Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Ειδομένη, για την εκκένωση της γραμμής του ΟΣΕ από πρόσφυγες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατάληψη από το απόγευμα της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «μπλόκο» που έχει στήσει η πΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και πραγματοποίησε την επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής, αποκλείοντας την δημοσιογραφική κάλυψη, σύμφωνα με το vima. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλος τηλεοπτικού συνεργείου που επιχείρησε να τραβήξει πλάνα από την επιχείρηση προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερη ένταση και εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που πραγματοποίησαν την κατάληψη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν με λεωφορεία και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα για αυτούς.
Μετά την απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και με το «σταγονόμετρο» να επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι ασφυκτική.
Περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα πΓΔΜ – Ελλάδας, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.000 ατόμων.
Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν διαμαρτύρονται έντονα για τον αποκλεισμό τους στην Ελλάδα. Το απόγευμα της Δευτέρας, κάποιοι όρμησαν στον φράχτη των Σκοπίων και σκαρφάλωσαν για να περάσουν στην άλλη πλευρά, ενώ άλλοι έριξαν το προστατευτικό συρματόπλεγμα που έχει στηθεί κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ και πραγματοποίησαν κατάληψη στη γραμμή.
Το σκηνικό θυμίζει την κατάληψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και είχε διαρκέσει περισσότερες από 20 ημέρες έως τις 9 Δεκεμβρίου, δημιουργώντας προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις, ο ΟΣΕ ζήτησε από την αστυνομία να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης.
Η επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και τουλάχιστον 700 Αφγανοί επιστρέφουν με λεωφορεία στην Αθήνα.
Ωστόσο, το πρόβλημα στα σύνορα παραμένει, καθώς ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη.
Χθες, στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν περίπου 5.000 πρόσφυγες από τη Λέσβο, τη Χίο και την Κω, ενώ σήμερα το πρωί έφθασαν άλλοι 1.130.
Οι πρόσφυγες επιθυμούν να συνεχίσουν άμεσα την πορεία τους προς τα σύνορα, παρά τις προσπάθειες των αρχών να μεταφερθούν για φιλοξενία στα κέντρα προσωρινής παραμονής σε Σχιστό, Ελαιώνα και Ελληνικό.
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στο λιμάνι, πολλοί από τους πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ενώ άλλοι έφυγαν για τα σύνορα ή επέλεξαν ως μεταβατική λύση την πλατεία Βικτωρίας.
Πάντως, ο ρυθμός άφιξης προσφύγων στην Ελλάδα από την Τουρκία και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το μπλόκο Σερβίας και ΠΓΔΜ στα σύνορα καταδεικνύουν ότι τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που έχουν στηθεί στη χώρα δεν επαρκούν.
Για τη διαχείριση του εκκρηκτικού -έτσι όπως διαμορφώνεται- ζητήματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας.
Η κυβέρνηση εξετάζει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς η κίνηση της ΠΓΔΜ -με τη στήριξη χωρών όπως η Αυστρία- παραβιάζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για μη κλείσιμο συνόρων έως τις 6 Μαρτίου, καθώς και σε πρακτικό επίπεδο, αφού οι υποδομές της χώρας για τους πρόσφυγες δεν επαρκούν.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την πρεσβευτή της Αυστρίας Αντρέα Ικιτς Μπεμ χθες προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις κινήσεις της Βιέννης, κάνοντας λόγο για μονομερείς κινήσεις και παραβίαση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία (που έχει θέσει ημερησίο όριο εισόδου σε πρόσφυγες) έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη Διάσκεψη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για τους χειρισμούς στο προσφυγικό, χωρίς να έχει προσκαλέσει την Ελλάδα.
Οι κινήσεις της Αυστρίας έχουν ενοχλήσει την Κομισιόν και την ολλανδική προεδρία της ΕΕ, που δεν ενημερώθηκαν σχετικά. Αν και η ΠΓΔΜ, ως μη μέλος της ΕΕ και της Σένγκεν, δεν μπορεί να καταγγελθεί για παραβίαση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, η Αυστρία είναι αποδέκτης τέτοιου είδους κριτικής.
Σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν πάντως και οι Σλοβενία και Σλοβακία. Η Σλοβακία δήλωσε έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με Αυστρία και Ουγγαρία για να ανακόψει το κύμα των προσφύγων, ενώ η Σλοβενία στέλνει στρατό στα σύνορα με την Κροατία (στα σύνορα της Σένγκεν) για να ελέγχει τη ροή των προσφύγων.