Εκκληση στους ανθρώπους του τουρισμού, σε ξενοδοχεία, καταλύματα, βίλες να αποτρέπουν τους πελάτες να πραγματοποιούν δύσκολες διαδρομές στα βουνά, αν δεν είναι άριστα προετοιμασμένοι και δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν.
Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του Γάλλου πολίτη στον δρόμο από Σούγια προς την Αγία Ρουμέλη είχαμε μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων κ. Σταύρο Μπαδογιάννη.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί πολύ τα ατυχήματα με Έλληνες, γιατί έχουν πειστεί και με τη βοήθεια τη δική σας, των μέσων ενημέρωσης. Αντίθετα με τους ξένους δεν συμβαίνει το ίδιο. Τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι άνθρωποι εκεί να τους μιλάνε, να τους εξηγούν για το ποιες είναι οι δύσκολες περιοχές, ότι δεν μπορούν να πάνε μια διαδρομή χωρίς μεγάλες ποσότητες νερού μαζί τους, χωρίς παρέα… δεν νοείται να πηγαίνει κάποιος μόνος του ή με άλλο έναν ακόμα και σε ένα μονοπάτι που του είναι άγνωστο» μας εξηγεί o κ. Μπαδογιάννης.
ΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ
Ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να περπατήσουν, ειδικά στο τμήμα του Ε4 που συνδέει τη Σούγια με τα Σφακιά είναι πολύ μεγάλος. «Το τμήμα αυτό είναι πολύ δημοφιλές, είναι πανέμορφο, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί να το περπατήσουν. Πρέπει να έχουμε το “γνώθι σαυτόν”. Οι επισκέπτες λένε ότι το μονοπάτι είναι παραθαλάσσιο, είναι εύκολο. Όχι! Περνάει σε κάποια σημεία δίπλα από τη θάλασσα, σε κάποια άλλα όμως ανεβαίνει στα 500 μέτρα, δεν μπορεί οι άνθρωποι κάποιας ηλικίας να το αψηφούν! Πρέπει να τους το λένε αυτό οι ξενοδόχοι! Η διαδρομή Λουτρό- Χώρα Σφακίων είναι εύκολη, το ίδιο και το Λουτρό-Μάρμαρα με προμήθεια μεγάλης ποσότητας νερού μπορεί να το κάνει κάποιος. Αλλά το Σούγια- Αγία Ρουμέλη είναι πολύ δύσκολο τμήμα, το γράφουμε και στο site μας. Πρέπει οι άνθρωποι του τουρισμού να αποθαρρύνουν τους πελάτες τους που πάνε να κάνουν τέτοιες διαδρομές. Στα γραφεία του συλλόγου μας κάθε βράδυ έρχονται άνθρωποι να ενημερωθούν για τις διαδρομές και τα μονοπάτια και τους αποθαρρύνουμε. Τους λέμε ότι δεν μπορούν να πάνε στο φαράγγι της Τρυπητής, ούτε στο Σούγια – Παλαιόχωρα. Αυτοί που μπορούν να κάνουν αυτές τις διαδρομές είναι συγκεκριμένοι, έμπειροι περιπατητές ή ορειβάτες, που έχουν κάνει όλη την αναγκαία προετοιμασία. Οι συνθήκες στα δικά μας βουνά είναι διαφορετικές από αυτές που επικρατούν στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Μπορεί στις Άλπεις να περπατάς 4-5 ώρες και να μην ιδρώσεις, γιατί περνάς από δασωμένες εκτάσεις και οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές. Στις δικές μας διαδρομές δεν υπάρχουν πολλά δέντρα, το έδαφος έχει μεγάλες αυξομειώσεις, τα μονοπάτια μας είναι διαφορετικά και άλλες οι καιρικές συνθήκες. Αυτό δεν το γνωρίζουν οι μη έμπειροι ξένοι περιπατητές».
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Για το πρόσφατο τραγικό συμβάν ο κ. Μπαδογιάννης υπογραμμίζει ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ανέφερε πιο πάνω. «Στο Αγ. Ρουμέλη – Σούγια θα υπάρξει μεγάλη κούραση. Έχει μια μεγάλη ανηφόρα από την Αγ. Ρουμέλη που σε κουράζει πολύ, ο ήλιος και η ζέστη είναι έντονη στα νότια μέρη, αν δεν έχεις και την απαραίτητη ποσότητα νερού δεν μπορείς να συνεχίσεις. Η γυναίκα του Γάλλου έφτασε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στη Σούγια, δεν έδωσε τις καλύτερες πληροφορίες, δεν ήξερε προφανώς. Ο Γάλλος, μόλις ένιωσε καλύτερα, κινήθηκε και πάλι, κάτι που αποδείχθηκε λάθος και δυστυχώς είχαμε αυτό το περιστατικό». Τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου στην οδό Τζανακάκη παραμένουν ανοικτά κάθε βράδυ, όπου δίνονται πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο. «Μας έρχονται καθημερινά 4 και 5 ξένοι να πάρουν πληροφορίες. Όταν είναι μόνοι, τους αποθαρρύνουμε με κάθε τρόπο, αν είναι ζευγάρια ή 2-3 άτομα τους λέμε να πάνε στο φαράγγι της Ίμβρου που είναι πανεύκολο, στο φαράγγι της Αγ. Ειρήνης που είναι πολύ ωραίο και ακίνδυνο. Δεν πρέπει να πάει σε μια περιοχή για να περάσει ένα μονοπάτι ή ένα φαράγγι για να κάνει τον έξυπνο, να πει ότι “το πέρασα”. Τα βουνά, τα μονοπάτια, τα φαράγγια θέλουν προσοχή» καταλήγει ο πρόεδρος του Ορειβατικού.