Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Eκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία

Εάν στις σημερινές κρατιδιακές εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα αναδειχθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων – κυρίως στην ανατολική Γερμανία – για την παραδοσιακή πολιτική, η οποία εμφανίζεται όλο και πιο αδύναμη απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των καιρών. Εφόσον τις εκλογές κερδίσει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ακόμη και αν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στα κρατίδια, θα έχει πετύχει μια από τις σημαντικότερες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας μετά την επανένωση της χώρας.

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… uboxing την επικαιρότητα

Στη Θουριγγία, η AfD προηγείτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, με ποσοστό κοντά στο 30%, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να περιορίζεται στη δεύτερη θέση και στο 23%. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι επικεφαλής της AfD στο κρατίδιο είναι ο διαβόητος Μπγερν Χέκε, ακραίος ακόμη και για τα δεδομένα του κόμματός του, καταδικασμένος ήδη δύο φορές για χρήση ναζιστικής ρητορικής και ενώ η τοπική οργάνωση χαρακτηρίζεται επισήμως από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική». Με τον κ. Χέκε δεν θέλει κανείς να συνεργαστεί, οπότε ακόμη και αν ο ίδιος καταφέρει να υπερβεί τον σκόπελο του εκλογικού συστήματος που δεν αποκλείεται να τον αφήσει εκτός τοπικού Κοινοβουλίου, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση.

Στις εκλογές αναμένεται να επιβεβαιωθεί ακόμη η καθιέρωση της νεοσύστατης «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), με το πρώην ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς να υιοθετεί φιλορωσική στάση και να επικρίνει την κυβέρνηση – από τα …αριστερά – για την πολιτική της στη μετανάστευση και στην οικονομία.
Στη Σαξονία, το CDU προηγείτο στην τελευταία δημοσκόπηση με 33% έναντι 31% της AfD, η οποία αναμένεται να καταγράψει άνοδο των ποσοστών της από το 2019 τουλάχιστον κατά 5 μονάδες. Όπως και στη Θουριγγία, έτσι και εδώ η BSW εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει εύκολα την τρίτη θέση, με διψήφιο ποσοστό, αποκτώντας ρόλο-κλειδί για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη μέρα. Σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη δυσκολία των κομμάτων του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) να περάσουν το όριο του 5%, απόψε το βράδυ θα μιλάμε εν πολλοίς για «χαστούκι» στην κυβέρνηση Σολτς και για σοβαρή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην χώρα.

Οι ψηφοφόροι πηγαίνουν σήμερα στις εκλογές με το βλέμμα στους μετανάστες και κυρίως σε όσους από αυτούς διαπράττουν στην Γερμανία βαριά εγκλήματα, όπως πριν από 10 ημέρες στο Ζόλινγκεν ο 26χρονος Σύρος που σκότωσε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ. Μετά από αυτό και υπό την απειλή του καταποντισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για τους μετανάστες. Οι ανακοινώσεις «συνέπεσαν» μάλιστα με την πρώτη απέλαση παραβατικών μεταναστών από το 2021. Στην προχθεσινή ειδική πτήση για Καμπούλ επέβαιναν 28 Αφγανοί, καταδικασμένοι για βαριά αδικήματα – ανάμεσά τους και ο άνδρας που βίασε μια 14χρονη το 2019 κοντά στην πόλη Ουλμ.

Στους «κερδισμένους» των σημερινών εκλογών θα συγκαταλέγεται πιθανότατα και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. AfD και BSW μπορεί να βρίσκονται στα αντίθετα άκρα, συναντώνται ωστόσο χωρίς προσχήματα τόσο στην προσφυγική όσο και στη φιλορωσική πολιτική τους. Το Κρεμλίνο προσπαθεί συστηματικά να επηρεάσει την εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας και δεν αποκλείεται απόψε να έχει λόγους να πανηγυρίσει.
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο το κατακερματισμένο σκηνικό, ο σχηματισμός κυβερνητικών συμμαχιών για την επόμενη μέρα προδιαγράφεται εξόχως περίπλοκη υπόθεση. Αν διατηρηθεί το «δόγμα» του πάση θυσία αποκλεισμού της AfD από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις, δεν αποκλείεται να δούμε και τις πιο παράδοξες συνεργασίες, όπως του CDU με την BSW. Παρόλα αυτά, αν η AfD κερδίσει τουλάχιστον το 1/3 των εδρών σε κρατιδιακό κοινοβούλιο, θα είναι σε θέση να μπλοκάρει αποφάσεις που απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, όπως π.χ. ο διορισμός δικαστών. Την ίδια ώρα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η AfD καταφέρνει έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές να βρίσκεται δημοσκοπικά σταθερά στην δεύτερη θέση και μία ή δύο πρωτιές απόψε θα της δώσουν ισχυρή ώθηση ενόψει του 2025, ενώ θα την αποδαιμονοποιήσουν περαιτέρω στα μάτια πολλών ψηφοφόρων.

