Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Εκλογολογίες

Οι συνθήκες που διανύουμε δεν ευνοούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, στις οποίες θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Θα εχαρακτηρίζετο για ανευθυνότητα μια τέτοια κίνηση. Θα ήταν πρόκληση σ’ αυτή την πανδημία της οποίας είναι άγνωστες οι εξελίξεις. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, δυο λόγοι μπορεί να συμβαίνουν. Ο ένας ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τι έρχεται και ο άλλος ότι ξέρει πολύ καλά τι θα συμβεί και θέλει να απαλλαγεί απ’ τα χειρότερα. Αυτό πάντως για το οποίο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προέλθει είναι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να είναι διπλές, γιατί είναι αδύνατο να υπάρξει αυτοδυναμία ή συμφωνία συγκυβέρνησης.
Το ζητούμενο για τον πρωθυπουργό είναι ο τρόπος και ο χρόνος που θ’ αποφασίσει η ομάδα Τσιόδρα – Χαρδαλιά, να αναστείλει τα περιοριστικά μέτρα κινήσεως των πολιτών, για να “ξεκλειδώσει” η οικονομία. Αν δεν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους, θα επανέλθει μερικώς η ανάκαμψη το 2021, γιατί η φετινή χρονιά περνάει μεγάλο ζόρι.
Επειδή το τέλος της πανδημίας δεν είναι ορατό και τα μέτρα που παίρνονται αποσκοπούν στην προστασία της υγείας, η μέριμνα της οικονομίας σ’ αυτή τη φάση περνάει σε άλλο επίπεδο. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να χαραχθεί και να οριστικοποιηθεί, πόσο μάλλον η προκήρυξη εκλογών. Τώρα ποιος ο σκοπός ανακίνησης εκλογολογίας απ’ τον τέως Π.τ. Βουλής κ. Βούτση (Βήμα 26/4/20) μόνο ο ίδιος μπορεί να εξηγήσει. Σε συνομιλητές του είπε ότι «προσωπικά δεν βλέπω εκλογές». Θεωρεί όμως αναπόφευκτο, αν γίνουν, να είναι διπλές και σημειώνει πως «όποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο θα υποστεί ένα κόστος και μια λαϊκή αυταρέσκεια». Σκεπτικισμός Πυθίας.
Οντως η κατάσταση έχει ανατρέψει την τήρηση των υπεσχημένων και ίσως η ενδόμυχη επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να είναι η ανανέωση της εντολής για να προχωρήσει με νέο διαμορφωμένο καθεστώς. Ανθρωποι του Μαξίμου προβλέπουν προσφορότερη την ιδέα ενός ανασχηματισμού, να γίνει αρχές Ιουλίου, ή πριν τη Δ.Ε.Θ. με νέα πρόσωπα, ώστε να εμφανιστεί μια καινούργια περίοδος μετά την άρση των μέτρων και την επιτυχή έκβαση της πανδημίας.
Λέγεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός. Υπάρχει και ο αντίλογος, όπου υποστηρίζεται ότι εφόσον η υγειονομική κρίση εξελίσσεται, ανακατατάξεις στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν νόημα. Προβλήματα θα παρουσιαστούν στην κυβέρνηση αν ο πρωθυπουργός αλλάξει την εκπεφρασμένη άποψή του και προκηρύξει εκλογές εντός του 2020. Μετά την υγειονομική κρίση, τα οικονομικά μέτρα που θα προκύψουν, θα είναι επικίνδυνα και δεν θα περάσουν στη Βουλή με συναίνεση της αντιπολίτευσης, οπότε το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο. Ετσι βλέπουν τη λύση της νωπής εντολής με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν και να παίρνουν, ανεξάρτητα αν ο κόσμος συντηρείται με επιδόματα. Αν φτάσουμε εκεί, θα είναι για να καεί η “απλή αναλογική”, να μην μπορέσει κανείς να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε συνεργασίας και να στηθούν δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική.
Αν υπερισχύσει αυτό το σκεπτικό μια τρίμηνη εκλογική περίοδος θα επιφέρει οικονομική και πολιτική αστάθεια. Τα χειρότερα θα ‘ρθουν αν ο Covid- 19 αναζωπυρωθεί. Πώς θα γίνουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και την Κυριακή ποιος θα πάει να ψηφίσει; Οι υπέρμαχοι της μιας ή της άλλης εκδοχής υποστηρίζουν την άποψή τους για δικούς τους λόγους. Το δίλημμα για τον κ. Μητσοτάκη φαίνεται πως θα ξεπεραστεί με ανασχηματισμό, προσβλέποντας στο εθνικό συμφέρον. Με ρίσκο πολιτικό κόστος που μπορεί να είναι ελάχιστο, αν καταφέρει και εξαντλήσει την 4ετία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα