Νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% σήμερα), καθώς και ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 60%, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
Σύμφωνα με Τα Νέα, στο τραπέζι των εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ενδεχόμενο αναδρομικών αλλαγών στις φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα του 2015, προκειμένου να προκύψουν φέτος έξτρα έσοδα όχι 290 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά σχεδόν τα διπλάσια, 550 εκατ. ευρώ, και να κλείσει έτσι η ψαλίδα στο δημοσιονομικό κενό.
Παρότι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε το ενδεχόμενο αναδρομικών αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος για το 2015, δεν λείπουν οι σχετικές συζητήσεις. Οι δανειστές πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η αιτία βρίσκεται στο δημοσιονομικό κενό του 2016, το οποίο «αν δεν κλείσει σε σημαντικό βαθμό μέσω Φορολογικού, θα πρέπει να ψάξουμε άλλα μέτρα» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος. Και όπως είναι γνωστό, οι επιλογές ισοδυνάμων για την κυβέρνηση έχουν στερέψει εδώ και μήνες.
Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης εκ μέρους των δανειστών. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η κατάργηση του αφορολογήτου αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Κι όλα αυτά, ενώ από την πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προκύπτει το συμπέρασμα ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει φτάσει στο ανώτατο όριο, το οποίο είναι τα 44 δισ. ευρώ. Πηγή: tovima