Ήδη μειώνεται σταδιακά το ποσοστό των πολιτών εκείνων που τάσσονταν κατηγορηματικά κατά οποιασδήποτε συνεργασίας των υπόλοιπων κομμάτων με την ακροδεξιά. Η εικόνα θα συμπληρωθεί στις 22 του μηνός, με τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, όπου επίσης προηγείται η ακροδεξιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Να υποθέσουμε καλοπροαίρετα ότι στην άσκηση Γερμανικής πολιτικής έλειψε το μυαλό πέρα απ τα καρφώματα μυαλού ( έως ψυχώσεις) υπερ της πολιτικής που ασκήθηκε χρόνια κύρια αρχίζωντας από τον καγκελάριο Σρέντερ και συνέχιστή την καγκελάρια Μέρκελ τύπου τυποπιήσης της κοινωνίας βιομηχανικά δήθεν ορθολογικά ώς παραγωγισμό που θα υποβάσταζε τις κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις.
    Και μαζί τις στοχεύσεις των κυρίαρχων τάξεων – Η ένωση Γερμανών βιομηχάνων και οι ολιγαρχίες στις διοικήσεις των κρατιδίων – που επέτειναν αυτό το μοντέλο της βιομηχανοποίησης της ίδιας της Γερμανικής κοινωνίας.
    Για τούτο και στα κρατίδια αυτά το Afd παρουσιάζεται δημοσκοπικά ισχυρό.. παρακάμπτωντας Χριστιανοδημοκρατία , Σοσιλαδημοκρατία ακόμη και τις παλαιότερες φιλελεύθερες κομματικά τάσεις.
    Το ” ορθολογικό” αυτό μοντέλο διαχείρησηε του κοινωνικοοικονομικού ΄το έζησε και μάλιστα εμπροσθοβαρές η Ελλάδα ώς πρόταση ιδεολογικά και πρακτκή εφαρμογή για την υπέρβαση τύπου νες καφέ ( στο άψε σβήσε) δήθεν της χρεωκοπίας και συμπυκνούται συμβολικά και με λακωνική μνημειακότητα στην ρήση του τότε υπουργού οικονομικών Δρ Σό’ι’μπλε : ” δεν ξέρω από μακροοικονομία ”, πρός τις όποιες Ελληνικές προτάσεις για και μακροοικονομική θεώρηση των μεθόδων αντιμετωπίσεως της Ελληνικής κρατικής χρεωκοπίας .. . Και έστω πάλι κλοπροέραιτα θεωρούμε ότι ήταν πράγματι χρεωκοπία και δεν είχε και βαθμό δόλιας εκ μέρους των δανειστών χρεωκοπίας.
    Το αν η χρεωκοπία της Ελλάδος ήταν πραγματική ή δολίως επιβληθείσα ώς χρεωκοπία, είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο θέμα για τον ιστορικό του μέλλοντος , και έχει να κάνει με το οικονομικό πολιτικό status και πραγματικότητα κύρια μετά την είσοδο της Ελλάδος και με τους όρους εισαγωγής στην Ευρωζώνη. Για τούτο η ιστορική αποτίμηση θα ξαναδιαβάσει τις τότε προχρεωκοπικές και χρεωκοπικές πραγματικότητες και και φωτίσει περισσόιτερο το θέμα.
    Η σημερινή δημοσκοπική άνοδος του afd , και δή δυό γενιές μεταναζιστικοποίησης και μόλις μια γενιά κοντά πτώσης των συνόρων του Ανατολικού – Δυτικού κόσμου .. καλά είναι να μην αφεθεί σε μεταφυσικότητες ερμηνειών , και τυχαιότητες κίνησης της ιστορίας κατά την Γερμανική Χεγγελιανή άποψη της κάθε κατηγορίας χωρίς υποκείμενο – θα βολεύει άλλωστε αυτή η καταφυγή στον Χεγγελιανισμό τις ίδιες τις κυρίαρχες διαχειριστικές Γερμανικές τάξεις- αλλά στο όνομα και μόνο ενός πρωτόλειου έστω και ψήγμα διαφωτισμού ( εν μέσω της αποθωσής του στην εποχή μας αυτού του διαφωτισμού) να αναζητηθεί και σχετικά με την κίνηση των υποκειμένων ( ώς πολιτικές- οικονομικές κοινωνικές κυρίαρχες διαχειριστικές ομάδες στην εποχή της Ευρωπαικής Ένωσης ώς πρώτη γεννιά της Ευρωζώνης ) και στην μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα οικονομικά της Ευρώπης που διακονεί και κυριαρχεί και στην λεγόμενη κεντρική και μέχρι Βαλκάνια Ευρώπης.
    Μεταφυσικότητες ερμηνευτικές, τυχαιότητες κίνησης, αστρολογικές προβλέψεις και ερμηνείες βάσει τσαρλατανικών εξουσιαστικών – κοινωνικά κυρίαρχα – θεωριών που επιβάλλονται καλά είναι να λείψουν , απ την δημοσκοπικότητα- και για το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών- για την άνοδο του afd στα μεγάλα αυτά κρατίδια της Γερμανίας Σαξονία και Θουριγγία. Και ούτε να αρχίσουν οι επικλήσεις των ιδεολογημάτων του Σαξονικού γκεμπελίστικου αγροτικό μυστικισμού των λαικών αγροτικών εορτών και κάθε λογής άλλης προπαγανδιστικής σκοταδιστικής φυλετικό εθνικής τοπικής μυσταγωγικότητας. Γιατί οι κυρίαρχες ολιγαρχίες και κυριαρχούντες και αντιδραστικοί κυβερνητισμοί στον Γερμνανικό ποσοτικό κοινωνικό εμπειρισμό, και βολεύονται απ τις αναφορές στα τευτονικά λαικά εορταστικά πνεύματα και μυστικισμούς δήθεν λήψεις αποφάσεων απ τους ψηφοφόρους. Και κάθε φορά αυτές τις τευτονικές και γοτθικές ποσότητες και ποιότητες ιστορικά τις χρησιμοποιούν ώς εργαλεία και για τις αποφάσεις της κοινωνικής διαχείρησης και της διεθνικής δήθεν ένταξης της Γερμανίας στις πραγματικότητες του κόσμου.
    Θ.Α

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα