Εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν υπήρξε συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο δείπνο της Πράγας.
«Δεν ξέρει από πρωτόκολλο ο Μητσοτάκης. Παρόλο που δεν ήταν στο πρόγραμμα, μίλησε… Εγώ, ένας από τους κύριους ομιλητές, απηύθυνα την ομιλία μου εκεί. Και πήγα στο τραπέζι μου. Δεν ξέρω από ποιον και πώς πήρε την άδεια. Βγήκε εκεί και προσπάθησε να μου απαντήσει. Εγώ να απαντήσω σε αυτά που είπε; Θα έπεφτε σε τέτοιο επίπεδο ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας; Ήμουν ικανοποιημένος ακούγοντας μόνο μερικές λέξεις που είπε εκεί. Και κανείς δεν τον χειροκρότησε πραγματικά», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.
Παράλληλα, ερωτηθείς αν το Eurofighter συζητήθηκε ως εναλλακτική εάν δεν δοθούν στην Τουρκία F-16, απάντησε: «Εγώ τώρα δεν ανέφερα τέτοια εναλλακτική. Τι είπα; Είπα “υπάρχουν εναλλακτικές στον κόσμο”. Σχετικά με αυτό το θέμα, λοιπόν, όπως αγοράσαμε τους S-400 όταν δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες μας για Patriot, υπάρχουν και τώρα πολλές χώρες στον κόσμο που θα καλύψουν τις ανάγκες μας εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν καλύψουν τις ανάγκες μας για τα F-16».
Τουρκικά drones στα Κατεχόμενα
Τουρκικά μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα που δεν είναι οπλισμένα, καθώς και μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα μάχης βρίσκονται στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο για να την προστατεύσουν απ’ όλες τις πλευρές, δήλωσε εξάλλου, χθες, Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην κατεχόμενη Καρπασία, ο Ερντογάν δήλωσε πως τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί επίσης να σταλούν στην περιοχή. «Επειδή είναι ανάγκη να ασφαλίσουμε τη Βόρεια Κύπρο απ’ όλες τις πλευρές, απ’ όλες τις απόψεις. Είτε δημιουργηθεί βάση είτε όχι, τα αεριωθούμενά μας θα είναι στη Βόρεια Κύπρο αμέσως μόλις απογειωθούν από την ηπειρωτική χώρα μας», πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.
Μητσοτάκης: Οι ηγέτες είδαν ποιος είναι αυτός που προκαλεί
Το πρωί, νέο μήνυμα προς την Τουρκία, στον απόηχο του χθεσινού «επεισοδίου» με τον Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά με αυτοπεποίθηση, απαντά κάθε φορά που προκαλείται. Με την ευκαιρία αυτή, ενώπιον των 43 ηγετών που παραβρέθηκαν στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, επανέλαβα αυτά που είπα στον ΟΗΕ: δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία θέτει ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:
«Είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μια εκτόνωση των σχέσεων των δυο χωρών, όταν συνεχίζεται αυτή η ρητορική. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, μέσα από τον διάλογο όπως έγινε μπροστά στους ηγέτες, και αντιλήφθηκαν όλοι ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια είναι η χώρα που με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς να κλείνει την πόρτα του διάλογου. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».
Χωρίς ανταπόκριση η επίθεση Ερντογάν
Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχαν ανταλλάξει ούτε βλέμμα κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, και κάθισαν μάλιστα σε χωριστά τραπέζια στο δείπνο, προς το τέλος του δείπνου ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τον λόγο και ενώπιον 43 ηγετών έκανε για ακόμη μία φορά μια εντελώς απρόκλητη επίθεση στην Ελλάδα, κατηγορώντας την αφενός πως εκείνη προκαλεί ένταση και λέγοντας αφετέρου πως η Τουρκία είναι αυτή που θέλει την καλή γειτονία και είναι μάλιστα έτοιμη για διάλογο.
Αμέσως, πήρε τον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι ο κ. Ερντογάν πως εκείνος είναι που αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των νησιών και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Πρόσθεσε πως αντί να προκαλεί εντάσεις, ο πρόεδρος τη Τουρκίας θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν συνέχισε την επίθεση εναντίον της Ελλάδας και μάλιστα είπε πως η Ελλάδα και η Κύπρος ζήτησαν συνάντηση, προσθέτοντας πως «προς το παρόν δεν έχουμε κάτι να πούμε», χωρίς ωστόσο να αποκλείει στο μέλλον να υπάρξει κάποια συνομιλία. Πρόσθεσε ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν εννοεί την Ελλάδα πως «θα έρθουμε ένα βράδυ» πως πράγματι «καλά κατάλαβες. Οποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντησή μας είναι πως μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».
Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.