Φανταστείτε ένα pc σε ρόλο δασκάλου. Και ένα άλλο σε ρόλο μαθητή. Και τώρα σταματήσετε να φαντάζεστε. Γιατί ερευνητές του School of Electrical Engineering and Computer Science του Washington State University δημιούργησαν μέθοδο η οποία επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να «εκπαιδεύει» έναν άλλο υπολογιστή, όπως ακριβώς κάνουν οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους.
Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Μάθιου Ε. Τέιλορ, καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης, που οραματίστηκε μια διαδικασία κατά την οποία ο ένας υπολογιστής θα μαθαίνει τον άλλο. Αν μέχρι τώρα όλα αυτά σας ακούγονται “επιστημονική φαντασία”, καιρός να δείτε πως η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ την φαντασία όλων.
Οι επιστήμονες έβαλαν λοιπόν ρομποτ να λειτουργήσουν ως ζεύγη δασκάλων- μαθητών. Εκείνο που ήθελαν οι επιστήμονες ήταν να δουν αν οι “μαθητές” θα… έπαιρναν τα γράμματα ή αν το εγχείρημα θα κατέρρεε. Εκείνο που ανακάλυψαν ήταν πως οι “μαθητές” όχι μόνο ήταν “άριστοι”, αλλά ξεπέρασαν και τους δασκάλους τους.
Το “αντικείμενο” των σπουδών αφορούσε δυο γνωστά στην πλειονότητα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το Pac-Man και μια από τις εκδόσεις του Starcraft.
Και αν τώρα σπεύσατε να σκεφτείτε πως σε λίγο καιρό, τα φρικιαστικά φουτουριστικά σενάρια για ρομπότ που… κυριεύουν τον κόσμο, θα γίνουν πραγματικότητα, οι ερευνητές καθησυχάζουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οπως ο ίδιος ο Τέιλορ αναφέρει τα ρομπότ δεν πρόκειται να κατακτήσουν τον κόσμο -τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον- επειδή…. «είναι πολύ χαζά».
Εκείνο που εξηγεί ο Τέιλορ είναι πως ακόμα και τα πιο εξελιγμένα ρομπότ έχουν την τάση να μπερδεύονται εύκολα – και όταν μπερδεύονται, σταματούν να λειτουργούν.
Εκείνο που για την ώρα είναι το πιο σημαντικό, είναι πως η εκπαίδευση των υπολογιστών σε ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελεί σημαντικό στοιχείο της έρευνας στη ρομποτική. Τα ρομπότ θα μπορούν να αλληλοεκπαιδεύονται σε νέες εργασίες, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή ανθρώπου.
Πάντως, όπως φαίνεται η επιστήμη έχει ακόμα πολλά – πολλά βήματα να κάνει μέχρι να αποκτήσει υπολογιστές… σαΐνια. «Σχεδιάσαμε αλγορίθμους για παροχή συμβουλών, και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πότε οι συμβουλές μας έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση» αναφέρει ο Τέιλορ.
Πηγή: DailyMail
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.
Δεν αναμένεται αύξηση καρκίνων στη Φουκουσίμα
Δεν «αναμένεται καμία μετρήσιμη αλλαγή στη μελλοντική συχνότητα του καρκίνου και των κληρονομικών νοσημάτων (…) και δεν αναμένεται αύξηση στη συχνότητα συγγενών ανωμαλιών» για τους κατοίκους των περιοχών γύρω από τη Φουκουσίμα, αναφέρει έκθεση της UNSCEAR, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Επιδράσεις της Ατομικής Ακτινοβολίας που δημοσιεύθηκε χθες.
Οι ειδικοί θεωρούν πως η άμεση απομάκρυνση των πληθυσμών γύρω από την περιοχή όπου εξερράγη ο αντιδραστήρας, ήταν σωτήρια για τους κατοίκους, και είναι απίθανο να παρατηρηθεί αύξηση των καρκίνων και των συγγενών ανωμαλιών όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, η μόνη κατηγορία που έχει «θεωρητική πιθανότητα» αύξησης του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδή, είναι τα παιδιά που δέχτηκαν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας. Συνολικά πρόκειται για λιγότερα από 1.000 παιδιά, όπως αναφέρει η έκθεση.
Όμως, επειδή κατά τους επιστήμονες ο καρκίνος του θυρεοειδή είναι σπάνιο νόσημα, η UNSCEAR θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων ακόμα και στην περίπτωση αυτών των παιδιών. Τα ίδια στοιχεία παρουσιάζει και αντίστοιχη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΟΗΕ, οι “δόσεις (σ.σ: εννοεί του ραδιενεργού ιωδίου) ήταν σημαντικά μικρότερες” στην περίπτωση της Φουκουσίμα, απ’ ότι στο Τσερνόμπιλ.
