«Αντί για διώξεις και φυλακίσεις, αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη»
Η υπόθεση της φυλάκισης, καταδίκης και ενδεχόμενης έκδοσης του ιδρυτή του Wikileaks Julian Assange συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα και ειδικά σε ότι αφορά την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στον κόσμο.
Κορυφαίοι δημοσιογράφοι και οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία ζητούν από κοινού την άμεση απελευθέρωση του ιδρυτή του Wikileaks από την κράτησή του στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Oι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων, και η Netzwerk Recherche απηύθυναν πριν από λίγες ημέρες έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση σε συνέντευξη Τύπου αλληλεγγύης στο Βερολίνο να αναγνωρίσει την σοβαρότητα της υπόθεσης και να εργαστεί για να εξασφαλίσει την άμεση αποφυλάκισή του.
Η περίπτωση του Julian Assange έχει αντίκτυπο στην ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως, ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα»
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον ιδρυτή των Wikileaks με αφάνταστη σκληρότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο βάσει του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Assange για τη δημοσιοποίηση από το 2010 και μετά 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, που αφορούσαν κυρίως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να αποκαλέσει την πλατφόρμα Wikileaks «μη κυβερνητική εχθρική μυστική υπηρεσία»
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Assange κρατείται στην απομόνωση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για περισσότερες από 1.000 ημέρες χωρίς καταδίκη. Το μόνο του «έγκλημα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» είναι ότι αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το γεγονός ότι διώκεται για την συνεισφορά του στη δημοσιογραφία είναι ένας επικίνδυνος οιωνός για τους δημοσιογράφους και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σε όλο τον κόσμο, τονίζεται χαρακτηριστικά.
Στις 24.01.2022 δικαστήριο του Λονδίνου ενέκρινε το αίτημα έφεσης από τους δικηγόρους του Assange και παρέπεμψε την απόφαση για το αν η έκδοση στις ΗΠΑ θα ήταν νόμιμη στο Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο.
Πέρυσι πάντως, ένας δικαστής κατώτερου δικαστηρίου απέρριψε ισχυρισμούς της νομικής ομάδας του ιδρυτή του Wikileaks ότι η ίδια η δίκη εναντίον του ήταν παράνομη, αλλά παρόλα αυτά εμπόδισε το αίτημα έκδοσής του επικαλούμενος την ψυχική του υγεία, με το σκεπτικό ότι μπορεί να οδηγηθεί στην αυτοκτονία εάν κρατούνταν υπό αυστηρές συνθήκες και μάλιστα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ,.
Κάνοντας έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου δικηγόρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι η ψυχική υγεία του Assange είναι πολύ εύθραυστη.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Οκτώβριο είπε ότι ο Assange δεν θα φυλακιζόταν σε μαζί με κρατούμενους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας .
Εάν καταδικαζόταν, οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν το όποιο αίτημα του που θα μπορούσε να υποβάλει για να εκτίσει οποιαδήποτε ποινή στην πατρίδα του την Αυστραλία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι ικανοποιήθηκε από αυτές τις καθυστερημένες διαβεβαιώσεις, ανοίγοντας την πόρτα για την έκδοση του.
Η συμπεριφορά της Βρετανίας στην υπόθεση Assange δεν είναι αντάξια του κράτους δικαίου,τονίζουν οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση πάντως με την σειρά της απέρριψε πριν από λίγες ημέρες διακομματικό σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε την κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν να παραχωρήσει καθεστώς πρόσφυγα στη Γαλλία στον ιδρυτή του WikiLeaks,.
«Η δίκη του Τζούλιαν Assange στέλνει ένα ολέθριo μήνυμα σε δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν υψηλά ρίσκα για να δημοσιεύσουν σημαντικές πληροφορίες. Αντί για διώξεις και φυλακίσεις, αξίζουν αλληλεγγύη, ευγνωμοσύνη και προστασία – ειδικά ο Julian Assange» δήλωσε ο Frank Überall, Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δημοσιογράφων (DJV).
«Η αντιμετώπιση του Assange είναι απολύτως ασύμβατη με τις δημοκρατικές αξίες, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Και το εύρος αυτού του σκανδάλου υπερβαίνει τη συγκεκριμένη περίπτωση του ιδρυτή του Wikileaks.
Σε περίπτωση έκδοσης και καταδίκης, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες, οι οποίες ήδη καταστέλλουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης σε ολοένα και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, θα ενισχυθούν στις προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του Τύπου,» δήλωσε η Monique Hofmann, Ομοσπονδιακή Διευθύνουσα Σύμβουλος της προαναφερόμενης Ένωσης.