Λαγάνες γίγας προς τέρψιν πελατών και διερχόμενου κόσμου έφτιαξαν και φέτος οι φούρνοι των Χανίων, θέλοντας έτσι να τιμήσουν την ημέρα και το έθιμο.
ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΑ
Την τρίτη δεκαετία δημιουργίας μιας τεράστιας λαγάνας συμπληρώνει σε λίγο ο “Κρητικός Φούρνος” στην οδό Σελίνου. «Είναι κάτι που ξεκινήσαμε πριν από 27 χρόνια και το συνεχίζουμε κάθε χρόνο» δήλωσε ο αρτοποιός κ. Θεοχάρης Δημητρουλάκης. Ο κόσμος που περπάτησε από το πρωί στην οδό Σελίνου φωτογράφισε τη λαγάνα, θέλησε να μάθει για την κατασκευή αλλά και την…κατανάλωση της. «Το κάνουμε γιατί χαίρονται ο κόσμος, χαίρονται οι πελάτες μας, τα μικρά παιδιά, τιμάμε παράλληλα και το έθιμο. Κάθε χρόνο μας ρωτάει ο κόσμος αν θα την κάνουμε! Και μας ευχαριστεί και εμάς. Χρησιμοποιήσαμε 40 κιλά αλεύρι, 28-30 κιλά νερό και βγαίνει μια λαγάνα γύρω στα 70 κιλά» τόνισε ο αρτοποιός, με το προϊόν να έχει μήκος 4,20 μ. και πλάτος 1,80 μ.
Φέτος η λαγάνα ήταν ενισχυμένη με μέτρα προφύλαξης ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα όπως πέρυσι που από απροσεξία διερχόμενου έπεσε κάτω. Μέχρι τον κορονοιο η λαγάνα προσφέρονταν στους τελευταίους πελάτες, ωστόσο αυτό έχει πάψει πια.
ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΡΙΑ
Μια λαγάνα μήκους 1,70 εκ. έφτιαξε και φέτος ο αρτοποιός Χάρης Καλογρίδης στην οδό Εμμ. Μουντάκη. «Είναι κάτι που κάνουμε τα τελευταία έξι χρόνια, να φτιάχνουμε μια λαγάνα για να την βλέπουν οι πελάτες μας. Φέτος την κάναμε μήκος 1,50 εκ. και 50 πλάτος, πέρυσι την είχαμε κάνει λίγο μεγαλύτερη 1,70 εκ. μήκος» είπε στα “Χ.ν.” ο κ. Καλογρίδης.
Η λαγάνα έγινε αντικείμενο θετικών σχολίων και πολλών φωτογραφιών από τον κόσμο που έμπαινε στο κατάστημα. «Το μόνο που εύχομαι είναι να έχουμε και του χρόνου την υγειά μας να το ξανακάνουμε» κατέληξε.