Υπάρχει μια εξαιρετική στροφή της ελληνικής κυβέρνησης προς τον aμερικανικό παράγοντα. Ο Αμερικανός πρέσβης δείχνει πια ότι κατέχει την ευελιξία να έχει γνώμη επί παντός επιστητού.
Δεν γνωρίζω αν έχουμε (εθνικά) διευκρινίσει τις συμφωνίες, αλλά η πικρότατη αίσθησή μου είναι ότι ο κ. Τραμπ έχει εισέλθει πια στην εμπορική διακεκαυμένη ζωή και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί.
Αυτό, ίσως, σε βάθος χρόνου καλέσει την Ελλάδα να προσεταιρισθεί ή τον Αμερικανικό ή τον Ευρωπαϊκό παράγοντα, που, όμως, μέχρι στιγμής δείχνουν να συνομολογούν στα καίρια εθνικά μας ζητήματα στα Σκόπια, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Επί παραδείγματι, δεν μπορώ καν να διανοηθώ πώς θα προχωρήσει η εξόρυξη στην Κυπριακή ΑΟΖ, δίχως την aμερικανική επιτήρηση και διευκόλυνση ή πώς θα ληφθούν αποφάσεις στο Αιγαίο, δίχως το ΝΑΤΟ και τη ζέση του κ. Μακρόν.
Γνωρίζετε πια ότι ο Ερντογάν περνά μια περίοδο έξαρσης με απειλές κατά της Κύπρου. Παρότι περνά μια οικονομική βύθιση, αρέσκεται σε προαιώνιες ανοήσεις για τον Αλλάχ και ένα φτηνό, μιλιταριστικό, επικοινωνιακό παιχνίδι που πατά (στην τρικυμία) σε δύο βάρκες.
Η τουρκική διπλωματία έχει χάσει την κοσμιότητά της και εν πολλοίς θυμίζει τον Χίτλερ στη Σουδητία. Οπότε χρειάζεται οι ισχυροί μας σύμμαχοι (από συμφέρον) να επιπλήξουν τον Τούρκο γόη…
Μερικές φορές νομίζω ότι δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα ο Ερντογάν, πέραν από τη γλώσσα της ισχύος. Προσοχή, όμως, μην αισθανθεί από την πίεση ότι τον “κλείνουν στα σχοινιά”, διότι θ’ αντιδράσει εξτρεμιστικά.
Εν τοιαύτη περιπτώσει και μόνο, χρήσιμη η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, αρκεί να… μην πιστέψει ότι είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Η τελευταία συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν πήγε άκλαυτη, αφού η γερμανική κοινή γνώμη έχει σχηματίσει άποψη για τον νεοσουλτάνο. Την Κύπρο θα τη βρούμε μπροστά μας σύντομα, ως εθνικό επίδικο. Και άλλο δρόμο δεν θα ‘χουμε να διαβούμε, πέραν της σθεναρής στήριξης.
Αυτό ελπίζω να το έκανε σαφές ο κ. Τσίπρας στον Ερντογάν, κατά την πρόσφατή συνάντησή τους.
Ο Ερντογάν είναι πονηρός.
Προσφέρει πάντα κάτι με ισχυρά ανταλλάγματα. Αλλά εκτός από πονηρός είναι και υπό οικονομική πίεση. Εκρηκτικό μείγμα.
Για να δούμε…
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Αξιότιμε κύριε,”Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.Οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύσις”,έλεγε προφητικά και διαχρονικά ο μεγάλος Αλεξανδρινός Κων/νος Καφάφης.Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος εχέφρων και πατριωτικά σκεπτόμενος που θα διαφωνούσε με το κείμενο σας.Τα γεγονότα και η ιστορία τελικά δικαίωσαν το “ανήκομεν εις την δύσιν”. Είναι πλέον όριμη η κοινωνία μας να κάνει την ενδοσκόπηση της και να αναγνωρίσει πόσο στοίχησαν στην χώρα οι αερολογίες και τα ψηφοθηρικά κενά περιεχομένου, και επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συνθήματα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” ,”φονιάδες των λαών αμερικάνοι” ,”ιμπεριαλιστική ληστοσυμμορία του ΝΑΤΟ” ,”Ευρώπη των τραπεζών και των μονοπολίων” κλπ.σαχλαμάρες.΄Οσοι εκ καθήκοντος τις δεκαετίες αυτές βρέθηκαν στο εξωτερικό και στην πρώτη γραμμή με την ιερή υποχρέωση να υπερασπιστούν το συμφέρον και τα δίκαια της πατρίδος μας σίγουρα θα έχουν να διηγηθούν πολλά για τον δύσκολο αγώνα τους να πείσουν ότι η Ελλάς είναι μια κανονική αξιόπιστη σύμμαχος και ότι “δεν είναι ελέφαντας”. Βεβαίως πρέπει να αποφευχθεί η θεοποίηση των συμμάχων, ο ρόλος του χρήσιμου ηλίθιου και με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να επιδιωχθεί και να στηριχτεί με συναίνεση όλων των “υγειών” πολιτικών δυνάμεων το μόνο στοιχείο, το οποίο μπορεί να αντέξει διαχρονικά η ταύτηση συμφερόντων.Για την Τουρκία δεν υπάρχουν απορίες σε όσους έχουν ασχοληθεί σε βάθος με αυτήν.Ανεξάρτητα από συγκυρίες ,συμμαχίες κλπ αυτοί έχουν από το 1956 και μετά (εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ) τα σχέδια τους στο συρτάρι , τα οποία επικαιροποιημένα τα ανασύρουν όταν θεωρούν ότι οι παριστάσεις είναι ευνοϊκές για αυτούς.Η πατρίδα μας πρέπει επίσης στην πορεία “Go West” να φροντίσει να αποφύγει κάθε αντιπαράθεση με την Ρωσία και να προσπαθήσει για άπειρους λόγους ,για τις καλύτερες δυνατές σχέσεις……Με εκτίμηση