Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Εκκλησίες της Κάινας

» Ιάσονα Στυλιανού Μαυροματάκη. Προέδρου Κοινότητας Κάινας (1991 – 1998)

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν παίρνω στα χέρια μου βιβλία με λαογραφικό περιεχόμενο. Έτσι και το βιβλίο του φίλου μου Ιάσονα, μου έδωσε μεγάλη χαρά. Ξέρω πως ο Ιάσονας υπηρετεί με συνέπεια το σπορ του λαογράφου. Απόδειξη είναι τα βιβλία που έχει εκδόσει για την αγαπημένη του Κάινα.
Το εξώφυλλο υπέροχο, και αρμόζει και προδιαθέτει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο. Εξαιρετική η ιδέα της φωτογράφισης της Κάινας με ντρόουν. Μια δισέλιδη φωτογραφία με όμορφα χρώματα, που συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το χωριό.
Ιάσονα, μου έδωσες μια ιδέα – αν ποτέ προβώ σε επόμενη έκδοση της «Ασηγωνιώτικης Ρίζας».
Και βέβαια η αφιέρωση:
– Στον μακαριστό Μητροπολίτη Νικηφόρο Συντζανάκη. Ανάδοχος – νονός του συγγραφέα.
– Στον ιερέα Χρήστο Παπουτσάκη (ιεροδιδάσκαλος)
– Σ’ όλους τους ιερείς που υπηρέτησαν στην ενορία της Κάινας.
– Σ’όλους τους ιερείς που κατάγονται από την Κάινα.
Στους προλόγους. Πρώτος πήρε τον λόγο ο αγαπημένος Δεσπότης μας, ο Δαμασκηνός, με τα όμορφα και γλυκά του λόγια. Ακολουθεί ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, φίλος Μιχάλης Ανδριανάκης. Ο δάσκαλος, ποιητής και συγγραφέας, φίλος Βαγγέλης Κακατσάκης. Η Γεωργία Καφεσάκη. Και βέβαια ο συγγραφέας, παππούς Ιάσονας Στυλιανού Μαυροματάκης.
Ακολουθούν στο πρώτο κεφάλαιο οκτώ σελίδες με θέματα που αφορούν γενικότερα την Κάινα και όχι μόνο. Συνοπτικά αναφέρεται και στον «γνωστό» Γενίτσαρο, Μεχμέτ Αγά Γενίτσαρη. Νομίζω πως ο εν λόγω σκληρός εγκληματίας έζησε εδώ μέχρι που τον φούρκισε ο Οσμάν Πασάς.
Εγώ φίλε Ιάσονα θα έψαχνα και «θα ρωτούσα ακόμα και τα χαρακια του πύργου του». Να μάθω και να μαζέψω λαογραφικά στοιχεία – όχι ιστορικά, για τη ζωή, τη δράση και τα «κατορθώματά» του και θα έγραφα ένα βιβλίο.
Έχω την εντύπωση πως το παλιό όνομά του, ήταν Γενίτσαρης. Αφού λοιπόν αυτό ήταν το όνομά του, θα έπρεπε η απώτερη καταγωγή του να ήταν Ενετός ή γνήσιος Κρητικός εξισλαμισμένος και όχι Τούρκος, νομίζω;
Στο δεύτερο κεφάλαιο συμπεριλαμβάνει στοιχεία όπως η δομή της Εκκλησίας και άλλα παρόμοια.
Και τώρα οι εκκλησίες της Κάινας.
Η κάθε ενότητα συμπεριλαμβάνει πανέμορφες φωτογραφίες, μέσα κι έξω από κάθε εκκλησία, και βέβαια το ακριβές σημείο που είναι χτισμένη και βέβαια ο βίος του κάθε Αγίου. Ξεχώρισα και εγώ μια εκκλησία που ομολογουμένως δεν ήξερα πως ανήκει στην Κάινα. Είναι ο Άγιος Φανούριος στην Εθνική οδό, που αρκετές φορές του έχω ανάψει ένα κεράκι.

* Ασηγωνιώτης λαογράφος

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα