Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Εκπαιδευτικοί ζητούν να μην κλείσει το σχολείο στο Σφακοπηγάδι

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ζητά να παραμείνει ανοιχτό το Δημοτικό Σχολείο στο Σφακοπηγάδι Κισάμου και να χρηματοδοτηθεί έτσι ώστε να αποκατασταθούν όλες οι φθορές.
Μέσω της ανακοίνωσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών επιρρίπτει ευθύνες τόσο στον προϊστάμενο της Π.Ε. ν. Χανίων, όσο και στον δήμο Κισάμου για απόπειρα παύσης λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει «Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επιχειρεί να κλείσει σχολεία στερώντας από τα παιδιά βασικά μορφωτικά τους δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα ο προϊστάμενος ΠΕ Ν. Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Κισσάμου και δυστυχώς, με στελέχη της εκπαίδευσης επιχειρούν να κλείσουν το Δημοτικό σχολείο στο Σφακοπηγάδι. Επιχείρησαν μάλιστα να «πείσουν» τους γονείς να ζητήσουν μετεγγραφή των παιδιών τους σε άλλα σχολεία προκειμένου να μην αναλάβουν οι ίδιοι τα πολιτική ευθύνη γι’ αυτό.
Η απόπειρα αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που κάνει ο υπουργός Παιδείας να κλείσει – συγχωνεύσει σχολεία και τμήματα σχολείων, σε όλη τη χώρα, συνεχίζοντας επάξια το έργο των προκατόχων του Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου.
Επικαλούνται γι’ αυτή τους την πρόταση, ψευδεπίγραφα «παιδαγωγικούς» λόγους. Στην πραγματικότητα οι λόγοι είναι αποκλειστικά οικονομικοί. Το σχολείο στο Σφακοπηγάδι επιχειρείται να κλείσει, γιατί χρειάζεται να μειωθεί το κόστος της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Η πρόθεσή τους αποτελεί προσπάθεια πλήρους εναρμόνισης με τις επιταγές της κυβέρνησης και του ΟΟΣΑ που απαιτούν λιγότερα σχολεία, τμήματα, εκπαιδευτικούς.
Υπάρχουν πραγματικά παιδαγωγικοί λόγοι για το ότι πρέπει να αλλάξουν δραματικά τα πράγματα στο συγκεκριμένο σχολείο. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι τραγική. Ο Δήμος έχει επιδείξει εγκληματική αδιαφορία προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του συγκεκριμένου σχολείου. Η λέξη «τριτοκοσμική» είναι πολύ επιεικής για να χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό. Η υλικοτεχνική υποδομή του είναι ανύπαρκτη. Η θέρμανση επίσης, τα καλοριφέρ είναι διαλυμένα, οι βιβλιοθήκες και τα τζάμια σπασμένα, ο φράχτης ξεχαρβαλωμένος και κλεισμένος σε σημεία του με ακατάλληλα και επικίνδυνα υλικά. Οι κτηριακές του εγκαταστάσεις είναι επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή των μαθητών. Στην αυλή του υπάρχουν επικίνδυνα μισογκρεμισμένα κτήρια που ο Δήμος εδώ και χρόνια δεν έχει φροντίσει ούτε να τα γκρεμίσει, αλλά ούτε καν να τα περιφράξει, έστω προσωρινά, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά σε αυτά. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχολείο λειτουργεί αποκλειστικά με αναπληρωτές. Επίσης να θυμίζουμε ότι στη μέση της χρονιάς ο κ. προϊστάμενος έκλεισε το ολοήμερο τμήμα του, προκειμένου να καλύψει κενά σε εκπαιδευτικούς, σε άλλα σχολεία. Καταγγέλλουμε τη σκόπιμη εγκατάλειψη και υποβάθμιση του απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς. Τα δεκαεπτά παιδιά στο Σφακοπηγάδι αντιμετωπίστηκαν, από όλους τους αρμόδιους φορείς, ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Πάει πολύ τώρα οι ίδιοι να επικαλούνται «παιδαγωγικούς λόγους» ώστε να κλείσουν το σχολείο.
Ως αντίδοτο σε όλα αυτά αντί να τα θεραπεύσουν, να ενισχύσουν το σχολείο με ότι αυτό χρειάζεται για να λειτουργήσει όπως πρέπει, προτείνουν το κλείσιμό του. Η όλη τους στάση παραπέμπει στο ότι αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των σχολείων και των μαθητών του ως βραχνά και αγγαρεία. Αλήθεια η υπεύθυνη σχολική σύμβουλος που τώρα τρέχει να προσδώσει επίφαση επιστημονικότητας και παιδαγωγικής στην πρόταση για κλείσιμο του σχολείου, δεν είχε εντοπίσει όλο το προηγούμενο διάστημα την κατάσταση αυτή; Τι το παιδαγωγικό είχε η ως τώρα στάση των αρμόδιων φορέων; Πώς συνέβαλε στο να υπάρξει το κατάλληλο παιδαγωγικό κλίμα στο συγκεκριμένο σχολείο; Γιατί δεν μιλούσε δημόσια πριν, παρά μόνο τώρα;
Τι το παιδαγωγικό έχει τα παιδιά από το Σφακοπηγάδι να είναι αναγκασμένα να διανύουν το πρωί 15 περίπου χιλιόμετρα και άλλα τόσα για να επιστρέψουν μέχρι την Κίσσαμο, για να πάνε σχολείο και το απόγευμα να είναι αναγκασμένα να διανύσουν ξανά την ίδια διαδρομή για να πάνε σε δραστηριότητες (ξένες γλώσσες, αθλητισμό κλπ);
Το σχολείο σε κάθε χωριό είναι κύτταρο μόρφωσης και πολιτισμού. Γιατί πρέπει να υπάρξει ένας ακόμη παράγοντας για να μαραζώσει η ζωή στο χωριό; Γιατί πρέπει να μεταβληθεί ένα ακόμη σχολείο σε κτήριο φάντασμα;
Θέση μας ως ΣΕΠΕ είναι ξεκάθαρη: κανένα κλείσιμο σχολείου όσο υπάρχουν παιδιά που φοιτούν σε αυτό. Συμπαρατασσόμαστε με το αίτημα των γονέων που δεν θέλουν να κλείσει το σχολείο. Θεωρούμε απαράδεκτη μεθόδευση του κ. προϊσταμένου ΠΕ Χανίων να προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση τους μεταγράφοντας τα παιδιά τους για να μην πάρει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό.
Διεκδικούμε:
Να μην κλείσει το Δημοτικό Σχολείο στο Σφακοπηγάδι και να χρηματοδοτηθεί ώστε να επισκευαστούν όλες οι φθορές.
Να λειτουργήσει πλήρως εξοπλισμένο, να τοποθετηθούν έγκαιρα όσοι εκπαιδευτικοί χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία του πρωινού και του ολοήμερου τμήματος, να τοποθετηθούν από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του τη νέα σχολική χρονιά εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.
Κάτω τα χέρια από τα σχολεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. όχι στα κλεισίματα, υποβαθμίσεις, συγχωνεύσεις.
Όχι στην υποβάθμιση των σχολείων.
Γενναία χρηματοδότησή όλων των σχολείων.
Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλα τα κενά.
Ο Σύλλογός μας και οι γονείς σχολείων που κινητοποιήθηκαν καταφέραμε να μην υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων φέτος στα Χανιά όπως προέβλεπε το ΠΔ 79 με τις τριμελείς επιτροπές. Έτσι θα συνεχίσουμε.
Παραθέτουμε φωτογραφίες από το σχολείο για την επιβεβαίωση των όσων ισχυριζόμαστε».

 

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα