Σαν χώρα, σαν κοινότητα ή ακόμη και σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε καταφέρει να εξελιχθούμε αρκετά.
Πριν από πολλά χρόνια, οι άνθρωποι που ζούσαν στην πατρίδα μας δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν πράγματα που για εμάς πλέoν είναι καθημερινότητα. Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί, οι συναλλαγές του εμπορίου γίνονται με πιο εύκολο και πρακτικό τρόπο και γενικότερα, η χώρα μας έχει προοδεύσει ανάμεσα στους αιώνες.
Κι όμως, εκεί που πιστεύουμε πως η πατρίδα μας έχει πάει επιτέλους μπροστά, κατά τη γνώμη μου, έχει πάει ένα βήμα πίσω. Και ο μόνος λόγος είναι πως έχουμε ξεχάσει τα βασικά, πώς να συμπεριφερόμαστε στα ζώα, τα οποία μας έχουν βοηθήσει από την πρώτη μέρα που ο άνθρωπος βρέθηκε στην Γη. Έχουμε σταματήσει να σεβόμαστε τα δικαιώματα αυτών των αθώων πλασμάτων.
Υπολογίζεται πως 13 εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται και βασανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ενώ συγκεκριμένα, ο αριθμός των ζώων αυτών στην Ελλάδα αγγίζει τα 3 εκατομμύρια. Δολοφονίες διαπράττονται είτε από ασεβείς ιδιοκτήτες κατοικίδιων, που σκοτώνουν εν ψυχρώ ή ακόμη και κρεμάνε αυτά τα τετράποδα πλασματάκια τα οποία είναι ανήμπορα στο να αμυνθούν, ακόμη και να δραπετεύσουν, είτε από απρόσεκτους οδηγούς.
Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες ζώα σκοτώνονται μόνο και μόνο για την γούνα τους και επίσης, άλλα τόσα ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται για “διασκέδαση” ή πεθαίνουν από ασιτία ή και ασθένειες. Ο βασανισμός και η δολοφονία ζώων δεν είναι μια “λάθος πράξη” ή ένα “ατύχημα”, είναι έγκλημα.
Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης το έχει και ο Δήμος, ο οποίος βλέπει την κατάσταση και κλείνει τα μάτια. Τα ζωάκια αυτά έχουν το κάθε δικαίωμα να ζήσουν σωστά και με ασφάλεια, όπως τους αξίζει. Γι’ αυτό κύριε δήμαρχε… αναλάβετε δράση!
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Φιλοζωική Ομοσπονδία και με το άρθρο 9 του ν.4039/2012, οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται τα αδέσποτα ζώα. Πρέπει λοιπόν να φροντίσετε για την σίτισή τους καθώς και για την υγεία τους. Επίσης τα ζώα συντροφιάς τα οποία περισυλλέγονται, πρέπει να οδηγούνται στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων, σε δημοτικά ή ιδιωτικά κτηνιατρεία και να εκτελείται το πρόγραμμα περίθαλψης και στείρωσης. Τέλος, σε κάθε Δήμο καλό θα ήταν να συγκροτείται επιτροπή, η οποία θα είναι αρμόδια να εξετάζει το ποσοστό επικινδυνότητας του ζώου, καθώς και την διαχείριση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.
Συγκεκριμένα περιστατικά κακοποίησης και δολοφονίας ζώων παρατηρούνται συχνά. Αν βρεθεί μια λύση, ή αν καλύτερα εμείς οι άνθρωποι καταλάβουμε πως όλα τα όντα σε αυτόν τον πλανήτη έχουν δικαίωμα στην ζωή και αρχίσουμε να τα σεβόμαστε, τότε όντως, θα έχουμε προχωρήσει, όχι ένα, άλλα δύο βήματα μπροστά.
Νεκταρία Δαρατσιανού
Α΄τάξη, 6ο Γυμνάσιο Χανίων
Είναι σημαντικό πιστεύω οι νέοι να ασχολούνται με θέματα που οι μεγαλύτεροι δεν τα έχουν αντιμετωπίσει σωστά.
Πάντως υπάρχουν και τα εκτρεφόμενα ζώα που είναι απείρως περισσότερα και υποφέρουν επίσης!
Ο άνθρωπος πρέπει να αναθεωρήσει την στάση του και σε αυτό να βοηθήσετε και εσείς οι νέοι με τίς ιδέες και την δράση σας!!