Προς τον Νότο “κατηφορίζουν” τον Φεβρουάριο οι “wine commanders” και οι …οινόσαυροι τής Βόρειας Ελλάδας, καλώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας να βαδίσουν νοητά στα ψηλά βουνά του ελληνικού Βορρά, όπου αναπτύσσεται η ψυχρή αμπελουργία, να γευτούν παλαιωμένα κρασιά, να δοκιμάσουν εκλεκτά εδέσματα αλλά και να παρακολουθήσουν τη μεγάλη αναμέτρηση για την ανάδειξη του καλύτερου ‘Ελληνα οινοχόου. Ο βορειοελλαδικός αμπελώνας θα έχει την τιμητική του στην Αθήνα στο πλαίσιο των “ΒορΟινών”, που διοργανώνουν οι οινοπαραγωγοί της ένωσης “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” , την 1η Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών.
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Στη διάρκειά της θα παρουσιαστεί μια εντυπωσιακή συλλογή από επιλεγμένες ετικέτες γηγενών και ξένων ποικιλιών που καλλιεργούνται στα φημισμένα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας. Το πρώτο μισό των εκδηλώσεων (μέχρι τις 5 το απόγευμα) απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες, ενώ στο δεύτερο (μέχρι τις 10 το βράδυ) μπορεί να συμμετάσχει και το οινόφιλο κοινό, έναντι εισιτηρίου 5 ευρώ.
Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν, την ίδια μέρα, παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το “The OenoSaur Project” με πωλήσεις παλαιωμένων οίνων και οίνων σε μεγάλες συσκευασίες και το σεμινάριο των “Wine Commanders”, με τίτλο “Σαν τα ψηλά βουνά …: Η ψυχρή αμπελουργία στη Βόρεια Ελλάδα, από τη Δράμα στο Αμύνταιο και από εκεί μέχρι τα βουνά της Πίνδου” (χρειάζεται κράτηση). Επίσης, θα παρουσιαστεί ο τόμος “Βελβεντό το οινοφόρο”, ενώ θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση του “Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων”, για τον “Καλύτερο Έλληνα Οινοχόο 2015”.
Ο διαγωνισμός θα αναδείξει επίσης, τον καλύτερο Έλληνα sommelier για το 2015, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται από την “Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων” στην Αυστρία το 2017. Επίσης, από τις 23 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου, σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν οινικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις με τις γευστικές δημιουργίες των Βορειοελλαδιτών οινοποιών. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν βραδιές γνωριμίας με τους παραγωγούς και τα κρασιά τους, μαθήματα μαγειρικής, παρουσιάσεις και σεμινάρια. Ακόμα, επιλεγμένα εστιατόρια, wine bar, bistro και κάβες θα προβάλλουν με τον δικό τους τρόπο το βορειοελλαδίτικο κρασί, μέσα από εμπλουτισμένες οινικές λίστες, θεματικές βραδιές και ειδικά μενού που θα ετοιμάσουν προς τιμή των ΒορΟινών. Πληροφορίες για το 10ήμερο ΒορΟινών εκδηλώσεων και τα συμμετέχοντα καταστήματα ν είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www. voroina.gr.