Όσον αφορά στην υποομάδα των παιδιών που θεωρητικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ακόμα και αυτός ο κίνδυνος είναι συγκριτικά σχεδόν αμελητέος, κάτι που «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις άμεσες προστατευτικές ενέργειες στις οποίες προχώρησαν οι ιαπωνικές αρχές μετά το ατύχημα».
Συντάκτες της έκθεσης είναι 80 κορυφαίοι ειδικοί, ενώ το τελικό κείμενο εξετάστηκε και από τις 27 χώρες-μέλη της UNSCEAR.
Να υπενθυμίσουμε ότι μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που πλημμύρισε τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, περίπου 160.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν υποχρεωτικά τα σπίτια τους. Τότε δύο από τους αντιδραστήρες εξερράγησαν και “διοχέτευσαν” ραδιενεργό υλικό στην ατμόσφαιρα. Σήμερα συνεχίζει να ρέει ραδιενεργό νερό στο υπέδαφος και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί θα χρειαστούν δεκαετίες -τουλάχιστον- για την πλήρη απορρύπανση της περιοχής, των νερών και των εδαφών.
Πηγή: unscear.org
ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ
Ρομπότ – χειρουργός
Πώς θα αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας τους προκύψει στο διάστημα; Την απάντηση φαίνεται πως θα δώσουν σύντομα αμερικανοί επιστήμονες, που έχουν στα… σκαριά το πρότζεκτ για ρομπότ χειρουργό που θα αναλαμβάνει τις δύσκολες περιπτώσεις υγείας έξω από την… ατμόσφαιρα.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει να δημουργούν μια πανέξυπνη μηχανή που θα “μπαίνει” στο σώμα του ασθενή από μικροσκοπική τομή στον αφαλό και θα μπορεί να χειρουργεί περιπτώσεις όπως πρόβλημα στα έντερα κ.λπ.
Οπως μάλιστα αναφέρουν οι επιστήμονες το ρομπότ θα κάνει τις πρώτες του επεμβάσεις σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μέσα στους επόμενους μήνες. Τότε ο ατσάλινος “χειρουργός” θα κληθεί να δείξει τις δυνατότητές του καθώς και το πόσο “απαλό χέρι” έχει.
Στο όλο πρότζεκτ συμμετέχουν ερευνητές του University of Nebraska-Lincoln και γίνεται υπό την αιγίδα της Virtual Incision.
Εκείνο που επιδιώκουν οι επιστήμονες είναι να μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιούνται τέτοια ρομπότ κατά τη διάρκεια διαστημικών αποστολών σε περιπτώσεις που χρειάζεται άμεση χειρουργική παρέμβαση.
Για την ώρα, οι αστροναύτες που παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, είναι αναγκασμένοι να επιστρέφουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα στη Γη. Κάτι πολύ δύσκολο για ταξίδια πολύ μακρινά, όπως για παράδειγμα για αποστολές στον Αρη. Επιπλέον η έλλειψη βαρύτητας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα αφού αυξάνεται επικίνδυνα η αιμορραγία.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή Μ.Μ.Ε. ο μηχανικός χειρουργός διαθέτει δύο βραχίονες με ειδικά εργαλεία που χρησιμεύουν στο να πιάνει, να καυτηριάζει και να συρράπτει ιστό. Επιπλέον στην κεφαλή του υπάρχει συνδεδεμένη βιντεοκάμερα που μεταδίδει ζωντανά εικόνα σε σταθμό ελέγχου, “περνώντας” τα δεδομένα και σε άνθρωπο – χειριστή.
Για την ώρα έχουν γίνει δοκιμές της συσκευής σε γουρούνια, ενώ το ρομπότ είναι προγραμματισμένο για επεμβάσεις γενικής χειρουργικής.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «εξαιτίας του μικρού μεγέθους της, η ρομποτική πλατφόρμα παρουσιάζει πλεονεκτήματα για μεγάλης διάρκειας διαστημικές πτήσεις και εξερευνήσεις. Αν και η δουλειά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ο περιορισμένος επεμβατικός χαρακτήρας αυτής της προσέγγισης θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση της σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως στη Σελήνη ή σε μία αποικία στον Άρη».
Πηγές: New Scientist,
Daily Mail