Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Εκπληκτικές ιδιότητες του µυαλού!

Ο εγκέφαλος είναι απίστευτο όργανο. Μέσα στο κεφάλι µας συντελούνται διαρκώς µοναδικές λειτουργίες και µέρα µε τη µέρα η νευροεπιστήµη ανακαλύπτει ακόµα πιο θαυµαστά στοιχεία που αφορούν το µυαλό και τις δυνατότητές του. Σήµερα κάνουµε παρέα ένα ταξίδι στο πιο µυστήριο όργανο ανθρώπων και ζώων, τον εγκέφαλο!

Τα γονίδια, το αλκοόλ
και οι καταχρήσεις

Το αλκοόλ δεν αλλάζει απλώς τη συµπεριφορά των ανθρώπων. Η µακροχρόνια κατάχρηση µπορεί να παραµορφώσει τις εγκεφαλικές οδούς, αλλοιώνοντας ακόµα και τα γονίδια. Πρόσφατη µελέτη βασισµένη σε ζώα κατέληξε ότι ουσίες όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά µπορούν να αλλάξουν τον τρόπο µε τον οποίο αντιδρούν τα γονίδια του εγκεφάλου, και ειδικότερα εκείνα που αφορούν τη µνήµη. Τα καλά νέα είναι πως αυτές οι αλλαγές και οι αλλοιώσεις µπορεί να είναι αναστρέψιµες. Και τούτο επειδή δεν είναι µόνο το αλκοόλ που αλλάζει τα γονίδια στο µυαλό– την ίδια δυνατότητα έχουν η φαρµακευτική αγωγή και ο τρόπος ζωής. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα αντικαταθλιπτικά και οι αγωγές για τη ρύθµιση της διάθεσης, µπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του DNA και του εγκεφάλου, όπως και επίσης οι διατροφικές αλλαγές, ο διαλογισµός και η άσκηση. Η κατανόηση του τρόπου µε τον οποίο το αλκοόλ διαταράσσει τα γονίδια είναι βασική προϋπόθεση για την εύρεση νέων τρόπων καταπολέµησης του εθισµού, ώστε να οι επιστήµονες να µπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τους εθισµέµους να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους.
∆ιαβάστε περισσότερα εδώ: www.sciencealert.com/alcohol-changes-how-your-brains-genes-work-changing-them-back-may-fight-addiction

Ένας εγκέφαλος γουρουνιού ‘‘ζωντανός’’ για 5 ώρες!

Θυµίζει λίγο Φρανκενστάιν, όµως ερευνητές στο Southwestern Medical Center στο Πανεπιστήµιο του Τέξας δηµιούργησαν µια συσκευή, µε ειδικά σχεδιασµένη αντλία για παροχή αίµατος, που δίνει τη δυνατότητα ο εγκέφαλος ενός γουρουνιού να παραµείνει «ζωντανός» έξω από το ζώο. Ενας αλγόριθµος παρακολουθούσε παράγοντες όπως την αρτηριακή πίεση, την παλµικότητα και γενικότερα µιµούνταν όλα όσα θα συνέβαιναν αν ο εγκέφαλος συνέχιζε να βρίσκεται µέσα στο σώµα του γουρουνιού. Οι επιστήµονες κατάφεραν να κρατήσουν έτσι τον εγκέφαλο για πέντε ώρες, µε ελάχιστες αλλαγές στην δραστηριότητά του, κάτι που τους επέτρεψε να τον µελετήσουν διεξοδικά και να κάνουν πειράµατα που πιθανότατα δώσουν νέα εικόνα για τις λειτουργίες τους. Ενας από τους ερευνητές, ο ∆ρ. Juan Pascual, ανέφερε πως η «νέα µέθοδος επιτρέπει µελέτη που επικεντρώνεται στον εγκέφαλο αναξερτήτως από το υπόλοιπο σώµα, επιτρέποντάς απαντήσεις σε ερωτήσεις φυσιολογίας µε τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν».
∆ιαβάστε περισσότερα εδώ: www.iflscience.com/for-five-hours-a-pigs-brain-was-kept-alive-outside-of-its-body-72773

Ο Έλον Μασκ και το εµφύτευµα σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο Έλον Μασκ είναι διάσηµος για τα «διαστηµικά» και συχνά αµφιλεγόµενα επιστηµονικά του πρότζεκτ. Πριν από λίγους µήνες, και συγκεκριµένα στις 29 Ιανουαρίου 2024, ο δισεκατοµµυριούχος δηµοσίευσε στο X/Twitter ότι η εταιρεία του, η Neuralink εµφύτευσε τσιπάκι σε ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο Μασκ δεν ανέφερε περισσότερα για το πείραµα. Η ανάρτηση περιορίστηκε µόνο στο ότι ο δέκτης του τσιπ «αναρρώνει καλά». Εξήγησε επίσης εν συντοµία ότι το τσιπ εντοπίζει και συλλέγει ηλεκτρική δραστηριότητα, που προκαλείται από νευρώνες γύρω από το κρανίο. Κύριος στόχος της Neuralink είναι να δηµιουργήσει ένα εµφύτευµα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να χρησιµοποιούν το µυαλό τους προκειµένου να ελέγχουν συσκευές. Το συγκεκριµένο πρότζεκτ είχε δεχθεί πυρά και κατηγορίες για κακοποίηση των ζώων. Το 2023, φιλοζωική παραπονέθηκε για σοβαρή βλάβη που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια ανάλογων πειραµάτων σε µακάκους. Την ίδια χρονιά, το Υπουργείο Μεταφορών επέβαλε πρόστιµο στη Neuralink για κακό χειρισµό επικίνδυνων χηµικών ουσιών. Ποιος ήταν εκείνος που δέχτηκε να του κάνουν την εµφύτευση και µε ποιόν τρόπο τον έπεισαν να προχωρήσει στο πείραµα παραµένουν –και µάλλον θα παραµείνουν- άγνωστα.
∆είτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/DmqSYgM8QHc
Και διαβάστε την είδηση εδώ: www.iflscience.com/elon-musks-neuralink-implants-first-brain-chip-into-human-subject-72689

