Μπορεί εφέτος να συμπληρώθηκαν 89 χρόνια (πρώτη έκδοση 1929) από όταν εκδόθηκε το βιβλίο του Κων. Γ. Φουρναράκη (1855 – 1939) “Τουρκοκρήτες”, μέσα από το οποίο ο συμβολαιογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας διηγείται τις αναμνήσεις του από την Τουρκοκρατία στα Χανιά, ωστόσο μόλις φέτος το βιβλίο επανεκδόθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλή έκδοση, στην ελληνική αλλά και στην τουρκική γλώσσα, από το Ιδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης.
Η επίσημη παρουσίαση της νέας έκδοση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, παρουσία πλήθους κόσμου.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λοζάνης κ. Σεφέρ Γκιουβέντς, «στην Τουρκία ακόμα και ακαδημαϊκοί που ασχολούνται με το θέμα δεν γνώριζαν την ύπαρξη του βιβλίου του Κων. Γ. Φουρναράκη το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και την κοινότητα των Τουρκοκρητικών».
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Μανούσακας οπτικός και ιστοριοδίφης ανέφερε πως «ο Φουρναράκης ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έζησε με τους Τουρκοκρητικούς πολλά χρόνια και τις αναμνήσεις του αυτές τις συμπεριέλαβε στο βιβλίο του. Δεν είναι ένα μεγάλο βιβλίο, είναι ένα μικρό περιεκτικό βιβλίο, που μάλιστα περιέχει πληροφορίες που δεν μπορούν να βρεθούν αλλού. Η ιστορία των Τουρκοκρητικών δεν είναι γραμμένη με λεπτομέρειες όπως ας πούμε, στην δική μας την πλευρά που κρατούσαν σημειώσεις, κρατούσαν αρχεία. Σε αυτούς ήταν πιο δύσκολη και η γραφή αλλά και όσα αρχεία υπάρχουν και είναι γραμμένα στην οθωμανική γραφή είναι στην Κωνσταντινούπολη».
Όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου η κοινότητα των Τουρκοκρητικών παρότι διαλύθηκε στην Τουρκία μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, συγκρότησε μικρότερες ομάδες οι οποίες διατηρήσαν κάποια στοιχεία τους όπως ταυτότητά τους και την γλώσσα τους (την κρητική διάλεκτο) την οποία μεταβιβάσαν στα παιδιά τους.
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΝΤΩΝ ΛΩΖΑΝΗΣ
Το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης, ιδρύθηκε το 2001 και σκοποί του είναι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάνης κ. Σεφέρ Γκιουβέντς,να προστατεύσει και να διατηρήσει την κουλτούρα, την τέχνη και τις παραδοσιακές αξίες, να ερευνήσει και να τεκμηριώσει επιστημονικά τη πρόσφατη ιστορία και την ανταλλαγή, να κάνει προσπάθειες για την διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων που άφησαν πίσω τους οι ανταλλαγέντες που είναι μία ανθρώπινη κληρονομιά, να προσπαθήσει για την καλυτέρευση της φιλίας και της αγάπης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας και την εδραίωση της Ειρήνης.