Ο εναερίτης εμφανίζει τάσεις λιποθυμίας από τη ζέστη και χάνει τις αισθήσεις τους, κρέμεται από τα σκοινιά ασφαλείας, οι συνάδελφοι του ξεκινούν την επιχείριση διάσωσης. Τον ασφαλίζουν, χρησιμοποιούν τροχαλία και άλλους μηχανισμούς και τον κατεβάζουν με επιτυχία στο έδαφος… Το σενάριο αυτό εκτυλίχθηκε πολλές φορές τις δύο προηγούμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στα Χανιά, στην εκπαίδευση που έκαναν αρχιτεχνίτες του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε εναερίτες του τοπικού ιδιώτη εργολάβου που αναλαμβάνει έργα της επιχείρισης.
Μια τέτοια εκπαίδευση παρακολουθήσαμε από κοντά, με τους κ. Βασίλη Μιχάλη και Στέλιο Τσακαλίδη, αρχιτεχνίτες του ΔΕΔΔΗΕ σε Φιλοθέη- Κηφισιά και Ελευσίνα αντίστοιχα να είναι πανταχού παρόντες, να εξηγούν, να δίνουν οδηγίες, να λύνουν απορίες των εκπαιδευόμενων.
«Οι πιο μεγάλοι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με την κούραση, και τις καιρικές συνθήκες, ειδικά όταν εργάζεσαι πολύ ώρα» μας λέει ο κ. Μιχάλης υπογραμμίζοντας πως μέσα από την εκπαίδευση δημιουργείται «κουλτούρα αυτοπροστασίας στα παιδιά εδώ ώστε φεύγοντας από την εκπαίδευση το πρώτο πράγμα που θα απαιτήσουν να είναι ο απαραίτητος και αναγκαίος εξοπλισμός».
Από τη μεριά του ο κ. Στέλιος Τσακαλίδης στέκεται στη σημασία της ορθής χρήσης των εργαλείων και των μέσων που έχουν στα χέρια τους οι εναερίτες που όπως τονίζει παρά τις ελλείψεις προσωπικού κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση κατοικιών και επιχειρήσεων.
» Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει τις θέσεις και προτάσεις του εν όψει των εκλογών
Ένας από τους εκπαιδευόμενους ο κ. Μιχάλης Νιριανάκης που από το 1993 εργάζεται ως εναερίτης. Παρά την εμπειρία του δηλώνει πως σε αυτό το διήμερο σεμινάριο «έμαθα πολλά πράγματα που δεν γνώριζα. Μπορεί να μην τα τηρούμε οι πιο πολλοί στην καθημερινότητα μας , γιατί είναι δύσκολο όταν δουλεύεις στον ιδιωτικό τομέα να τα τηρήσεις, αλλά χρειάζεται». Ο ίδιος μας μιλάει και για ένα συμβάν που είδε συνάδελφο του να πέφτει από στύλο όταν έχασε τις αισθήσεις του λόγω ζάλης και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι πως πρέπει να αντιδρούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο Μιχάλης έχει εργαστεί όπως μας λέει κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. «Με πολύ αέρα, χιόνι, νερό, καύσωνα…Ένα ποσοστό 80% του κόσμου εκτιμάει και αναγνωρίζει τη δουλειά μας, βλέπει την προσπάθεια μας. Υπάρχει και ένα ποσοστό 20% που δεν τους ενδιαφέρει τίποτα θέλουν να πάρουν ρεύμα ακόμα και αν εσύ σκοτωθείς, γιατί υπάρχουν και βλάβες που δεν μπορείς να τις επιδιορθώσεις για διάφορους λόγους. Πρέπει και ο κόσμος να έχει κατανόηση,να καταλάβει πως θα δώσουμε το 100% αλλά δεν θα ρισκάρουμε και τη ζωή μας» επισημαίνει.
Την πρωτοβουλία για τα σεμινάρια είχε το ειδικό στέλεχος της Διεύθυνσης Περιφέρειας και Νήσων του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γιώργος Πλοκαμάκης. «Ο ΔΕΔΔΗΕ φροντίζει πάντα για την ποιότητα του παρεχόμενου δικτύου και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους πελάτες. Η ποιότητα αυτή είναι σε συνάρτηση με την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται στα δίκτυα, είτε του μόνιμου, είτε των συνεργαζόμενων εργολάβων. Για αυτό το λόγο ο ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε την εκπαίδευση των εναεριτών σε θέματα ασφάλειας, αναρρίχισης, ατυχημάτων» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Οι έμπειροι εκπαιδευτές του ΔΕΔΔΗΕ από την Αθήνα εκπαιδεύουν τους εναερίτες του εργολάβου “Έλυρος” σε πραγματικές συνθήκες εξηγεί ο κ. Πλοκαμάκης προσθέτοντας πως στα πλαίσια της εκπαίδευσης «εξετάστηκαν όλα τα σενάρια σε πτώση, σε εργασία με τάση, με κακές καιρικές συνθήκες, με καύσωνα , σε όλα τα πιθανά ατυχήματα και πως θα αντιδράσουν ώστε να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα να μην τραυματιστεί κανείς συνάδελφος. Η εργασία μας είναι επικίνδυνη και η μεγαλύτερη απειλή είναι η καθημερινή τριβή με τον κίνδυνο, η ρουτίνα που προκαλείται και έτσι οι τεχνίτες υπόκεινται σε λάθη. Ένα ατύχημα δεν το θέλει κανείς. Είναι αποτέλεσμα σωρείας λαθών ή ποιοτικών εκπτώσεων στη δουλειά. Εμείς ως ΔΕΔΔΗΕ δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια του προσωπικού».