Είναι καιρός να ξεφύγομε για λίγο από τα γνωστά γεγονότα σε γνωστές μας περιοχές και να πάμε κάπου, που δεν είναι τόσο γνωστό σε μας: στην Αφρική και μάλιστα μια χώρα με προβλήματα, τη Σομαλία.
Κατά το Transparency International, η Σομαλία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου (Bruno Meyerfeld, «Somalie: les defis de «Farmajo», Le Monde, 23 fevrier, 2017, p.21) Στις Προεδρικές εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου, 2017, εξελέγη ο Mohamed Abdullah Mohamed, που κατά τους Σομαλούς ίσως να μπορέσει να φέρει την χώρα σε καλύτερη κατάσταση.
Η Σομαλία φαίνεται ότι κατατρέχεται από τρία κακά: τη διαφθορά, το σύστημα των φυλών και την ανάμιξη των ξένων Δυνάμεων στα εσωτερικά της.
Ο Μohamed, που είναι γνωστός ως «Farmajo» δηλαδή «ο κ. Τυρί», θεωρήθηκε ως ο νέος Μεσσίας στη Σομαλία. Δεν είχε μεγάλη πείρα στη πολιτική. Ήταν υπάλληλος στη Νέα Υόρκη και μετά ήλθε στη Σομαλία. Εν τούτοις κατά τη σύντομη θητεία του ως Πρωθυπουργού της χώρας έδειξε σημεία σοβαρού πολιτικού, που ήθελε να πολεμήσει τη διαφθορά.
Ο Πρόεδρος της χώρας εκλέγεται με ένα σύστημα που δεν είναι καθολική ψηφοφορία αλλά από το Κοινοβούλιο, και αντιπροσωπεύει περίπου το 1% του εκλογικού σώματος. Οι ξένες Δυνάμεις έχουν μεγάλη επιρροή στη χώρα όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Αιθιοπία, το Κατάρ. Μεγάλη Δύναμη έχουν επίσης ένα περίεργο μείγμα φυλών και φυλάρχων.
Ο «Farmajo» δεν φαίνεται να εξελέγη ούτε από τις ξένες Δυνάμεις ούτε από τις φυλές. Είναι γι’ αυτό το λόγο που είναι τόσο δημοφιλής μεταξύ των Σομαλών. Η χώρα, όμως, όπως λέγεται από τους ξένους παρατηρητές, είναι πνιγμένη στη διαφθορά. Πώς θα μπορέσει κατά συνέπεια να επιζήσει, μέσα σε τέτοιες συνθήκες, ο νέος Πρόεδρος; Και κυρίως πως θα μπορέσει να καταπολεμήσει τη διαφθορά;
*Ο Δρ. Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου
eeίναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων