Η διαμόρφωση του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής στον Δήμο Χανίων εμπεριείχε όλους εκείνους τους παράγοντες, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αποτύπωση του εκλογικού χάρτη. Ενα κομματικό χρίσμα, μία ισχυρή δημαρχιακή προσωπικότητα, ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο και κάποιες τοπικές εκλογικές ιδιαιτερότητες καθόρισαν με τον τρόπο τους τη σειρά και τα ποσοστά των συνδυασμών.
Τάσεις, οι οποίες καταγράφηκαν στα κυλιόμενα βαρόμετρα της Sentiment Analysis/ Cretan Polls και που εν τέλει επαληθεύτηκαν κατά προσέγγιση και στην κάλπη. Τη δεύτερη Κυριακή είχαμε μία ξεκάθαρη εικόνα με 59,88% για τον κ. Τάσο Βάμβουκα και 40,12% για τον κ. Μανόλη Σκουλάκη. Σημαντικό είναι να αποκωδικοποιήσουμε το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα, αφενός ως προς τη διείσδυση των υποψηφίων στους κομματικούς χώρους και αφετέρου ως προς τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων των συνδυασμών που δεν μπήκαν στον δεύτερο γύρο. Βάσει των βαρομέτρων και της χρονοσειράς αποτυπωνόταν -καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο- ένα σαφέστατο προβάδισμα του κ. Βάμβουκα από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο της τάξεως περίπου των είκοσι (20) ποσοστιαίων μονάδων. Ουσιαστικά σε τρεις συνεχόμενες έρευνες υπήρχε η ίδια τάση, η οποία εν τέλει καταγράφηκε και στην κάλπη.
Οσον αφορά στις μετακινήσεις του εκλογικού σώματος, που επέλεξαν την πρώτη Κυριακή τους κ. Παπαδογιάννη, Σαρρή, Παπαντωνάκη και Ρίζο, είχαμε σαφέστατα μία αρκετά υψηλή ροή προς τον συνδυασμό του κ. Βάμβουκα. Συγκεκριμένα, στην τελευταία μέτρηση της Sentiment Analysis, οι ένας (1) στους δύο (2) ψηφοφόρους του κ. Παπαδογιάννη επέλεγε τον κ. Βάμβουκα, ενώ περίπου δύο (2) στους δέκα (10) επέλεγαν τον κ. Σκουλάκη. Επίσης, ένα 24.3% δήλωνε ότι θα απέχει ή θα επέλεγε λευκό και άκυρο. Τη μεγαλύτερη αποχή από τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής μας δήλωσαν ότι θα είχαν οι ψηφοφόροι του κ. Σαρρή, σε ποσοστό άνω του 30%. Επίσης, στο δίδυμο Βάμβουκα – Σκουλάκη οι τέσσερις (4) στους δέκα (10) θα επέλεγαν τον πρώτο και το 15,2% τον δεύτερο. Ενα 15,4% θα ψήφιζε λευκό ή άκυρο. Συντριπτικά υπέρ του κ. Βάμβουκα είναι τα ποσοστά που θα ελάμβανε τόσο από τους ψηφοφόρους του κ. Παπαντωνάκη όσο και από εκείνους του κ. Ρίζου. Οι οχτώ (8) στους δέκα (10) τόσο του κ. Παπαντωνάκη όσο και του κ. Ρίζου δήλωναν, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ότι θα επέλεγαν τον κ. Βάμβουκα.
Ουσιαστικά αυτό που συντελέστηκε την Κυριακή στις 25 Μαΐου ήταν μία διατήρηση των ροών που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, με ταυτόχρονα μείωση της αποχής σε σχέση με την εκτιμώμενη. Η αποχή είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι αυξήθηκε μόλις 2% σε σχέση με τις εκλογές της πρώτης Κυριακής. Αντίθετα, είχαμε διπλασιασμό των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων με αποτέλεσμα τα 2.010 της πρώτης Κυριακής να ανέλθουν στα 4.375 τη δεύτερη Κυριακή. Οσον αφορά στις συσπειρώσεις των υποψηφίων στα κόμματα, βάσει των εθνικών εκλογών του 2012, υπήρξε μία σχετική ισορροπία στο εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας με 39,5% στον κ. Βάμβουκα και 34,9% στον κ. Σκουλάκη. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποτελούν ένα απ’ τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά, λίγες μέρες πριν τις εκλογές ψήφιζαν περίπου οι ένας (1) στους δύο (2) τον κ. Βάμβουκα και οι δύο (2) στους δέκα (10) τον κ. Σκουλάκη.
Ο κ. Σκουλάκης αντίθετα έχει σαφέστατη υπεροχή στους πολίτες που επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ το 2012, καταγράφοντας διείσδυση 50%, ενώ τον κ. Βάμβουκα τον προτίμησε το 25%. Υψηλά ποσοστά, άνω του 50% καταγράφει ο κ. Βάμβουκας σε κομματικούς σχηματισμούς όπως το ΚΚΕ, οι ΑΝ.ΕΛ. και η ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ αρκετά σημαντική είναι η επιρροή του σε κόμματα εκτός Βουλής, τα οποία στις προηγούμενες εκλογές, τον Ιούνιο του 2012, κινήθηκαν αθροιστικά κοντά στο 10%. Καλό είναι να διευκρινιστεί ότι οι διεισδύσεις των υποψηφίων σε κόμματα με ποσοστά εθνικών εκλογών κάτω του 7%, λόγω του χαμηλού δείγματος που εμφανίζουν στις έρευνες έχουν ενδεικτική αξία. Ουσιαστικά στην τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος καθοριστικό ρόλο έπαιξαν πρώτον, η υψηλή -για εκλογές δευτέρου γύρου- συμμετοχή κυρίως λόγω Ευρωεκλογών.
Ηλικιακές ομάδες από δεκαοχτώ (18) έως και σαράντα πέντε (45) που παραδοσιακά τροφοδοτούσαν την αποχή και που αποτελούσαν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κ. Βάμβουκα συμμετείχαν μαζικά στην εκλογική διαδικασία. Δεύτερον, η σημαντική συσπείρωση μεγάλων τμημάτων του εκλογικού σώματος γύρω από τον συνδυασμό του κ. Βάμβουκα, που στις εκλογές του 2012 επέλεξαν κόμματα όπως τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, δηλαδή τις δύο μεγαλύτερες δεξαμενές σε ψήφους. Αθροιστικά τα δύο αυτά κόμματα πήραν το 53,64% του εκλογικού σώματος τον Ιούνιο του 2012. Και τρίτον, το γενικό κλίμα των αλλαγών που επικράτησε ανά την Ελλάδα, το οποίο τροφοδότησε με ευκαιρίες νέους συνδυασμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Ηρακλείου όπου επικράτησε άνετα ο κ. Λαμπρινός, ενώ αντίστοιχης πολιτικής σημασίας ήταν και η οριακή και μόνο νίκη, με 180 σταυρούς του κ. Μαρινάκη στο γειτονικό Ρέθυμνο. Στα Χανιά στους πέντε (5) από τους επτά (7) Δήμους, είχαμε αλλαγή σκυτάλης.