιά» και ολιγόλεπτη ομιλία από το μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας, κα Ηλέκτρα Τσίκα-Μαράκη. Επίσης, στις 6.30 μ.μ. στο Μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής (στη συμβολή των οδών Κισάμου & Μάρκου Μπότσαρη): Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, αφιέρωμα μνήμης από την Χορωδία της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων.
•Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου «1922» (είσοδος ελεύθερη).
•Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Μουσικό Ωδείο Χανίων κεντρική εκδήλωση με
χαιρετισμούς από τους συνδιοργανωτές και μουσικό-θεατρικό αφιέρωμα μνήμης από τη Χορωδία της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων (είσοδος ελεύθερη).
ΣΤΟ Κ.Α.Μ.
Εξάλλου, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων
διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη – η Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης», διάρκειας 87΄, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι).
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας, ξεδιπλώνουν µια συναρπαστική ιστορία σε µια ταινία ντοκιµαντέρ για τη Σμύρνη από το 1900 έως το 1922, με άγνωστο οπτικό υλικό από αμερικανικά και ευρωπαϊκά αρχεία.
Η εκδήλωση είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον κόσμο που χάθηκε και ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές εστίες του, το φοβερό Σεπτέμβρη του 1922.
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.