Έκκληση σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να γίνουν κήρυκες , δρομείς και λαμπαδηδρόμοι του εμβολιασμού και να κρατήσουν την φλόγα της ζωής αναμμένη, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα του 7ου Διεθνούς Επιστημονικού συνεδρίου του ΙΑΚΕ.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από την Περιφέρεια Κρήτης «ο κ. Αρναουτάκης, παρουσία Κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, συνέδρων ,αναφέρθηκε στην ομιλία του στην δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας, και απευθυνόμενος στην εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων, επισήμανε : «απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σας ζητώ να γίνετε ο πιο δυνατός κρίκος στην αλυσίδα του εμβολιασμού. Να γίνεται οι δρομείς σε μια λαμπαδηδρομία που θα κρατήσει τη φλόγα της ζωής αναμμένη. Γιατί έτσι όλοι μαζί θα πορευθούμε με «πυξίδα» την αλληλεγγύη. Θα αποδείξουμε ότι η ανθρωπότητα και επιστήμη μπορούν να αντιμετωπίσουν μια φονική πανδημία. Η διαφορετική εξέλιξη δεν θα οφείλεται στη θεϊκή τιμωρία αλλά στην ανθρώπινη και πολιτική αποτυχία.»
Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη σχολιάζουν την επικαιρότητα και μπαίνουν… onLine με τον πρόεδρο των Πνευμονολόγων Ν. Χανίων Μιλτιάδη Μαρκάτο και τον εθελοντή προπονητή ΑμεΑ Κώστα Νικολαντωνάκη.
Ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στο συνέδριο που γίνεται με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας ,είπε ότι, η επιστημονική διοργάνωση του ΙΑΚΕ έχει καταξιωθεί πλέον στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, όχι μόνο εξ αιτίας της άριστης προετοιμασίας της Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά κυρίως λόγω της παρουσίας κορυφαίων επιστημόνων και εισηγητών. Τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, καλωσόρισε και ευχαρίστησε δημόσια στο συνέδριο, η πρόεδρος του ΙΑΚΕ ,Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη, τονίζοντας ότι, η συμβολή και στήριξη του κ Αρναουτάκη είναι συνεχής και έμπρακτη.
Ο Περιφερειάρχης, μιλώντας στο θέμα του συνεδρίου για την κοινωνική ευαλωτότητα, παράλληλα με την έκκληση του στην εκπαιδευτική κοινότητα για το επείγον του εμβολιασμού, ανέφερε, ότι, «η πανδημία που δοκιμάζει τον πλανήτη και τη χώρα μας, επιφέρει σημαντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς.
Λειτουργεί σαν επιταχυντής αλλαγών μεγάλης κλίμακας, προκειμένου οι οργανωμένες κοινωνίες να απαντήσουν με κατάλληλες πολιτικές, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Των νέων που αγωνιούν για την πορεία τους, των εργαζομένων που βιώνουν καθεστώς επισφάλειας, των ανέργων που βιώνουν παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση.»
Ο κ Αρναουτάκης στην συνέχεια της ομιλίας του έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα μέτρων, της αντιμετώπισης των αναπτυξιακών προκλήσεων, λέγοντας: «Σήμερα που γνωρίζουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, προσπαθούμε να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους σημαντικότερους τομείς της παραγωγικής, οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας.
Όλο αυτό διάστημα αντιμετωπίζουμε τις αναπτυξιακές προκλήσεις ως δυνατότητες. Ενισχύουμε την εκπαίδευση μέσα από τη συνεργασία με τους φορείς της. Δίνουμε ώθηση στον πολιτισμό αντιμετωπίζοντάς τον ως ατμομηχανή ανάπτυξης.
Προτάσσουμε την ανάγκη Ποιοτικής Ανάπτυξης που αυξάνει την παραγωγικότητα και οδηγεί σε κοινωνικά επιθυμητά αποτελέσματα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο, η υποχώρηση των ανισοτήτων, η ενίσχυση της εξειδίκευσης της οικονομίας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ολοκλήρωση των υποδομών, η δημιουργία θέσεων εργασίας, συνιστούν ένα προοδευτικό μείγμα πολιτικής, ικανό να αντιμετωπίσει την κοινωνική ευαλωτότητα της εποχής.»
Κλείνοντας ο κ Αρναουτάκης, συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου, την Πρόεδρο και τη Διοίκηση του ΙΑΚΕ, όλους τους εισηγητές και συμμετέχοντες, ενώ είχε στο περιθώριο του συνεδρίου συνάντηση με τα παριστάμενα κυβερνητικά στελέχη, τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, τον Γεν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη, συνέδρους, Ακαδημαϊκούς, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους»