Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Εκπαιδευτικός “θησαυρός” το Μουσείο Τυπογραφίας για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Επίσκεψη και ξενάγηση καθηγητών του ν. Χανίων

 

Εκπαιδευτικό “εργαλείο” που συνδυάζει τη µάθηση µε την Ιστορία και τον Πολιτισµό, χαρακτήρισαν το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, καθηγητές και καθηγήτριες ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης στα Χανιά, που το Σάββατο ξεναγήθηκαν στις πλούσιες συλλογές του.

Τους καθηγητές του Ν. Χανίων καλωσόρισε ο πρόεδρος του Μουσείου Γιάννης Γαρεδάκης, ο οποίος στάθηκε στον ρόλο του Μουσείου στην εκπαίδευση καθώς το Μουσείο Τυπογραφίας επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 7.000 µαθητές από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Παράλληλα, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Χανίων Αρετή Μαρµατάκη, ανακοίνωσε τη διοργάνωση επιµορφωτικής εκδήλωσης για εκπαιδευτικούς που θα συνδέει την Ιστορία, την Τυπογραφία και την ∆ηµοσιογραφία, σε συνεργασία µε το Μουσείο Τυπογραφίας, το επόµενο χρονικό διάστηµα.

Οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ενηµερωθούν για τις εκπαιδευτικές ξεναγήσεις Γυµνασίων και Λυκείων και να δουν στην πράξη τη βιωµατική διαδικασία κατά την οποία οι έφηβοι µαθαίνουν πώς ξεκίνησε η Τυπογραφία στην Ευρώπη και τη συµβολή της στη διάδοση της Αναγέννησης και του ∆ιαφωτισµού τυπώνοντας σε µηχανήµατα του 19ου αιώνα, την εξέλιξη της στο σήµερα µέσα από πολυάριθµες τεχνικές που παρουσιάζονται στην δεύτερη πτέρυγα και προβολές βίντεο.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την αίθουσα Σπάνιων Εκδόσεων αλλά και τη Βιβλιοθήκη Κρητικού βιβλίου του Μουσείου, τη νέα αίθουσα Φωτογραφίας, όπου ταξιδεύει τον επισκέπτη στην Κρήτη του 19ου αιώνα, καθώς και τις µοναδικές εκθέσεις “Ιστορία τη Γραφής”, µε 40 έργα για ισάριθµες γραφές του κόσµου, και 30 Εικαστικά βιβλία µε έµπνευση την Μινωική Μυθολογία.

Οι ξεναγήσεις πραγµατοποιήθηκαν από τη µουσειολόγο Μυρτώ Κοντοµιτάκη και τη δηµοσιογράφο Ελένη Φουντουλάκη.

«Ήταν µεγάλη η χαρά που µοιραστήκαµε µε συναδέλφους από σχολεία µια τέτοια εµπειρία σε έναν χώρο Πολιτισµού, όπου συναντάµε Τέχνες, Τεχνικές, Ιστορία αλλά και Επαγγελµατικό προσανατολισµό για τα παιδιά. Το Μουσείο Τυπογραφίας αποτελεί για µας έναν χώρο φιλόξενο, που χρόνια τώρα, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να µάθουν και να παρουσιάσουν δουλειές τους. Ένας χώρος Πολιτισµού για τα Χανιά που πρέπει να τον στηρίξουµε όλοι και όσοι τον γνωρίζουµε θα συνεχίζουµε να στηρίζουµε», τόνισε η κοινωνιολόγος, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Χανίων, Αρετή Μαρµατάκη.

«Θησαυρό του τόπου µας», χαρακτήρισε το Μουσείο Τυπογραφίας, η Κωστούλα Τσουρουνάκη, χηµικός, στο Πειραµατικό Γενικό Λύκειο Χανίων. «Είναι ένας θησαυρός µέσα από τον οποίο µπορούµε να µάθουµε την ιστορία µας, από την αρχή, να µάθουν τα παιδιά για τον Πολιτισµό, την Τέχνη, την Ιστορία, την Επιστήµη. Μπορούν οι µαθητές να µάθουν ακόµη και για τη χρήση χηµικών στοιχείων στη διαδικασία τυπώµατος µιας εφηµερίδας. Προσφέρει νέες σκέψεις στα παιδιά και τα κινητοποιεί να ασχοληθούν µε τα κοινά του τόπου και να “ανοίξουν’’ τους ορίζοντές τους», τόνισε.

Για µια «συγκλονιστική εµπειρία» έκανε λόγο η Κατερίνα Κλωθάκη, φιλόλογος στο Γυµνάσιο Αλικιανού. «Ευχαριστούµε για την ξενάγηση, για την εγκάρδια φιλοξενία όλων των εκπαιδευτικών που είχαµε την ευκαιρία να δούµε και να προετοιµάσουµε τα παιδιά µας σωστά, για το τι θα δουν µέσα στο Μουσείο Τυπογραφίας. Ίσως θα µπορούσε το Μουσείο να φιλοξενήσει και κάποιες δηµιουργικές δράσεις σχολείων π.χ. συγγραφής, φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά µαθαίνουν πιο εύκολα και συνδέονται µε το παρελθόν, όταν τα ίδια συµµετέχουν στη διαδικασία και παράγουν», επεσήµανε η εκπαιδευτικός, τονίζοντας ότι «ο δηµιουργός του Μουσείου, Γιάννης Γαρεδάκης, διασώζει τον Πολιτισµό και συνδέει την νέα γενιά µε το παρελθόν για να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα το παρόν».

«Απίστευτη εµπειρία, σε ένα απίστευτο περιβάλλον, δεν περίµενα πως θα συναντήσω κάτι τέτοιο! ∆εν ήταν µόνο η περιγραφική ξενάγηση αλλά ένας συναρπαστικός συνδυασµός Τεχνολογίας, Ιστορίας, Επιστήµης, Τέχνης µέσα σε ένα Μουσείο, στο Μουσείο Τυπογραφίας, όπου τα παιδιά µπορούν να επωφεληθούν πολλαπλώς. Ένα τροµερά φωτεινό σηµείο για την πόλη των Χανίων», ανέφερε η Ειρήνη Καρναβά, καθηγήτρια Γαλλικών στο 2ο Γυµνάσιο και στο 1ο ΓΕΛ.

«Ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος, µε πάρα πολλά ερεθίσµατα για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικους. ∆ιότι δίνει µια άλλη εικόνα για το παρελθόν που σίγουρα δεν την έχουν στο µυαλό τους», επεσήµανε η Χριστίνα Χριστοδουλοπούλου, φιλόλογος στο Γυµνάσιο του Μουσικού Σχολείου Χανίων.

«Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένας χώρος µοναδικός, ο οποίος αποτελεί ένα εκθετήριο Πολιτισµού, µιας και ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή µε την Ιστορία, την Λαογραφία, την Εφηµεριδογραφία, µε πολύτιµα βιβλία- κειµήλια ενώ επικεντρώνει σε θέµατα Τοπικής ιστορίας. ∆εν είναι τυχαίο ότι απολαµβάνει την απήχηση του κόσµου, των επισκεπτών και των σχολείων, µέσα από τις δραστηριότητες που διοργανώνει. Πρέπει να το προσέξουµε ως κόρη οφθαλµού», σηµείωσε ο Μανώλης Θεοδωράκης, εκπαιδευτικός στο Λύκειο Σούδας.

ΕΛ. Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα