Η “καρδιά” της πόλης μας χτυπά σε πολλά διαφορετικά σημεία σε γειτονιές, σε πλατείες, σε πάρκα, σε αξιοθέατα, σε παραλίες και στην παλιά πόλη. Να στρέψουμε την προσοχή μας, τα φώτα και το ενδιαφέρον μας σε κάθε ρούγα της πόλης μας. Να δούμε την κατάσταση μας πίσω από την βιτρίνα και να την αντιμετωπίσουμε ανάλογα για να γίνει μια πραγματικά ωραία πόλη. Ο πληθυντικός αφορά τους απλούς πολίτες, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας, τους συμβούλους και τους γραμματικούς τους. Πριν κάνουμε μια βόλτα στα Χανιά, ας δούμε περιληπτικά τι σημαίνει ο όρος ‘Ωραία πόλη’. Ωραία πόλη Η κίνηση των πολεοδόμων και των πολιτικών που ήθελε την περίοδο της Αναγέννησης τα κέντρα των πόλεων να είναι όμορφα και ελκυστικά ονομάστηκε ωραία πόλη-city beautiful. Το τέλος της Αναγέννησης βρήκε τα κέντρα των Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων να είναι προικισμένα με βουλεβάρτα, λίμνες, αγάλματα, μνημεία και αρχοντικά. Η καρδιά τους χτυπούσε μόνο εκεί. Την ίδια τακτική της δημιουργίας ωραίων πόλεων στο κέντρο ακολούθησαν οι Η.Π.Α το 1890 και τον 20ό αιώνα οι δικτάτορες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Τα τελευταία 100 χρόνια όμως ‘ωραίες πόλεις’ συναντά ο επισκέπτης σε πολλά σημεία των Ευρωπαϊκών πόλεων και κωμοπόλεων. Σήμερα η απαίτηση των αστών είναι ‘Ωραία πόλη’ παντού, επειδή η καρδιά της κάθε πόλης χτυπάει και στην πιο μικρή ρούγα. Μια βόλτα στην πόλη Μια μεγάλη βόλτα με τα πόδια σε μικρές ομάδες των αντιπροσώπων μας με ένα σημειωματάριο στο χέρι θα αποκαλύψει πολλά. Παλαιότερα οι δημοτικοί σύμβουλοι μας ήταν στους δρόμους της περιοχής που τους εξέλεξε. Που τέτοια τύχη σήμερα.
Ο Δήμος μας είναι αχανής και ο κάθε σύμβουλος μπορεί να δικαιολογείται να μη τον γνωρίζει. Κι όμως πρέπει να τον μάθει για να αφουγκράζεται από πρώτο χέρι το χτύπο της καρδιάς του. Για να μη τον παραπλανούν. Με τα μάτια ενός τουρίστα Αν περιπλανηθούμε την πόλη μας σαν τουρίστες θα διαπιστώσουμε τα ελλείμματα. Έτοιμοι; Ξεκινάμε… Αν περπατήσει ένας επισκέπτης από την Πύλη της Άμμου προς την Χαλέπα, τι διευκολύνσεις θα συναντήσει; Καμιά, ίσως γι αυτό μυρίζουν το πάρκο μετά το θέατρο Βλησίδη, η μικρή παραλία κάτω από το άγαλμα του Ίκαρου (ξέρετε, αυτό που θα καταστραφεί λόγω της κατολίσθησης) και το μπαλκόνι-πάρκο στα Μπάνια. · Αν περπατήσει κάποιος από το Φιρκά στον Κλαδισό. Τι διευκολύνσεις θα βρει; · Η καινοτομία του Δήμου μας – πριν 30 χρόνια- με τους χάρτες της πόλης όφειλε να είχε απλωθεί και να περιελάμβανε προτεινόμενες διαδρομές. · Αν ήμουν επισκέπτης θα ήθελα να γνωρίζω μια θρησκευτική διαδρομή από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι το Ναό Πέτρου και Παύλου, μια ιστορική διαδρομή στη Χαλέπα, μια διαδρομή για τρέξιμο από την Νέα Χώρα στη Χρυσή Ακτή, ένα μεγάλο κύκλο μέσα στην πόλη για επισκέψεις σε αξιοθέατα, πάρκα κ.α.
Διαδρομές που θα υποστηριζόταν με διευκολύνσεις. · Επισκέπτες που ήλθαν με ταξί στην εκδήλωση της Κυριακής του Μουσείου Τυπογραφίας είδαν και έπαθαν αφού ο συμπαθής επαγγελματίας δεν γνώριζε που είναι. · Αν οι αστικές λεωφορειακές γραμμές είχαν η κάθε μια το δικό τους διακριτικό χρώμα κι οι στάσεις των λεωφορείων ένα αριθμό με το αντίστοιχο χρώμα πολλοί επισκέπτες μας θα διευκολυνόταν. · Αν τα πανό της κάθε εκδήλωσης ή εκλογής αποκαθηλωνόταν αμέσως δεν θα είχαμε οπτική σύγχυση. · Αν οι κάδοι ήταν όλοι κλειστοί κι αν πλενόταν τακτικά, δεν θα είχαμε οσμές σε όλες τις διαδρομές. · Αν δεν είχαμε τις μουτζούρες και τις βρισιές στους τοίχους μας… · Αν οι τουαλέτες στο λιμάνι δεν είχαν ξεπεράσει την δυναμικότητα τους… · Αν στον προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε υπήρχαν τουαλέτες σε κάθε εκδήλωση, δεν θα αγωνιούσαν κάποιοι γονείς . · Αν στον ίδιο χώρο υπήρχε φωτισμός και προειδοποιητικές σημάνσεις μπορεί να μην κινδύνευαν μερικά παιδιά να πέσουν… · Τέλος, αν αποφασίσουμε να έχουμε καθαρά πεζοδρόμια, μάλλον πρέπει να επιβληθεί έξτρα Δημοτικό τέλος στις σκυλοκουραδόπληκτες συνοικίες. Αφού οι συνοδοί των σκυλιών δεν τηρούν τις υγειονομικές διατάξεις ας πληρώνουν αυτοί κι οι γείτονες τους κάτι τι. Συμπέρασμα Εξαιρετική η φετινή προσπάθεια φορέων και του Δήμου μας να φέρουμε περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή μας. Οι υποστηρικτικές δομές μας όμως, ιδιωτικές και δημόσιες, έφθασαν στα όρια τους. Αν η ωραία πόλη επεκταθεί σε κάθε συνοικία, σε κάθε πλατεία και σε αστικές διαδρομές, τα οφέλη για όλους μας θα είναι ορατά.