Χιµαιρισµός, δίδυµα µαρµοσέτ και εγκεφαλικά κύτταρα

Ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν πρόσφατα στοιχεία που αφορούν στον χιµαιρισµό, την παράξενη περίπτωση όπου ένα σώµα περιέχει δυο διαφορετικά DNA. Το φαινόµενο µπορεί να συµβεί όταν τα δίδυµα θηλαστικά βρίσκονται στη µήτρα. Επειδή µοιράζονται ένα κυκλοφορικό σύστηµα µέσω του πλακούντα της µητέρας, αναπτυξιακά βλαστοκύτταρα µπορούν να περάσουν από το ένα δίδυµο στο άλλο. Οι επιστήµονες διαπίστωσαν λοιπόν, όσο περίεργο και αν φαίνεται, ότι τα δίδυµα µαρµοσέτ (όπως ονοµάζονται) ανταλλάσσουν και εγκεφαλικά κύτταρα κατά την ανάπτυξη. Το φαινόµενο του χιµαιρισµού απαντάται σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο, συµπεριλαµβανοµένων των ανθρώπων, αλλά τα µαρµοσέτ είναι ειδική περίπτωση. Τα µικρά πρωτεύοντα θηλαστικά γεννούν συνήθως µη πανοµοιότυπα δίδυµα ή τρίδυµα. Λόγω του χιµαιρισµού, µέχρι και το 80% των αιµοσφαιρίων ενός µαρµοσέτ µπορεί να προέρχεται από το δίδυµό του! Οι επιστήµονες βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν και εναλλαγή των εγκεφαλικών κυττάρων, ιδίως των κυττάρων επισκευής και ρύθµισης. ∆εδοµένου ότι η ανταλλαγή εγκεφαλικών κυττάρων συµβαίνει σε δίδυµους πιθήκους, καταλήγει η οµάδα των ερευνητών, η πιθανότητα είναι ότι µπορεί να συµβεί το ίδιο και σε δίδυµα ανθρώπων.
∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/TbcEXnNrvIA
Και διαβάστε περισσότερα εδώ: www.nationalgeographic.com/science/article/chimerism-or-how-a-marmosets-sperm-is-really-his-brothers

 

Μικροσκοπικά γυαλιά
εικονικής πραγµατικότητας
για ποντίκια!

Θα ακουστεί περίεργο, πιθανότατα και αστείο, αλλά επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο Northwestern στις ΗΠΑ δηµιούργησαν µικροσκοπικά γυαλιά εικονικής πραγµατικότητας µε (επίσης µικροσκοπικά) ακουστικά για ποντίκια. Σύµφωνα µε τους επικεφαλής της έρευνας, τα ακουστικά επιτρέπουν στους επιστήµονες ουσιαστικότερη εικόνα της λειτουργίας του εγκεφάλου των τρωκτικών. Παλαιότερα, οι επιστήµονες χρησιµοποιούσαν οθόνες υπολογιστών για να δηµιουργήσουν περιβάλλον προσοµοίωσης για ποντίκια. Υπήρχαν όµως περιορισµοί. Οι οθόνες δµιουργούσαν δισδιάστατη πραγµατικότητα και δεν «έπιαναν» ολόκληρο το οπτικό πεδίο. Με τα VR γυαλιά αυτό το εµπόδιο καταρρίπτεται, ανοίγοντας νέους δρόµους στη νευροβιολογική έρευνα. Η οµάδα του πανεπιστηµίου Northwestern δοκίµασε τα ακουστικά προσοµοιώνοντας επίθεση πουλιών από ψηλά. Ετσι κατάφεραν να µελετήσουν σε βάθος πώς ανταποκρίνονται οι εγκέφαλοι τρωκτικών στην απειλή αρπακτικών, σε πραγµατικό χρόνο. Και ήδη κάνουν σχέδια για το τι θα προσοµοιώσουν στη συνέχεια. «Στο µέλλον, θα θέλαµε να δούµε καταστάσεις όπου το ποντίκι δεν είναι θα το θήραµα αλλά το αρπακτικό», ανάφερε ο John Issa, ένας από τους προγραµµατιστές της VR συσκευής. «Θα µπορούσαµε να παρακολουθούµε την εγκεφαλική δραστηριότητα ενώ κυνηγάει µια µύγα, για παράδειγµα. Αυτή η δραστηριότητα περιλαµβάνει αντίληψη και εκτίµηση αποστάσεων. Και αυτά είναι καταστάσεις, τη λειτουργία των οποίων πιθανότατα αρχίσουµε να κατακτάµε»
∆είτε την είδηση εδώ: https://youtu.be/zqC_cothDZ8
Και διαβάστε περισσότερα εδώ: https://news.northwestern.edu/stories/2023/12/immersive-vr-goggles-for-mice-unlock-new-potential-for-brain-science

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα