Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα.
“Κατόπιν της πρόσφατης μείωσης των τιμών στις αγορές για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, απαιτείται κατεπειγόντως η ανάληψη δράσης (. . .). Προτείνω σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο να περιοριστεί η προσφορά και να ευνοηθεί η ζήτηση” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι να αυξηθεί από το 5% στο 10% το ποσοστό των φρούτων που επιτρέπεται να αποσυρθούν από την αγορά και να διανεμηθούν δωρεάν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα ληφθούν επίσης έκτακτα μέτρα για να στηριχθούν οι μεμονωμένοι παραγωγοί.
Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, όμως θα έχει αναδρομική ισχύ από χθες.
ΑΠΩΛΕΙΕΣ 12 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Στο μεταξύ, σε 12 εκατ. ευρώ ανέρχεται, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η πιθανολογούμενη απώλεια τζίρου από το ρωσικό εμπάργκο στα κυριότερα φρούτα που εξάγει η περιοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Περιφέρειας.
Τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία προσδιορίζουν και την πιθανολογούμενη ζημία σε ποσότητες (12.330.000 κιλά), περιλαμβάνονται σε επιστολή του αρμόδιου περιφερειάρχη Γεώργιου Παυλίδη, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Καρασμάνη και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Στην επιστολή του, ο κ. Παυλίδης ζητά στα όποια μέτρα στήριξης παραγωγών ληφθούν, να συμπεριληφθούν και τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας, ενώ σημειώνει ότι το πλήγμα είναι μεγάλο για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αφού η ρωσική αγορά απορροφά σημαντικές ποσότητες φρούτων, που παράγονται στην περιοχή. Παράλληλα, σοβαρές είναι και οι παράπλευρες απώλειες σε εταιρείες συσκευασίας και μεταφοράς.
Σύμφωνα με τη συλλογή στοιχείων από την περιφέρεια, όλων των νομών της ΑΜΘ, τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα προς τη Ρωσία, με τις αντίστοιχες ποσότητες και τις πιθανολογούμενες ζημίες είναι: ακτινίδια (Καβάλα-Ξάνθη) 10.000 τόνοι, σταφύλια (Καβάλα) 1.200 τόνοι, ρόδια (Ξάνθη) 280.000 κιλά, καπνά (Ξάνθη) 420.000 κιλά και κεράσια (Κομοτηνή) 430.000 κιλά.
“Η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης αγοράς για την εξέλιξη του ακτινιδίου στην περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί η αυξομείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, μια και η Ρωσία απορροφά πολύ σημαντικό ποσοστό της παραγωγής. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι λόγω των αυξημένων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτεί η Ρωσία, σημαντικός όγκος προϊόντος διατίθεται στην Ρώσικη αγορά μέσω της Ουκρανίας” υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Άμεσα θα απασχολήσει τους παραγωγούς και εξαγωγείς και το ακτινίδιο, καθώς η έναρξη συγκομιδής για τα φρούτα της ποικιλίας Hayward προσδιορίζεται γύρω στις 10-12 Οκτωβρίου, ενώ τα Green Light, ως πρώιμα, θα ξεκινήσουν μέσα Σεπτεμβρίου.
“Έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρειά μας ότι το κρασί και το λάδι, που εξάγονται επίσης στην Ρωσία, εξαιρούνται του εμπάργκο. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην καλλιέργεια του ροδιού στην Ξάνθη, όπου περίπου το 1/3 της παραγωγής κατευθύνεται σε αυτήν την αγορά και η παραγωγή αυξάνεται κάθε χρόνο” υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Ορισμένα από τα φρούτα αποτελούν για παραγωγούς της περιοχής μονοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα η ζημία για τις οικιακές τους οικονομίες να είναι καταστρεπτικές. “Παρακαλούμε να ληφθεί η ανάλογη πρόνοια και για τα προϊόντα της περιοχής ώστε να αποφευχθούν ζημίες και να προβλεφθούν , σε αρνητική εξέλιξη, οι ανάλογες αποζημιώσεις” καταλήγει η επιστολή.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις δημιουργεί το εμπάργκο που έχει κηρύξει η Ρωσία, όχι μόνο στις εξαγωγές, αλλά και στην προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο, επισημαίνει εξάλλου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Όπως τονίζει ο κ. Μίχαλος, σε ανακοίνωσή του, η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδος από τη Ρωσία είναι υψηλή και το ενδεχόμενο διακοπής ή περιορισμού της ροής του φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία ή μέσω Ουκρανίας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, θα πρέπει από τώρα να υπάρξει σχεδιασμός για το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου, καθώς από το καύσιμο εξαρτάται κατά 25% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να ληφθούν προληπτικά μέτρα.