Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

«Εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία»

Με ζοφερά χρώματα σκιαγραφεί την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν), Παναγιώτης Παντελής.
Ο  κ. Παντελής επισημαίνει τα προβλήματα που προκύπτουν από τα νέα μέτρα, και την κατάσταση μέσα στην οποία καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους γιατροί και νοσηλευτές.

Πώς είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία;
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία μετά τις μνημονιακές πολιτικές είναι τραγική. Έχει μειωθεί πολύ ο προϋπολογισμός για αυτά, ενώ οι μειώσεις ξεπερνούν το 50% των κρατικών προϋπολογισμών. Από τα 2,9 δισ. το χρόνο, σήμερα βρισκόμαστε στο 1.3, που δεν αναμένεται να απορροφηθεί φέτος και πιθανόν να πάμε και κάτω από τα 800 εκ. Η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση της προσβασιμότητας στο εθνικό σύστημα Υγείας λόγω της κρίσης, προκαλεί την ασφυκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Αυτοί που προσέρχονται τώρα στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν καν δημόσια ασφάλιση;
Είχανε και δημόσια αλλά και ιδιωτική. Απλά επέλεγαν να πηγαίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Τώρα αυτό έχει μειωθεί και η αύξηση που παρατηρείται στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχεται στο 30% λόγω της μείωσης των μισθών και τις αλλαγές στον ασφαλιστικό τομέα. Με μείωση των προϋπολογισμών και με αύξηση των ατόμων που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, η κατάσταση είναι εκρηκτική. Να προσθέσω επίσης τη μεγάλη έλλειψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή τη στιγμή έχουμε 50% μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετούσε το 2005. Μόνο την τελευταία πενταετία έχουν φύγει πάνω από 18.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και περισσότεροι από 5.000 γιατροί. Καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος ο οποίος μένει, δυσκολεύεται παρά πολύ. Οδηγούμαστε σε συνθήκες εξαθλίωσης. Ένα ιατρικό τμήμα που είχε επτά επιμελητές τώρα έχει τρεις, υπερωρίες που πληρώνονται με καθυστέρηση κ.α. Με το νέο μισθολόγιο και τις περικοπές, μειώνεται και το κόστος. Για να καταλάβετε αυτή τη στιγμή κάνει κανείς υπερωρίες νύχτα στα δημόσια νοσοκομεία για 13 ευρώ…

Θα χαρακτηρίζαμε λοιπόν ηρωική την προσπάθεια των εναπομεινόντων στα δημόσια νοσοκομεία…
Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λέει η κυβέρνηση, το λέει η ελληνική κοινωνία, η οποία ένω σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες έχει κριτική διάθεση απέναντί τους, εις ότι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία 9 στους 10 πολίτες που προσέρχονται, μιλούν για τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού.

Οι θέσεις εργασίας που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό;
Περιμένουμε να έρθουν. Αν σκεφθείτε ότι από το 2010 που ξεκίνησε το μνημόνιο, η τελευταία προκύρηξη ήταν το 2009, αυτό σημαίνει έξι χρόνια.
Ελπίζουμε ότι αυτοί που θα έρθουν, θα είναι μια μικρή ανάσα. Το σύστημα, στην καλύτερη περίπτωσή του το 2009, είχε 25.000 κενά.

Τι γίνεται με τους ανασφάλιστους;
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την πρόσβαση και την υγειονομική περίθαλψή τους. Υπήρχε δέσμευση της κυβέρνησης για αυτούς που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οι μνημονιακές πολιτικές της προηγούμενης περιόδου υποχρέωναν τους ανασφάλιστους πολίτες να κάνουν δήλωση αποδοχής του κόστους νοσηλείας τους και αυτό να πηγαίνει στην εφορία ή να το πληρώνουν από την τσέπη τους. Καταλαβαίνετε πως αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς καταργεί την καθολικότητα της προσβασιμότητας στο εθνικό σύστημα Υγείας.

Από το νέο μνημόνιο λοιπόν, η κατάσταση θα χειροτερέψει….
Μιλάμε για προϋπολογισμούς που περιορίζουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, αυξάνουν την αναμονή των πολιτών. Σημαντικές λειτουργίες δεν επιτελούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως είναι τα 150 κλειστά  κρεβάτια μονάδων εντατικής, που είναι πολύ σημαντικά γιατί σώζονται ζωές. Αυτά τα κλειστά κρεβάτια οδηγούν στον θάνατο περίπου 2.500 ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτό είναι και μια αντίληψη για το πώς σχεδιάζεται η Υγεία στην Ελλάδα διότι η κυβέρνηση παράλληλα έρχεται σε συμφωνία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την κάλυψη των αναγκών από εκεί. Με λίγα λόγια, το κράτος προτιμά να κρατά τα δικά του κρεβάτια κλειστά. Αυτή είναι και η αντίληψη των δανειστών σε μία διαδικασία που σαν στόχο έχει την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα Υγείας. Ομως επειδή λόγω της κρίσης στην Ελλάδα υπάρχει φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος των πολιτών, καθώς για να κλείσουν ένα ραντεβού, πληρώνουν 10-20 ευρώ. Ενα πλήθος εξετάσεων έχει φύγει από την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Φανταστείτε ότι ενώ πριν από 5 χρόνια το ΙΚΑ έκανε περίπου 100 εξετάσεις, αυτή τη στιγμή κάνει μόνο 4!
Το 96% των διαγνωστικών εξετάσεων που έκανε, τις έχει παραχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα. Ενισχύεται λοιπόν η προοπτική να ξεπεράσει ο ιδιωτικός τομέας τον δημόσιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα