Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Εκδρομή στο Σπήλαιο Μελιδονίου από Χανιώτες απόστρατους αστυνομικούς

» Και στις Μονές Βωσάκου και Αγίου Ιωάννη στο Ρέθυμνο

Επίσκεψη στο σπήλαιο Μελιδονίου και στις Μονές Βωσάκου και Αγίου Ιωάννη στο Ρέθυμνο πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Νομού Χανίων σε μονοήμερη εκδρομή τους.

Οπως τόνισε μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Μαυράκης, «συνεχίζοντας τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές μας δράσεις,  πραγματοποιήσαμε ακόμα μια όμορφη εκδρομή αυτή την φορά στο Ρέθυμνο με πρώτο σταθμό το σπήλαιο Μελιδονίου για να συνεχίσουμε στο μοναστήρι Βωσάκου με φρουριακό χαρακτήρα, αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό. Στη συνέχεια γευματίσαμε σε ταβέρνα στο χωριό Δροσιά ή Γενί Γκαβέ όπως το έλεγαν παλαιότερα που σήμαινε νέο καφενείο. Τελευταίος σταθμός μας ήταν ένα ακόμα μοναστήρι στο Μπαλί που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο».

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΩΣΑΚΟΥ – ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η Ιερά Μονή Βωσάκου είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό και βρίσκεται πλησίον του χωριού Δοξαρό στο Ρέθυμνο και έχει φρουριακή αρχιτεκτονική. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε ιδρύθηκε αλλά λειτουργούσε επί ενετοκρατίας και το 1676 απέκτησε σταυροπηγιακό καθεστώς.  Το έτος 1881 είχε αρκετούς μοναχούς αλλά στα μεταγενέστερα χρόνια η δύναμη της μειωνόταν με αποτέλεσμα το 1900 να διαλυθεί. Το 1941 είχε 3 μοναχούς αλλά μετά τον θάνατο των δύο εκ των τριών το μοναστήρι ερήμωσε. Σήμερα το μοναστήρι διατηρεί άριστη εμφάνιση έχει ανακαινιστεί και διαθέτει ένα πλούσιο λαογραφικό και θρησκευτικό Μουσείο.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την εναλλακτική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΔΟΝΙΟΥ

Το σπήλαιο του Μελιδονίου ονομάζεται και  “Γεροντόσπηλιος”. Βρίσκεται 1.800 μέτρα βορειοδυτικά του χωριού και παρουσιάζει ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων εκ των οποίων ορισμένα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου.
Ο Γεροντόσπηλιος υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια, καθώς στη Μινωική εποχή λατρευόταν εκεί ο Χάλκινος γίγαντας της Κρήτης ο Τάλως, που είχε αναλάβει, σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία, την ασφάλεια και την προστασία του νησιού από διάφορους εχθρούς.
Από αρχαιολογικής όπως και ιστορικής μεριάς έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς υπήρξε καταφύγιο για 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές, για να αποφύγουν τον τούρκικο ζυγό τον Οκτώβριο του 1823. Ιστορικά γεγονότα αναφέρουν ότι ο Χουσεΐν Μπέης όταν πληροφορήθηκε για τη κρυψώνα αυτή , κύκλωσε το σπήλαιο, με το στρατό του , και ζήτησε στους κρητικούς να παραδοθούν.
Η χιλιομετρική απόσταση στον Γεροντόσπηλιο από το Ρέθυμνο είναι 28 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης, σε υψόμετρο 220 μέτρων στις δυτικές υπώρειες του Κουλουκώνα στα Ταλαία Όρη και έχει απεριόριστη θαυμάσια θέα προς την Ίδη και τα 44 χωριά του Μυλοποτάμου στις βόρειες παρυφές της.

ΓΕΝΙ ΓΚΑΒΕ – ΔΡΟΣΙΑ

Η Δροσιά ή Γενί Γκαβέ είναι ένα μικρό σε πληθυσμό σήμερα χωριό της Τοπικής Κοινότητας Χώνου του Δήμου Μυλοποτάμου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Οι κάτοικοι του δεν υπερβαίνουν τους 40 αλλά διαθέτει ωραίες ταβέρνες και επειδή η χιλιομετρική απόσταση από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο είναι κοντινή προσελκύει αρκετούς επισκέπτες. Το χωριό είναι κτισμένο παράπλευρα του παλιού κεντρικού δρόμου αλλά με την χάραξη της νέας εθνικής οδού το 1971 η κίνηση σε σχέση με την παλαιότερη περίοδο έχει περιοριστεί. Η παλιά ονομασία Γενί Γκαβέ που διατηρείται ακόμα σήμαινε νέο καφενείο εξαιτίας ενός Τούρκου που έκτισε εκεί ένα χάνι.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ

Το μοναστήρι βρίσκεται στην περιφέρεια του Δήμου Μυλοποτάμου κοντά στο Μπαλί και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο απέχοντας από το Ρέθυμνο 33 χιλιόμετρα. Το σημερινό κτιριακό συγκρότημα χρονολογείται από τους ύστερους Ενετικούς χρόνους 16ος – 17ος αιώνας ενώ η πρώτη φάση του ναού της μονής είναι προγενέστερη. Το μοναστήρι έχει στενόμακρη εσωτερική αυλή και γύρω από αυτή βρίσκονται τα κελιά και το θαυμάσιο Μουσείο. Η εκκλησία του μοναστηριού έχει δύο κλίτη με το ένα αφιερωμένο στη γέννηση του Τιμίου Προδρόμου και το άλλο στην Αποτομή του. Ηγούμενος σήμερα είναι ο αρχιμανδρίτης Παρθένιος Καλυβιανάκης ο οποίος μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους.

Γιάννης Η. Κάκανος 
Υπαστυνόμος Β’ ε.α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα