Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να φέρει την έναρξη μίας επανεξέτασης της στρατηγικής της, που θα περιλαμβάνει πιθανότατα μία αναθεώρηση του στόχου της για τον πληθωρισμό, τον οποίο η τράπεζα αδυνατεί να επιτύχει από το 2013.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η έκταση και η κλίμακα της επανεξέτασης είναι πιθανόν να συζητηθεί και σε αυτό θα εστιάσουν κυρίως οι αγορές, δεδομένων των μεγάλου βεληνεκούς συνεπειών που θα έχει για τη νομισματική πολιτική. Στο μικροσκόπιο των αγορών θα τεθεί και η αξιολόγηση της κατάστασης και των προοπτικών της οικονομίας από την ΕΚΤ, μετά τα ελαφρά καλύτερα στοιχεία το τελευταίο διάστημα.
Το Reuters καταγράφει πέντε βασικά ερωτήματα που θα είναι στο ραντάρ των αγορών.
1. Ποιες λεπτομέρειες θα μπορούσαν να δοθούν για την επανεξέταση της στρατηγικής;
Η πρώτη επανεξέταση της πολιτικής της ΕΚΤ από το 2003 μπορεί να αρχίσει επίσημα την Πέμπτη, με πιθανά θέματα συζήτησης τη διάρθρωση, το χρονοδιάγραμμα και την ατζέντα καθώς και τη διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει όλο το έτος. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνει ότι βασικό σημείο εστίασης θα είναι να καθοριστεί αν ο στόχος για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% θα διατηρηθεί, με δεδομένες τις μεταβολές που έχουν γίνει στην παγκόσμια οικονομία. Πρόκειται για μία συζήτηση που έχουν άλλες κεντρικές τράπεζες με αντίστοιχους στόχους, όπως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
2. Τι μπορεί να πει η ΕΚΤ για τις οικονομικές προοπτικές;
Βασικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα, που αφορούν τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα έφθασε σε υψηλό επίπεδο τετραμήνου τον Δεκέμβριο. Σχεδόν το 80% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters για την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης θεωρούν ότι έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο. Η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας έχει μειώσει την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, ενώ η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη είναι στο καλύτερο επίπεδό της από την αρχή του 2018. Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να αλλάξει τη σκέψη της. Αν προσαρμόσει το μήνυμά της πολύ βιαστικά, αυτό θα ήταν αρνητικό στην περίπτωση που τα επόμενα στοιχεία δεν ακολουθήσουν την πρόσφατη τάση. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο ανέφεραν ότι, αν και τα στοιχεία σταθεροποιούνται, παραμένουν αδύναμα.
3. Ο πληθωρισμός αυξάνεται, αυτό είναι σίγουρα καλό νέο;
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι προοπτικές βελτιώνονται και ότι η ΕΚΤ μπορεί να πάρει τον χρόνο της μετά τη μεγάλη νομισματική στήριξή της τον Σεπτέμβριο.
4. Η Σουηδία εγκατέλειψε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων. Μπορεί να ακολουθήσει η ΕΚΤ;
Τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) τερμάτισε μία περίοδο πέντε ετών με αρνητικά επιτόκια, αυξάνοντας το επιτόκιο στο 0%, καθώς ανέφερε κινδύνους από τη διατήρηση αρνητικών επιτοκίων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που σταμάτησε το πείραμα των αρνητικών επιτοκίων, προκαλώντας εικασίες ότι θα μπορούσε να την ακολουθήσει η ΕΚΤ. Αυτό ενίσχυσε την αίσθηση ότι είναι ψηλά ο πήχης για μία νέα χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ και οι αγορές χρήματος αρχίζουν να προεξοφλούν υψηλότερα επιτόκια το 2021. Ωστόσο, περισσότερο από τρεις στους τέσσερις οικονομολόγους, που ερωτήθηκαν για το θέμα αυτό, πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αρνητικά τα επιτόκια φέτος.
5. Τι σημαίνουν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή για την πολιτική της ΕΚΤ;
Οι ανησυχίες για τους εμπορικούς πολέμους και το Brexit έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, προκαλώντας μία προσωρινή αύξηση των τιμών πετρελαίου τον Ιανουάριο. Η Λαγκάρντ, όπως και οι προκάτοχοί της, μπορεί να τονίσει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι εκτός του ελέγχου της ΕΚΤ. Ωστόσο, οι αγορές θέλουν να έχουν μία αίσθηση της αντίδρασης όσον αφορά την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, εφόσον κλιμακωθεί η κατάσταση, πλήττοντας την οικονομία ή προκαλώντας μία διαρκή άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.